Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van woensdag 18 november

Goedenavond. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze woensdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

Beeld Sophia Twigt

1/5 | RIVM ziet besmettingscijfers iets oplopen – ondanks nieuwe storing bij aanlevering

Officieel meldt het RIVM vandaag 4.628 nieuwe coronabesmettingen, iets meer dan gisteren, maar omdat het instituut opnieuw kampt met storingen zou dit cijfer nog hoger moeten liggen. De koepel van GGD’s laat aan de NOS weten dat zo’n duizend positieve test vandaag niet meegeteld zijn. Daarmee zou het aantal nieuwe besmettingen vandaag uitkomen op zo’n 5600.

Het aantal nieuwe besmettingen over zeven dagen genomen - een betrouwbaardere trend dan de schommelende dagcijfers - daalt nog steeds, maar duidelijk minder snel dan vorige week.

Het aantal covidpatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen nam vandaag licht af, na een toename in de afgelopen twee dagen. Er liggen nu 2.087 patiënten vanwege corona in het ziekenhuis, 59 meer dan op dinsdagmiddag. Op de intensive care liggen 559 mensen met een coronabesmetting, 17 minder dan gisteren. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Al het nieuws over de coronacrisis is te lezen in de liveblog van de Volkskrant.

2/5 | OMT adviseert: Kerst met maximaal zes gasten, liefst uit nabije omgeving

Als het kabinet al besluit een iets uitgebreider kerstdiner mogelijk te maken, moet dat gepaard gaan met een hoop mitsen en maren. Dat stelt het Outbreak Management Team (OMT) vandaag. Het expertteam ziet het liefst dat Kerst thuis wordt gevierd, met zo min mogelijk gasten. Als er al vrienden en familie worden opgezocht, pleit het OMT ervoor om dat zoveel mogelijk te beperken tot naasten die in de eigen regio wonen.

Dinsdagavond benadrukten premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid tijdens hun persconferentie nog dat het te vroeg is voor een beslissing over de kerstdagen. Wel deelden zij mee dat het Sinterklaasfeest dit jaar in kleine kring gevierd moet worden. ‘Ik roep iedereen op de jaarlijkse familiebijeenkomst desnoods over enkele dagen te verdelen als de groep te groot wordt’, zei premier Rutte.

Vanaf woensdagnacht wordt de ‘verzwaarde lockdown’ die nu twee weken van kracht is, afgeschaald naar de ‘gedeeltelijke lockdown’ die al sinds 13 oktober gold. Zwembaden, bibliotheken, pretparken, dierentuinen en culturele instellingen kunnen weer open. Thuis mag men drie gasten ontvangen, buiten mogen weer vier mensen samenkomen.

3/5 | VS slagen er voor het eerst in langeafstandsraket te vernietigen vanaf zee

De Verenigde Staten hebben een belangrijke vooruitgang geboekt in de strijd tegen het gevaar van Noord-Koreaanse en Iraanse raketten. Tijdens een test in de Stille Oceaan werd voor het eerst vanaf zee een langeafstandsraket vernietigd die richting de VS was afgevuurd.

‘Dit was een ongelofelijke prestatie en een cruciale mijlpaal’, aldus viceadmiraal John Hill, die leiding geeft aan het Missile Defense Agency (MDA) dat is belast met de ontwikkeling van het raketschild. Tot nu toe beperkten de tests zich tot het afvuren van onderscheppingsraketten vanaf land.

Wapenbeheersingsdeskundigen waarschuwen voor de reactie van Rusland en China, die zich bedreigd kunnen voelen door het Amerikaanse succes. De raketonderschepping op zee maakt hun nucleaire raketarsenaal nu namelijk minder gevaarlijk.

4/5 | Thierry Baudet wordt niet vervolgd om ‘treintweet’

Kamerlid Thierry Baudet wordt niet vervolgd vanwege zijn ‘treintweet’. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Amsterdam besloten na het beoordelen van aangiftes tegen hem wegens discriminatie.

Op 31 januari van dit jaar twitterde de politiek leider van Forum voor Democratie dat vriendinnen van hem waren lastiggevallen door vier Marokkanen in een trein. Snel daarna meldden getuigen dat er iets heel anders was gebeurd: de vriendinnen wilden hun vervoersbewijzen niet laten zien toen controleurs van de NS daarom vroegen.

5/5 | Jeremy Corbyn, na korte terugkeer, weer geschorst door Labour

De leider van de Labour Party, Keir Starmer, heeft Jeremy Corbyn woensdag voor de tweede keer in drie weken geschorst, na het uitkomen van een rapport over antisemitisme binnen de partij. Tot de afronding van een intern onderzoek mag de oud-partijleider niet namens Labour in het Lagerhuis plaatsnemen.

Drie weken geleden publiceerde de Engelse Commissie voor Mensenrechten en Gelijkheid een vernietigend rapport over het zwakke optreden van Corbyn tegen antisemitisme binnen de partij. Corbyn weigerde excuses te maken, waarop Starmer besloot zijn voorganger voor onbepaalde tijd te schorsen. Na woedende reacties van de vele Corbyn-getrouwen binnen de oppositiepartij, kwam het partijbestuur op de schorsing terug. Vandaag is de schorsing weer heringevoerd.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van woensdag 18 november tot 17.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden