Nieuwsin vijf minuten

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van maandag 25 januari

Goedenavond. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze maandag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Expertisecentrum: geen aanwijzing dat bijwerkingen vaccins dodelijk kunnen zijn

Het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb heeft 996 meldingen van gevaccineerden, met in totaal 4.403 bijwerkingen van de nieuwe coronavaccins ontvangen. Dat heeft het bijwerkingencentrum in Den Bosch bekendgemaakt, na ruwweg honderdduizend inentingen met het vaccin van Pfizer bij vooral zorgverleners in ziekenhuizen en verpleeghuizen.

In veruit de meeste gevallen ging het om bijwerkingen die al werden verwacht, zoals koorts, hoofdpijn, misselijkheid en spierpijn. Zes mensen kregen een vermoedelijk allergische reactie. ‘We hebben op basis van wat we nu weten geen onverwachte, nieuwe bijwerkingen gevonden’, zegt Lareb-directeur Agnes Kant. ‘Dat is geruststellend, want er is wel heel goed gemeld.’

2/5 | Minister De Jonge: scherpe keuzes maken nu AstraZeneca minder vaccins levert dan gedacht

Nederland zal zijn inwoners langzamer gaan vaccineren dan gepland nu farmaceut AstraZeneca in het eerste kwartaal niet langer de verwachte hoeveelheid vaccins kan leveren. Dat heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid gezegd. Er zullen volgens de minister ‘scherpe keuzes’ gemaakt moeten worden, vanwege deze ‘domper’.

Afgelopen vrijdag berichtte AstraZeneca dat zij dit kwartaal fors minder vaccins zal leveren aan de Europese Unie dan afgesproken. Wellicht zelfs veel minder dan de helft dan aanvankelijk was afgesproken. De farmaceut wijt dit aan productieproblemen.

Nederland bungelt onderaan in de landenlijstjes met de hoogste vaccinatiegraad. In totaal heeft nu 0,8 procent van de Nederlandse bevolking een eerste prik gekregen.

3/5 | Politie wordt veel getipt over nieuwe locaties rellen

De politie vraagt mensen die mogelijke nieuwe rellen willen doorgeven dat alleen te doen als ze over serieuze, concrete informatie beschikken. Omdat veel mensen bellen of mailen met de politie is een lange wachtrij ontstaan. ‘Houd de lijnen vrij voor degene die het echt nodig hebben’, is het advies.

‘Het is erg druk. Veel mensen bellen ons om zaken door te geven en dat is hartstikke goed natuurlijk. Daar kunnen we ons voordeel mee doen’, zegt een woordvoerster van de korpsleiding. Ze benadrukt dat het handiger is als mensen het meldformulier op de website van de politie gebruiken in plaats van te bellen. ‘Dat kost minder tijd en we kunnen makkelijker en sneller in kaart brengen om welke locaties het gaat en hoe vaak die locaties doorgegeven zijn.’

Het laatste nieuws over de coronacrisis en de rellen is te lezen in ons liveblog.

4/5 | EU produceert voor het eerst meer duurzame stroom dan fossiele

Voor het eerst kwam er vorig jaar in de Europese Unie meer stroom uit hernieuwbare bronnen zoals biomassa, zon, wind en water dan uit fossiele brandstoffen. Dat blijkt uit een analyse van de onderzoeksbureaus Agora Energiewende en Ember.

Van alle elektriciteit was 38 procent afkomstig uit hernieuwbare bronnen. Met fossiele brandstoffen werd 37 procent opgewekt. Het marktaandeel van kernenergie daalde harder dan ooit, maar bedraagt toch nog 25 procent.

5/5 | Kernmachten India en China weer slaags langs betwiste grens in de Himalaya

India en China zijn opnieuw slaags geraakt langs hun betwiste grens in de Himalaya. Na ernstige schermutselingen vorig jaar in het westelijke Ladakh was het nu raak bij Sikkim in het oosten.

De clashes zouden woensdag hebben plaatsgevonden bij Naku La in het noorden van Sikkim, een voormalig bergstaatje dat zich in 1975 tegen de zin van China aansloot bij India. Het ging om een ‘kleine botsing’ die door de lokale grenscommandanten van beide landen was gesust, meldde het Indiase leger vandaag.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van maandag 25 januari tot 17.15 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden