Nieuws in 5 minuten18 december

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van vrijdag 18 december

Goedenavond. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze vrijdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

Pepijn de Lange
null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Afgelopen week bijna 70 duizend besmettingen gemeld

Het aantal positief geteste personen is de afgelopen week flink toegenomen. In zeven dagen tijd zijn bijna 70 duizend besmettingen gemeld, ruim 19 duizend meer dan de week daarvoor. Op weekbasis is de toename daarmee 38 procent. Het aantal meldingen komt weer in de buurt van de weekcijfers van eind oktober, de piek van de tweede golf.

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen nam de afgelopen week toe met 21 procent. Er zijn nu 2.034 patiënten vanwege covid-19 opgenomen. Vorige week vrijdag waren dit er 1.681.

Het nieuws over de coronacrisis is te lezen in het liveblog van de Volkskrant.

De Volkskrant wil graag weten wat u vindt van ‘Het nieuws in vijf minuten’ en u graag enkele vragen stellen. Invullen van deze enquête neemt ongeveer vijf minuten in beslag.

2/5 | Honderden pakketophaalpunten vanaf maandag gesloten

Het merendeel van de winkels van Primera en Audax, eigenaar van Bruna, AKO en The Read Shop, sluit vanaf maandag. Dat hebben beide bedrijven vanmiddag bevestigd. Daarmee zijn op honderden punten na het weekend geen pakketten meer op te halen.

De winkels mochten na de verscherping van de coronamaatregelen geen producten meer verkopen, maar konden wel openblijven als pakketophaalpunt. Dat had iets kroms: klanten konden wel sigaretten, kranten en wenskaarten kopen in de supermarkt, maar niet aan het loket bij de Primera of Bruna.

3/5 | Blokker gaat zelf naar klanten toe: medewerkers gaan pakketjes bezorgen

Het winkelpersoneel van Blokker is het thuiszitten door de coronasluiting zat en steekt de handen uit de mouwen. 4.000 medewerkers gaan pakketjes bezorgen, die door topdrukte bij PostNL blijven staan. In het distributiecentrum van Blokker staan nog 18 duizend pakketjes te wachten.

Maandag werd bekend dat de winkelketen de deuren moest sluiten. Klanten kunnen alleen nog online bestellen en kunnen nu kiezen of ze hun pakket willen laten bezorgen door Blokker Expres of PostNL. ‘We zijn meteen aan de slag gegaan met een nieuw bezorgsysteem’, zegt een woordvoerder van de winkelketen. ‘We zijn supertrots dat we nu al kunnen gaan bezorgen.’

4/5 | Forum-rebellen Eerdmans en Nanninga starten eigen partij: JA21

Joost Eerdmans en Annabel Nanninga richten samen een nieuwe partij op. Met Juiste Antwoord 21 doen ze op de valreep nog mee aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Niet toevallig bestaat JA21 ook precies uit de initialen van Joost en Annabel.

Het tweetal splitste zich in november van Forum voor Democratie af, nadat Thierry Baudet weigerde op te stappen toen er bewijzen opdoken van antisemitische uitingen door hemzelf en leden van de JFvD, de jongerenbeweging van Forum. Sinds begin december beraamden Eerdmans en Nanninga zich op nieuwe stappen, maar het was nog onduidelijk of ze in zo’n korte tijd een partij uit de grond konden stampen.

De standpunten op de website van JA21 doen grofweg denken aan het FvD-programma. Er zijn nog geen andere kandidaten van JA21 bekendgemaakt. De verwachting is wel dat een deel van de opgestapte FvD’ers in de senaat en Provinciale Staten zich bij de nieuwe partij zal voegen.

5/5 | Trump weigert iets te zeggen over grootschalige Russische hack

Terwijl de cyberwaakhond van de Amerikaanse regering donderdag groot alarm sloeg en waarschuwde dat de hack een ‘ernstig risico’ vormt, blijft president Trump hardnekkig zwijgen over de grootschalige hack van ministeries en overheidsdiensten waar Rusland vrijwel zeker achter zit.

Aankomend president Joe Biden waarschuwde de Russen wel. Hij beloofde van het aanpakken van de daders een ‘topprioriteit’ te maken direct na zijn beëdiging op 20 januari.

Diverse ministeries, zoals van Financiën, Economische Zaken en Energie, zouden zijn binnengedrongen door de hackers. Zij konden onder andere het mailverkeer onderscheppen. Hoe groot de schade is, is onduidelijk. Het ministerie van Energie is gevoelig omdat dit departement verantwoordelijk is voor het onderhoud van Amerika’s duizenden kernwapens.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van vrijdag 18 december tot 17.00 uur.

Als u opmerkingen of suggesties heeft over 'Het nieuws in vijf minuten’, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden