het nieuws in vijf minuten

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van maandag 23 november

Goedenavond. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze maandag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

Beeld Sophia Twigt

1/5 | Kabinet: moskeeën en weekendscholen moeten buitenlandse geldstromen openbaren

Burgemeesters en het Openbaar Ministerie krijgen het recht inzage te vragen in de financiering van instellingen die geld ontvangen van buiten de Europese Unie. Dat moet voorkomen dat bijvoorbeeld de organisaties achter moskeeën geld krijgen om aan te zetten tot haat, discriminatie of intolerantie.

De Wet transparantie maatschappelijke organisaties die dit mogelijk maakt, is vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. Een parlementaire ondervragingscommissie concludeerde in juni dit jaar dat er sprake is van ongewenste beïnvloeding als gevolg van buitenlandse geldstromen naar instellingen in Nederland. De mogelijkheid van deze wet was ook al opgenomen in het regeerakkoord uit 2017.

2/5 | Netanyahu heeft Saoedische kroonprins in het geheim ontmoet

Voor het eerst hebben de leiders van Israël en Saoedi-Arabië met elkaar om de tafel gezeten. Zondag vloog de Israëlische premier Netanyahu in het geheim naar Saoedi-Arabië om kroonprins Mohammed bin Salman te ontmoeten. De Israëlische minister Yoav Galant van Onderwijs en Saoedische regeringsadvisers hebben dit bevestigd, nadat Israëlische media het ‘s ochtends melden.

‘Het feit dat dit gesprek heeft plaatsgevonden en zelfs bekend is gemaakt, zelfs al was dat niet officieel, is van groot belang’, zei Galant tijdens een radio-interview. ‘Hier konden onze voorouders alleen van dromen, de acceptatie van Israël door de soennitische wereld.’ In de afgelopen maanden waren ook al de betrekking met de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Soedan verbeterd.

3/5 | ‘Oxfordvaccin’ beschermt 70 procent van ingeënte groep proefpersonen tegen coronavirus

Na fabrikanten Pfizer en Moderna melden nu ook de Universiteit van Oxford en fabrikant AstraZeneca een effectief coronavaccin te hebben ontwikkeld. Dit ‘Oxfordvaccin’ beschermt 70 procent van de ingeënte personen tegen covid-19. Dat blijkt uit de eerste grootschalige proef van het vaccin, gehouden in het Verenigd Koninkrijk en Brazilië.

In een experiment met 20 duizend proefpersonen hoefde van de ingeënte groep niemand naar het ziekenhuis. ‘Dat zou betekenen dat we in staat zijn te voorkomen dat mensen ernstig ziek worden’, aldus onderzoeksleider Andrew Pollard maandagochtend in een reactie. ‘We zijn zeer blij met deze resultaten.’

Voor Nederland zijn de resultaten goed nieuws: het Oxfordvaccin is de belangrijkste aankoop van ons land op dit gebied. Mocht het vaccin worden goedgekeurd, dan kunnen we er 11,7 miljoen doses van tegemoet zien, meer dan de vaccins van Pfizer (7,8 miljoen doses) en Moderna (3,1 miljoen) bij elkaar. Omdat er per inenting twee injecties nodig zijn, zouden bijna 6 miljoen Nederlanders met het Oxfordvaccin ingeënt kunnen worden.

4/5 | Italiaanse regering wil met Kerst skigebieden in heel Europa gesloten houden

Italië wil samen met Frankrijk en Duitsland voorkomen dat Europeanen in december massaal de bergen intrekken voor wintersport. Als het aan de regering in Rome ligt, blijven de skiliften tot eind januari gesloten en nemen de andere landen in het Alpengebied dezelfde maatregel. Dat schrijft de krant Corriere della Sera op basis van regeringsbronnen.

In eerdere plannen zouden alleen de Italiaanse skigebieden in de ernstigst getroffen rode zones gesloten blijven. De regering vreest voor veel verplaatsingen en drukke discotheken en bars vol zorgeloze vakantiegangers, zoals ook afgelopen zomer het geval was.

5/5 | Snelle afname van aantal gemelde besmettingen is gestokt

De afgelopen zeven dagen zijn er bijna evenveel besmettingen gemeld als in de week daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Vandaag meldt het instituut 5.214 coronabesmettingen, bijna tweehonderd minder dan de zondag, maar het aantal meldingen is op maandag vaak wat lager.

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu 1.968 coronapatiënten, 35 meer dan een dag eerder. Het aantal patiënten op de intensive care daalde vandaag van 546 naar 536. Voor een mogelijke versoepeling streeft het kabinet naar minder dan 10 intensive care-opnamen per dag, maar sinds zondagmiddag waren dat er 23. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Al het nieuws over de coronacrisis is te lezen in de liveblog van de Volkskrant.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van maandag 23 november tot 17.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden