Nieuwsin vijf minuten

Het belangrijkste nieuws van dinsdag 2 februari in vijf minuten

Goedenavond. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze dinsdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Kabinet houdt de voet op de rem: lockdown duurt tot zeker 2 maart

De harde lockdown die Nederland sinds december in de greep houdt, wordt verlengd tot ten minste 2 maart. Op de opening van de basisscholen na, ziet het kabinet weinig mogelijkheden om nu voor de komende drie weken meer verlichting te bieden. Winkels, horeca, musea en bioscopen blijven dicht, evenals de contactberoepen zoals kappers.

Alleen voor het afhalen van spullen in winkels - op bestelling vooraf - komt er een uitzondering. Dat heeft het kabinet vandaag besloten. Premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid delen hun overwegingen dinsdagavond om 19.00 uur in een persconferentie.

Wilt u ‘Het nieuws in vijf minuten’ iedere dag om 9.00 uur in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan via onderstaand formulier aan.

2/5 | Met 91,6 procent bescherming lijkt Russisch vaccin veel effectiever dan westerse evenknieën

Het Russische coronavaccin Spoetnik V blijkt 91,6 procent van de mensen die ermee worden ingeënt, te beschermen tegen covid-19. Dat blijkt uit cijfers die Russische wetenschappers vandaag publiceren in artsenblad The Lancet. Met dit percentage zou het vaccin de vergelijkbare vaccins van AstraZeneca en Janssen in werkzaamheid verslaan.

Het Russische vaccin is, net als dat van de twee westerse farmaceuten, gebaseerd op een ander, onschuldig virus, dat ingespoten in de arm weefsels van de uitsteeksels van het coronavirus laat maken. De afweer valt die nagebootste infectie aan, en leert zo hoe het echte coronavirus eruit ziet.

Het laatste nieuws over de coronacrisis is te lezen in ons liveblog.

3/5 | Eerste Kamer schuift hervorming Eerste Kamer op de lange baan

De verkiezing van de Eerste Kamer verandert voorlopig niet. In afwachting van een nieuw kabinet staakt de Eerste Kamer de behandeling van een wetsvoorstel waarin zou worden geregeld dat de senaat niet elke vier jaar volledig verandert, maar elke drie jaar voor de helft wordt gekozen. Senatoren zouden dan voor zes jaar plaatsnemen.

Het gaat om een herziening van de Grondwet, die in de Tweede Kamer al in ‘eerste lezing’ is goedgekeurd. Het kabinet hoopt dat een verkiezing in fasen de Eerste Kamer minder politiek maakt en meer ‘op afstand plaatst van de dagelijkse politiek’.

4/5 | Trump verloor volgens eigen opiniepeiler onder andere door aanpak pandemie

Donald Trump werd weggestemd vanwege zijn slechte aanpak van de pandemie, omdat de kiezers Joe Biden eerlijker en betrouwbaarder vonden en omdat veel witte kiezers de president in de steek lieten. Dat blijkt uit een vernietigende analyse van Trumps nederlaag door zijn jarenlange opiniepeiler Tony Fabrizio.

Het rapport ondergraaft volledig het betoog van Trump en miljoenen van zijn aanhangers dat de president niet werd herkozen door fraude. Zo’n 75 procent van de Republikeinen, zo bleek deze maand uit twee peilingen, denkt nog altijd dat er sprake was van grootschalig gesjoemel bij de verkiezingen.

5/5 | Winterweer op komst: sneeuw in combinatie met sterke noordoostenwind

Er staat Nederland een koude winter te wachten. Het KNMI verwacht sneeuw in combinatie met een sterke noordoostenwind. Temperaturen kunnen dalen tot 5 graden onder het vriespunt, met een mogelijke sneeuwval van ongeveer 5 cm.

Of de schaatsen al uit de kast kunnen, is volgens weerman Jos Werkhoven niet zeker. ‘Het is nog steeds erg onzeker of het daadwerkelijk zo koud wordt. Als het wel gaat vriezen, dan komt er tegelijkertijd ook sneeuwval. Al het dunste laagje sneeuw is funest voor het ijs.’

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van dinsdag 2 februari tot 17.30 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden