Nieuwsin vijf minuten

Het belangrijkste nieuws van dinsdag 16 februari in vijf minuten

Goedenavond. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze dinsdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Viruswaarheid wraakt hof, zitting over avondklok geschorst

De zitting over het al dan niet opschorten van de avondklok tot het hoger beroep, is vanmiddag geschorst omdat advocaat Jeroen Pols van Viruswaarheid het hof in Den Haag had gewraakt. De zitting vond plaats op verzoek van de Nederlandse staat. Die had het gerechtshof gevraagd het afschaffen van de avondklok tegen te houden in afwachting van het hoger beroep over de zaak.

Eerder vandaag oordeelde de rechtbank in Den Haag dat de avondklok per direct moet worden opgeheven. Volgens de rechter is er geen sprake van een acute noodsituatie en is de manier waarop het kabinet de avondklok heeft ingezet daarom ‘niet legitiem’.

Lees het laatste nieuws over de coronacrisis in ons liveblog.

2/5 | Hoge Raad: veroordeling agent in zaak-Henriquez blijft in stand

De Hoge Raad handhaaft de veroordeling van een van de twee politieagenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez. In juni 2019 werd deze agent door het Haagse gerechtshof veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. Hij was degene die een nekklem aanlegde. De andere agent werd door het gerechtshof Den Haag vrijgesproken.

Dinsdag oordeelde de hoogste rechter, net als het gerechtshof, dat de betrokken agent te veel geweld bij de aanhouding had gebruikt. Hij paste te lang en te krachtig de risicovolle methode van de nekklem toe bij de aanhouding.

3/5 | Economie krimpt door corona 3,8 procent: grootste daling sinds de Tweede Wereldoorlog

De Nederlandse economie is vorig jaar met 3,8 procent gekrompen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag gemeld. De krimp is net iets meer dan de 3,7 procent achteruitgang door de kredietcrisis in 2009. Daarmee is de coronacrisis van 2020 goed voor de sterkste economische daling sinds de Tweede Wereldoorlog.

De recordkrimp van vorig jaar is een optelsom van ups en downs. In het tweede kwartaal nam het bruto binnenlands product door de lockdown af met 8,5 procent, de grootste krimp in de historie. In het derde kwartaal volgde na het opheffen van de maatregelen 7,8 procent groei, de hoogste stijging ooit. In 2019 groeide de economie nog met 1,7 procent.

4/5 | Hof: Deliveroo-koeriers hebben recht op arbeidscontract

Koeriers van maaltijdbezorgdienst Deliveroo hebben recht op een arbeidsovereenkomst. Dat heeft het Amsterdamse gerechtshof dinsdag geoordeeld in een zaak aangespannen door vakbond FNV.

Volgens de rechter zijn de maaltijdkoeriers geen zelfstandigen maar werknemers en moeten zij dus ook als zodanig worden behandeld. In 2019 kwam de Amsterdamse rechtbank tot eenzelfde oordeel, maar Deliveroo ging daartegen in hoger beroep. De uitspraak kan ook verstrekkende gevolgen hebben voor andere bedrijven in de snel groeiende platformeconomie.

5/5 | Excuses premier Australië na beschuldiging verkrachting in ministerskamer

De Australische premier Scott Morrison heeft zijn excuses aangeboden aan een ambtenaar die zegt te zijn verkracht in de kamer van een kabinetslid. De vrouw, die in 2019 zou zijn verkracht door een collega, kwam maandag naar buiten met haar verhaal.

‘Dit mag geen omgeving zijn waarin een jonge vrouw zich in zo’n kwetsbare situatie kan bevinden’, aldus Morrison over de verkrachting die in Parliament House in Canberra zou hebben plaatsgevonden. De premier kondigde een onderzoek aan naar de werkcultuur bij de overheid en de bescherming van ambtenaren.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van dinsdag 16 februari tot 17.45 uur.

Wilt u ‘Het nieuws in vijf minuten’ iedere dag om 9.00 uur in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan via onderstaand formulier aan.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden