Het belangrijkste nieuws van 10 maart

Koning Willem Alexander op Veteranendag met Khadija Arib (voorzitter Tweede Kamer) en Ankie Broekers-Knol (voorzitter Eerste Kamer). Arib houdt het plan van Donner en Broekers-Knol tegen. Beeld anp
Koning Willem Alexander op Veteranendag met Khadija Arib (voorzitter Tweede Kamer) en Ankie Broekers-Knol (voorzitter Eerste Kamer). Arib houdt het plan van Donner en Broekers-Knol tegen.Beeld anp

Terwijl u sliep

VVD en CDA willen beter contact met koning tijdens formatie, maar Arib ligt dwars
Een poging van de Raad van State en de Eerste Kamer om de Koning beter op de hoogte te houden van het verloop van de kabinetsformatie is achter de schermen uitgelopen op een patstelling met de Tweede Kamer. Voorzitter Khadija Arib weigert mee te gaan in de wens om het staatshoofd op vooraf bepaalde momenten van informatie te voorzien.

Kabinetsadviseurs: regering stelt staat van krijgsmacht veel te rooskleurig voor
Het kabinet schetst een veel te rooskleurig beeld van de mate waarin de krijgsmacht in staat is om Nederland te beschermen en om internationaal in te grijpen tegen dreigingen uit bijvoorbeeld Rusland. Deze positieve framing is 'zeer ernstig en onverantwoord'.

Verwarde man gearresteerd na bijlaanval Düsseldorf: 7 gewonden

Een 36-jarige man heeft donderdagavond verschillende mensen met een bijl aangevallen op het station van het Duitse Düsseldorf. Daarbij raakten volgens de politie zeven mensen gewond, waarvan er drie ernstig aan toe zijn. De politie sluit een terroristisch motief uit.

Nieuwe baas Amerikaanse milieudienst gelooft niet in gevaar CO2-uitstoot

Scott Pruitt, het nieuwe hoofd van de Amerikaanse milieudienst EPA, gelooft niet dat de uitstoot van CO2 door de verbranding van fossiele brandstoffen een grote bijdrage levert aan de opwarming van het klimaat. Daarmee wijst de milieutsaar van president Trump de cruciale stelling van de hand die door vrijwel alle klimaatwetenschappers wereldwijd wordt onderschreven.

Vandaag in het nieuws

Vliegen naar Berlijn wordt lastig vandaag. Het grondpersoneel op de Duitse luchthaven staakt. De vrijwilligersactie NLdoet begint vandaag, vorig jaar deden 350 duizend Nederlanders hieraan mee. Bij EenVandaag gaan lijsttrekkers Asscher en Roemer met elkaar in debat, om 18.15 uur.

Aanraders van de redactie

De politie geeft niet aan elke vermiste persoon evenveel aandacht
Voor het eerst hebben onderzoekers bekeken hoe de politie omgaat met langdurige vermissingen. Wat blijkt: nog te vaak is het afhankelijk van toevalligheden of een zaak veel aandacht krijgt. (+)

De oude demonen zijn terug op de Balkan
De EU-regeringleiders praten vandaag over de oplopende spanningen tussen de landen op de Balkan. Onderwerp van gesprek is ook het toenemende gestook van Moskou in de traditioneel broze regio. Het is een instabiliteit die de EU er in deze crisistijden moeilijk bij kan hebben. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Wat als Wilders op bezoek wil komen? 'Het is een catch 22'
Wat er gebeurt als de PVV op visite komt. Dat ervaarde Toine Heijmans in Zaandam. Lees hier de verslaggeverscolumn. (+)

'Hoog tijd dat defensie een issue wordt in de campagne'
Oud-minister Joris Voorhoeve en oud-landmachtbevelhebber Marcel Urlings luiden namens de Adviesraad Internationale Veiligheid (AIV) de noodklok. 'Hoog tijd dat defensie een issue wordt in de campagne.' (+)

Geert Wilders te midden van pups tijdens een bezoek aan de zeehondencrèche van Lenie 't Hart Beeld anp
Geert Wilders te midden van pups tijdens een bezoek aan de zeehondencrèche van Lenie 't HartBeeld anp

Zo is onze beeldcultuur ontstaan
De garantie voor verkoopsucces? Men neme een mooie beroemde vrouw, een klinkende boodschap en voilà. Kijk maar naar de affiches uit het Parijse fin de siècle. Hoe onze beeldcultuur is ontstaan, is nu gedetailleerd in het Van Gogh Museum te zien. (+)

We veren pas op als een buitenlandse verslaggever zich verwondert
Van alle buitenlandse kranten, tv-programma's, tijdschriften en andere media die hier massaal zijn neergestreken met het kennelijke idee dat ze verslag komen doen vanuit de loopgraven bij de Somme, is het moeilijk kiezen wie mijn favoriet is. Lees hier de hele column van Sheila Sitalsing. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden