Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van maandag 7 december

Goedemiddag. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze maandag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Aantal gemelde besmettingen neemt fors toe sinds verruiming testbeleid

Voor het eerst sinds 6 november meldt het RIVM meer dan 7 duizend besmettingen op één dag. Het aantal meldingen neemt de laatste dagen weer fors toe, maar dat hoeft niet het begin van een derde golf te betekenen, omdat sinds 1 december veel meer mensen zich mogen laten testen. Van een snelle daling in de besmettingsaantallen is echter ook zeker geen sprake meer.

Het aantal covidpatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is vandaag iets toegenomen. Er liggen nu 1.660 patiënten vanwege corona in het ziekenhuis, 19 meer dan op zondag. Op weekbasis is er nog sprake van een daling van de ziekenhuisbezetting, maar dit gaat iets langzamer dan vorige week. Er liggen nu 4 procent minder patiënten in het ziekenhuis dan vorige week maandag, een week eerder was de daling nog 13 procent.

Al het nieuws over de coronacrisis is te lezen in de liveblog van de Volkskrant.

2/5 | Onderzoekscommissie ondervraagt nieuwe getuige in kinderopvangtoeslagenaffaire

De Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag heeft maandag een nieuwe getuige opgeroepen, die zij achter gesloten deuren ondervraagt. Een ingewijde bevestigt dat het gaat om Programmamanager Toeslagen Jonine de Waal, die begin 2019 blootlegde wat er allemaal misging met het fraudeonderzoek bij gastouderbureau Dadim.

De ondervraging van De Waal is geen officieel verhoor maar een ‘vertrouwelijk gesprek’, laat de woordvoerder van de commissie weten. Daarom is het niet openbaar. Waarom de commissie haar niet als formele getuige publiekelijk hoort, wil de woordvoerder niet zeggen.

De Waal speelde een prominente rol in het verhoor van voormalig directeur-generaal Belastingdienst Jaap Uijlenbroek op 20 november. Uijlenbroek vertelde hoe zij in juni 2019 tijdens een vergadering met toenmalig staatssecretaris Menno Snel verslag deed van haar onderzoeksbevindingen.

3/5 | Nederlands teruggavebeleid voor roofkunst moet empathischer en minder formalistisch

Het beleid in Nederland ten aanzien van de teruggave van Joodse roofkunst moet empathischer. Dat is de conclusie van het rapport Streven naar rechtvaardigheid dat de commissie-Kohnstamm vandaag heeft gepresenteerd.

Nabestaanden die voorwerpen willen terugkrijgen die tussen 1933 en 1945 zijn gestolen door het nazibewind of moesten worden verkocht tegen te lage prijzen, dienen minder formalistisch te worden bejegend. Ze moeten de kans krijgen om in persoon te worden gehoord door de Restitutiecommissie, aan wie een verzoek tot teruggave moet worden voorgelegd.

De Restitutiecommissie zou voortaan ook een conceptoordeel naar de partijen moeten sturen zodat zij daarop kunnen reageren. Ook dient er een goed bemande helpdesk te worden opgezet die nabestaanden helpt, algemene voorlichting geeft en mensen actief benadert als uit herkomstonderzoek is gebleken dat zij misschien recht hebben op de teruggave van een object.

4/5 | Sociaal-democraten winnen, maar niet eerder gingen zo weinig Roemenen naar de stembus

Bij de Roemeense parlementsverkiezingen van zondag is de sociaaldemocratische PSD, die afgelopen jaar in de oppositiebanken zat, met bijna 30 procent van de stemmen als grootste partij uit de bus gekomen. De liberale PNL van zittend premier Ludovic Orban liep lange tijd voor in de peilingen, maar eindigde met ongeveer 25 procent van de stemmen als tweede. De nieuwe centrumrechtse alliantie USR-Plus komt met 16 procent als derde binnen.

De opkomst was historisch laag. Slechts eenderde van de stemgerechtigde Roemenen ging naar de stembus. Dat is de laagste opkomst sinds de eerste vrije verkiezingen in 1990.

Hoewel de sociaal-democraten de grootste partij zijn geworden, is het onwaarschijnlijk dat zij de regering zullen vormen. Zowel PNL als USR-Plus hebben regeringsdeelname met de PSD uitgesloten.

5/5 | Venezolaanse president Maduro wint verkiezingen met heel lage opkomst

Zoals verwacht heeft de coalitie van de Venezolaanse president Nicolas Maduro zondag de parlementsverkiezingen gewonnen. Oppositieleider Juan Guaidó en de grote oppositiepartijen deden niet mee met de verkiezingen omdat deze volgens hen niet eerlijk verlopen.

De opkomst was dan ook zeer laag. Volgens de vicevoorzitter van het parlement is minder dan 20 procent van de Venezolanen zondag naar de stembus gegaan – de kiesraad van het land meldt een opkomst van 31 procent. De Europese Unie en de organisatie van Amerikaanse Staten spreken van een schijnvertoning.

Deze week organiseert de oppositie een referendum over de vraag: wilt u eerlijke verkiezingen in plaats van die van Maduro? Alleen een hoge opkomst levert een statement op. Maar dat wordt lastig: uit peilingen blijkt dat de meeste oppositiepolitici bijna net zo weinig enthousiasme oproepen als Maduro.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van maandag 7 december tot 17.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden