Nieuws in vijf minuten

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van woensdag 27 januari

Goedenavond. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze woensdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Nederlander moet in 2021 aanzienlijk meer betalen voor afval en reiniging

De afvalstoffen- en reinigingsheffing zal in 2021 harder stijgen dan ooit. Ook de onroerendezaakbelasting gaat flink omhoog. Huishoudens, toeristen en ondernemers zullen dit jaar 11,3 miljard euro aan gemeentelijke heffingen betalen, verwachten gemeenten in hun begrotingen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het is vooral het afval waarvoor de gemiddelde burger aanzienlijk meer moet gaan betalen. Gemiddeld stijgen de afvalstoffen- en reinigingsheffingen met 10 procent, doordat de kosten van inzameling en verwerking toenemen. De opbrengsten van afvalstromen, als glas, plastic en papier nemen juist af.

2/5 | Boeren zonder natuurvergunning mogen van rechter niet geheim blijven

Minister Carola Schouten van Landbouw moet de bedrijfslocaties openbaar maken van boeren die zonder natuurvergunning werken. Dat heeft de Raad van State vandaag beslist. De uitspraak heeft betrekking op tien boeren, maar is de opmaat voor het vrijgeven van de gegevens van alle 3.500 boeren die sinds de befaamde stikstofuitspraak in 2019 officieel ‘illegaal’ zijn.

Mobilisation for the Environment, de milieuclub achter de stikstofzaak, zit al tijden achter de adresgegevens aan. De actiegroep wil met de gegevens verdere vermindering van de stikstofuitstoot afdwingen, bijvoorbeeld door provincies te verzoeken tot handhaving bij de boeren zonder vergunning of gericht zaken aan te spannen tegen de relatief grote uitstoters onder hen.

3/5 | AstraZeneca wil niet met Brussel praten over vertraging bij vaccinleveringen

De ruzie tussen de EU en vaccinproducent AstraZeneca escaleert snel. Vanmorgen trok de farmaceut zich terug uit het overleg met Brussel, na een steeds scherpere discussie over de vertraging bij de vaccinleveringen die AstraZeneca afgelopen weekend onverwacht aankondigde.

Het overleg tussen de twee partijen was bedoeld om de beloofde vaccins voor de EU-landen (in totaal 400 miljoen doses) veilig te stellen. Wat AstraZeneca nu wel zal leveren, is onduidelijk.

4/5 | Aantal besmettingen blijft gestaag dalen: in een week tijd 9 procent lager

Het aantal besmettingen in Nederland blijft op weekbasis gestaag dalen. Sinds vorige week woensdag zijn 34.611 personen positief getest op het coronavirus, 9 procent minder dan de week daarvoor. Een week eerder was er nog sprake van 21 procent afname op weekbasis. In heel Nederland zijn deze week 199 besmettingen per honderdduizend inwoners geregistreerd.

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen nam vandaag met tachtig personen af. Er liggen nu 2.299 patiënten met coronabesmetting in het ziekenhuis, waarvan 651 op de intensive care. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Volg het laatste nieuws over de coronacrisis in ons liveblog.

5/5 | Eerste tegenslag voor Biden: rechter blokkeert pauze in uitzetten migranten

President Joe Biden heeft de eerste tegenslag moeten verwerken bij zijn pogingen het beleid van de regering-Trump snel ongedaan te maken. Een federale rechter heeft zijn besluit om honderd dagen lang geen immigranten uit te zetten tijdelijk geblokkeerd.

De uitspraak is een overwinning voor het Republikeinse Texas, dat naar de rechter was gestapt, en is een waarschuwing voor Biden. Donald Trump klaagde dat zijn beleid in de wielen werd gereden door Democratische staten en progressieve rechters. Biden dreigt nu hetzelfde te overkomen, met Republikeinse staten en conservatieve rechters als boosdoeners.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van woensdag 27 januari tot 17.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden