NIEUWS IN VIJF MINutenwoensdag 28 oktober

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van woensdag 28 oktober

Goedemiddag. Om u bij te praten vatten wij het nieuws van deze woensdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan weet u het belangrijkste.

Beeld Sophia Twigt

Turkije zint op juridische stappen na nieuwe spotprent over Erdogan...

Opnieuw heeft een in Europa vervaardigde cartoon tot grote woede in Turkije geleid. De regering van president Recep Tayyip Erdogan zint op juridische en diplomatieke stappen na de publicatie van een spotprent in het Franse tijdschrift Charlie Hebdo.

Op de spotprent staat Erdogan afgebeeld in zijn onderbroek naast een gesluierde vrouw. Hij tilt het gewaad van de vrouw op, waardoor haar blote billen te zien zijn, en zegt: ‘Oh! De profeet!’

In een toespraak zei Erdogan vandaag dat westerse landen die de islam aanvallen ‘de kruistochten opnieuw willen beginnen’. Het verdedigen van de profeet Mohammed ‘is voor ons een erezaak’.

Eerder deze week haalde PVV-leider Geert Wilders zich de woede van Turkije op de hals door op Twitter een cartoon te publiceren van Erdogan als terrorist. Wilders’ tweet was weer een reactie op de Turkse diplomatieke aanval op Frankrijk, dat na de moord op leraar Samuel Paty maatregelen invoerde om islamitische organisaties aan te pakken.

... en Nederlandse zorg stevent af op ramp, waarschuwt Landelijk Netwerk Acute Zorg.

De Nederlandse zorg ligt op koers voor een ramp, waarschuwde voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg vanochtend in de Tweede Kamer. Nog altijd zien de ziekenhuizen geen enkele afname in de stijging van het aantal covidpatiënten, waardoor mogelijk eind november driekwart van de gewone zorg moet worden uitgesteld.

De overbelasting van de zorg dreigt tot in ieder geval eind januari te duren. Kuipers, tevens bestuursvoorzitter van het ErasmusMC, pleit dan ook voor strengere maatregelen om het virus weer in te dammen. ‘We moeten die afbuiging zien, anders gaan we door naar een situatie waarin we alleen acute zorg doen. Dat hebben we korte tijd gedaan in april. Dat wil niemand nog eens meemaken.’

Het aantal covidpatiënten in de ziekenhuizen liep vandaag op tot 2.376. Op de intensive care liggen nu 545 patiënten.

Verder in het nieuws…

- De Europese Commissie wil dat EU-landen wettelijk verankeren dat het minimumloon hoog genoeg moet zijn voor een fatsoenlijk bestaan. Met dit voorstel betreedt de Commissie het politiek gevoelige terrein van de loonvorming, dat ook door het Europees Verdrag expliciet als een nationale bevoegdheid wordt bestempeld.

- Regeringspartijen D66 en CDA willen het groeiende probleem aanpakken van desinformatie die via platformen als YouTube en Facebook wordt verspreid. Eerste stap is een breed onderzoek naar algoritmes die mensen in hun eigen wereldbeeld bevestigen en daarmee bijdragen aan de verspreiding van complottheorieën.

- Doordat elk van de 25 GGD’s in Nederland zijn eigen werkwijze hanteert, kunnen extra ingeschakelde medewerkers uit de zogenaamde ‘flexibele schil’ hun bron- en contactonderzoek niet goed doen. Dat vertellen drie medewerkers afzonderlijk aan de Volkskrant. Het grootste euvel: de medewerkers moeten vaak uren betaald duimen draaien, wachtend op een opdracht.

- Oppositiepartijen en beroepsorganisaties willen een verdere verlaging van de drempel voor een rechtszaak. Zij vinden dat de door het kabinet voorgestelde aanpassing van de griffierechten bieden nog geen voldoende garantie bieden voor een evenwichtige toegang tot het recht. Ook de Raad voor de rechtspraak dringt aan op een beter plan.

- D66-fractievoorzitter Rob Jetten, die thuis in quarantaine zit, heeft dinsdagavond onverwachts bezoek gekregen van de militante actiegroep Farmers Defence Force. Ze overhandigden hem een voedselpakket. Toch bleef Jetten ‘met enig ongemak’ achter. ‘Actiegroepen moeten politici niet thuis opzoeken.’

- Door de coronacrisis moet Heineken volgend jaar flink snijden in de personeelskosten. Op het Nederlandse hoofdkantoor en de regionale kantoren moeten de personeelskosten met ongeveer 20 procent omlaag. 

- KLM maakt zich op voor een ‘vliegluwe’ winter. De luchtvaartmaatschappij parkeert twaalf toestellen de komende maanden op Groningen Airport Eelde, ongeveer een tiende van de vloot van het bedrijf.

- De Democratische presidentskandidaat Joe Biden bulkt zozeer van het zelfvertrouwen dat hij nu ook Republikeinse bolwerken probeert te veroveren. Met nog maar zes dagen te gaan tot de verkiezingen, verscheen Biden dinsdag in Georgia. Ook gaat hij naar Iowa.

- Voor de tweede dag op rij waren delen van de Amerikaanse stad Philadelphia dinsdag het toneel van protesten en plunderingen nadat de politie een zwarte man had doodgeschoten. Verschillende winkels werden leeggeroofd. Het stadsbestuur riep bewoners in het oosten van de stad op om binnen te blijven.

Zecc Architecten, onder meer bekend van de Utrechtse bibliotheek en de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer, is verkozen tot Architect van het Jaar. Volgens de jury weet het bureau de ruimtelijke kwaliteit die het eerder al in kleinere transformaties wist te leggen, nu succesvol in grotere projecten door te zetten.

- Wielrenner Tom Dumoulin is vandaag niet meer van start gegaan in de Ronde van Spanje. De renner van Jumbo-Visma stapte na zeven etappes af en gaat zich richten op het volgende seizoen.

- De honkballers van Los Angeles Dodgers zijn voor het eerst sinds 1988 kampioen geworden in de Amerikaanse Major League Baseball. De ploeg versloeg Tampa Bay Rays in het zesde duel van de World Series met 3-1 en nam daarmee een beslissende 4-2 voorsprong in de best-of-seven finalereeks.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van woensdag 28 oktober tot 16.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden