Nieuwsin 5 minuten

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van woensdag 21 oktober

Goedemiddag. Om u bij te praten vatten wij het nieuws van deze woensdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan weet u het belangrijkste.

Klanten kunnen ook tijdens de coronacrisis in de Hema-warenhuizen terecht. Beeld SOPA Images/LightRocket via Gett
Klanten kunnen ook tijdens de coronacrisis in de Hema-warenhuizen terecht.Beeld SOPA Images/LightRocket via Gett

Twee kandidaten willen Hema gezamenlijk overnemen...

De familie Van Eerd, eigenaar van supermarktketen Jumbo, en investeringsmaatschappij Parcom hebben een principe-overeenkomst bereikt over de overname van de Hema. De twee betalen samen een bedrag van tussen de 434 en 466 miljoen euro.

Afgelopen zomer kwam de Hema in het bezit van een groep obligatiehouders, oftewel schuldeisers, die samen 600 miljoen euro van Hema tegoed hadden. In ruil voor aandelen verlaagden zij hun vordering tot 300 miljoen. Op die aandelen gaan de obligatiehouders nu een flinke winst maken.

De kopers mogen acht weken als enige partij onderhandelen over de aankoop. Tegelijkertijd kunnen ze de boeken van Hema inzien en de financiering regelen. De verwachting is dat de deal begin volgend jaar rond zal komen.

... en koning betuigt in videoboodschap spijt over Griekenland-vakantie.

Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag in een videoboodschap zijn excuses aangeboden voor de vakantie met zijn gezin naar Griekenland. Daarmee laat de koning zien zich ook zelf verantwoordelijk te voelen voor zijn reis.

‘Ook al paste de reis binnen de voorschriften, het was heel onverstandig om geen rekening te houden met de inwerking van de nieuwe beperkingen op onze samenleving’, sprak de koning met koningin Máxima aan zijn zijde.

Vorige week vrijdag vloog het koninklijke gezin met het regeringsvliegtuig naar Athene, om in de Griekse vakantievilla de herfstvakantie door te brengen. Omdat over dit tripje onder Kamerleden en op sociale media ophef ontstond, keerden koning, koningin en prinses Ariane (13) zaterdag met een lijnvlucht terug naar Nederland.

Gisteren bleek dat de twee oudste prinsessen Amalia (16) en Alexia (15) nog tot dinsdagavond in Griekenland zijn gebleven. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst waren er eerder niet genoeg vliegtickets beschikbaar.

Minister-president Rutte, onder wiens verantwoordelijkheid het doen en laten van de koning valt, zei zondag in een brief aan de Tweede Kamer een inschattingsfout gemaakt te hebben.

Verder in het nieuws…

- Het hoge aantal besmettingen – vandaag 8.743 nieuwe – veroorzaakt inmiddels ook een fikse stijging van het aantal sterfgevallen. Het RIVM meldt woensdag 59 sterfgevallen, het hoogste aantal sinds 9 mei. Het aantal covidpatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen blijft stijgen. Er liggen nu bijna tweeduizend patiënten in de ziekenhuizen, waarvan 450 op de intensive care.

- YouTube heeft het kanaal van rapper Lange Frans offline gehaald. De veelbesproken podcasts, waarin zeer kritisch over de samenleving en het coronavirus wordt gesproken, zijn daardoor niet meer via het platform te beluisteren. Ook zijn muziek is weg.

- De hoge, in Europa gestationeerde Amerikaanse generaal Stephen M. Neary is ontheven uit zijn functie vanwege het gebruik van een racistisch scheldwoord. Naar aanleiding van rapmuziek die opstond, zou Neary gevraagd hebben aan een groep mariniers wat ze ervan zouden vinden als hij het ‘n-woord’ zou gebruiken.

- Amerikaanse advocaten zijn op zoek naar de ouders van 545 migrantenkinderen. Burgerrechtenbeweging ACLU zegt dat tweederde van deze groep van ouders al is uitgezet naar hun land van herkomst. In Guatemala en Honduras gaan vrijwilligers langs de deuren om hen op te sporen.

- De besluitvorming voor en tijdens de Dam-demonstratie op 1 juni, waarover veel ophef ontstond, was slordig. Burgemeester, politie en Openbaar Ministerie hebben niet als een overlegorgaan gefunctioneerd. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek.

- De luchtkwaliteit in Nederlandse huishoudens houdt lang niet altijd over. Uit een steekproef van onderzoeksorganisatie TNO blijkt dat in 15 procent van de woonhuizen de gemiddelde fijnstofconcentratie het jaargemiddelde overstijgt dat de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert.

- Sinds financiële instellingen in de strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering hun klanten grondig moeten onderzoeken, komen non-profitorganisaties steeds vaker in de problemen. Sommige goede doelen kunnen zelfs moeilijk een bankrekening krijgen.

- Ruim een jaar nadat het ‘boerkaverbod’ in Nederland inging, is er nog geen enkele boete uitgedeeld voor verboden gezichtsbedekking. Kort na de invoering van de wet werd wel viermaal een waarschuwend gesprek gevoerd. Dat blijkt uit gegevens van de Nationale Politie, die de Volkskrant opvroeg.

- In de Nigeriaanse stad Lagos hebben militairen dinsdagavond het vuur geopend op demonstranten tegen politiegeweld en ander machtsmisbruik. Een nog onbekend aantal betogers is daarbij om het leven gekomen. Verdere escalatie dreigt.

- De ruimtesonde Osiris-Rex heeft vannacht op ruim 300 miljoen kilometer van de aarde materiaal van het oppervlak van een planetoïde gevangen, dat van hetzelfde oerspul als de aarde gemaakt is. Over enkele maanden beginnen de kosmische korrels aan hun tocht terug naar aarde. Verwachte levering: 2023.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van woensdag 21 oktober tot 17.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden