Nieuwsin vijf minuten

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van maandag 4 januari

Goedemiddag. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze maandag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

Pepijn de Lange
null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Nederland begint aanstaande woensdag al met vaccineren

Op 6 januari worden de eerste ziekenhuismedewerkers en ouderenzorgmedewerkers gevaccineerd. Daarmee is de start van de vaccinatiecampagne twee dagen vervroegd.

Het ministerie van Volksgezondheid en Waterstaat schrijft in een persbericht dat de vervroegde start het gevolg is van het vaccinatieplan van de ziekenhuizen. Toen duidelijk werd dat de ziekenhuizen eerder konden beginnen, heeft minister De Jonge besloten dat ook de GGD’s twee dagen eerder starten.

Volgende week donderdag moeten alle 25 GGD-priklocaties in het hele land in werking zijn, waarmee de vaccinatiecampagne echt op stoom is. Dat moet ertoe leiden dat eind september alle Nederlanders de kans moeten hebben gekregen zich te laten vaccineren, schrijft De Jonge aan de Kamer.

2/5 | Dalende trend in het besmettingsaantallen zet door, maar ziekenhuisbezetting loopt op

De dalende trend in het aantal positieve testresultaten houdt aan. Er zijn vandaag met 6.671 nieuwe coronabesmettingen weer minder besmettingen gemeld dan gisteren. Ook op weekbasis daalt het aantal besmettingen flink. De afgelopen zeven werden 18 procent minder mensen positief getest op het coronavirus dan in de week daarvoor.

De bezetting van het aantal bedden in het ziekenhuis is vandaag juist opgelopen. Vlak voor oudjaar werd een deel van de patiënten naar huis gestuurd en daalde de bezetting flink. Inmiddels is de bezetting weer hoger dan voor die daling. In de ziekenhuizen zijn nu 2.845 coronapatiënten aanwezig, waarvan 715 patiënten op de intensive care. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Het laatste nieuws over de coronacrisis is te lezen in ons liveblog.

3/5 | Britse rechter houdt uitlevering klokkenluider Assange aan VS tegen

Julian Assange mag niet worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat heeft de Londense rechter Vanessa Baraitser vanochtend bepaald. Ze beweerde zich zorgen te maken over de geestesgesteldheid van de Wikileaks-oprichter die door de Amerikaanse autoriteiten wordt beticht van spionage. De Amerikanen zullen beroep aantekenen.

Assange en zijn volgelingen strijden al tien jaar tegen uitlevering aan de Verenigde Staten. Amerikaanse aanklagers verdenken de klokkenluider van achttien schendingen van de spionagewetgeving, waaronder het hacken van computers en het openbaren van diplomatieke correspondentie over de oorlogen in Irak en Afghanistan. De zaak wordt gezien als een aanval op de persvrijheid.

4/5 | ‘IT-systeem van UWV voldoet niet aan privacywet’

Ruim 16 duizend ambtenaren kunnen de persoonsgegevens van 4,1 miljoen mensen die nu of in het verleden klant waren bij UWV, eenvoudig opvragen. Dat schrijft dagblad Trouw op basis van een onderzoek van adviesbureau KPMG.

UWV maakt gebruik van het IT-systeem Sonar. Op verzoek van de uitkeringsinstantie onderzocht KPMG in hoeverre dit systeem aan de privacywetgeving voldoet. In augustus concludeerden de onderzoekers dat Sonar aan geen enkel beginsel van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) voldeed en dat het UWV direct actie moest ondernemen.

In Trouw laat Karin Menses van het UWV weten dat KPMG een punt heeft, maar dat de aanpassingen niet zo makkelijk zijn als het klinkt. ‘Mensen die een uitkering hebben gehad, vragen regelmatig op een later moment weer een vorm van dienstverlening aan. Dus wij kunnen die mensen niet helemaal uit het systeem halen.’ Wel zal het UWV de gegevens verwijderen van mensen die al meer dan 5 jaar geen contact meer hebben gehad met de instantie.

5/5 | Trump zet verkiezingsfunctionaris Georgia onder druk in opgenomen gesprek

De Amerikaanse president Donald Trump heeft afgelopen weekend Brad Raffensperger, de functionaris in Georgia die verantwoordelijk is voor het tellen van de stemmen, onder druk gezet om 11.780 stemmen ‘te vinden’. Zondagavond openbaarde The Washington Post een opname van het gesprek dat Trump een dag eerder met Raffensperger voerde.

In het gesprek zegt Trump: ‘De mensen in Georgia zijn boos, de mensen in het land zijn boos, er is niets mis mee als je zegt dat je [de uitslag] opnieuw berekend hebt.’ Trump blijkt heilig te geloven dat hij Georgia gewonnen heeft en wijst onder meer op de bezoekersaantallen bij zijn rally’s, die hij vergelijkt met die van Biden. Maar Raffenberg geeft geen krimp: ‘Wij zijn het er niet mee eens dat u gewonnen heeft.’

Direct na het uitlekken weerklonken dan ook oproepen voor een nieuwe impeachment van Trump – de constitutionele manier om een zittende president aan te klagen. Onder anderen de progressieve Democraat Alexandria Ocasio-Cortez pleitte voor het starten van een snelle procedure, met de opname als bewijs.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van maandag 4 januari tot 16.30 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden