Nieuws in vijf minuten21 december

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van maandag 21 december

Goedenavond. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze maandag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

Pepijn de Lange
null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Europees Medicijn Agentschap keurt eerste coronavaccin goed voor Europa

Het Europese vasteland krijgt zijn eerste vaccin tegen corona. Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) heeft vanmiddag groen licht gegeven voor markttoelating van het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Pfizer en het Duitse bedrijf BioNTech. Een ‘belangrijke mijlpaal’, zegt het EMA.

Het EMA acht het vaccin van Pfizer niet alleen veilig, maar ook werkzaam: op papier beschermt het mensen die ermee worden ingeënt tegen 95 procent van de ziektegevallen. Nu moet de Europese Commissie de aanbeveling van het EMA nog formeel goedkeuren. Dat gebeurt waarschijnlijk vanavond.

De eerste Europeanen worden dan naar verwachting vlak na de Kerst, vanaf 27 december, ingeënt. Nederland begint op 8 januari met vaccineren. In de VS en Engeland, waar het vaccin al eerder werd goedgekeurd, hebben al enkele honderdduizenden mensen hun eerste prik gehad.

De Volkskrant is benieuwd wat u vindt van ‘Het nieuws in vijf minuten’ en wil u graag enkele vragen stellen. Invullen van deze enquête neemt ongeveer vijf minuten in beslag.

2/5 | Aantal besmettingen op weekbasis blijft flink oplopen

Het aantal besmettingen in Nederland blijft op weekbasis flink oplopen. De afgelopen zeven dagen zijn er bijna 79 duizend besmettingen gemeld, 37 procent meer dan in de week daarvoor. Vandaag meldt het RIVM 11.212 nieuwe besmettingen.

Hoeveel testen er meer zijn uitgevoerd en welk percentage daarvan positief is maakt het RIVM morgen bekend. Die cijfers geven meer informatie over de verergering van de uitbraak.

Het aantal covidpatiënten in het ziekenhuis loopt vandaag weer iets op. Er zijn op dit moment 2.162 patiënten opgenomen vanwege covid-19, van wie 586 op de intensive care. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Over de afgelopen zeven dagen genomen is de ziekenhuisbezetting met 15 procent toegenomen. Twee patiënten worden vandaag per helikopter naar Duitsland gebracht om de drukte in de ziekenhuizen te spreiden.

Het nieuws over de coronacrisis is te lezen in ons liveblog.

3/5 | EU-landen: Vrachtverkeer ontzien bij reisverbod Verenigd Koninkrijk

De EU-landen willen het vrachtvervoer ontzien bij de reisbeperkingen die aan het Verenigd Koninkrijk zijn opgelegd nadat daar een besmettelijker type coronavirus is opgedoken. De Europese Commissie komt op korte termijn met een voorstel. Tijdens de eerste lockdown dit voorjaar werden in de EU bij de grenzen speciale ‘groene rijstroken’ voor het vrachtverkeer vrijgehouden. Zoiets zou nu ook met Londen afgesproken kunnen worden.

De Commissie zal ook aanbevelingen doen over mogelijke uitzonderingen op het reisverbod voor personen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU-landen en over repatriëring van gestrande reizigers. Tijdens spoedberaad maandag tussen experts van de lidstaten over het nieuwe agressievere coronavirus, beloofden de lidstaten hun maatregelen op elkaar af te stemmen.

4/5 | Gevangenis Vught verdacht van financiering terrorisme

De gevangenis in Vught wordt verdacht van het financieren van terrorisme. Via de bankrekening van de inrichting is geld verstrekt aan gevangenen die op dat moment op de sanctielijst terrorisme stonden. Wie iemand op die lijst geld geeft, pleegt een strafbaar feit.

De zaak kwam deze maand aan het licht toen rechters zich bogen over de zaak van de 43-jarige Barbara Z. uit Alphen aan den Rijn, die in 2017 enkele malen 100 euro overmaakte aan haar echtgenoot Mohamed D. Hij zat destijds vast op de terroristenafdeling in Vught.

Nu doet het ene onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid strafonderzoek naar een andere tak van hetzelfde ministerie: de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Of de zaak daadwerkelijk voor de rechter wordt gebracht, is nog onduidelijk.

5/5 | Voormalig PvdD-Kamerlid Van Kooten komt nu met eigen partij: Splinter

Ze brak ruziënd met de Partij voor de Dieren, was een blauwe maandag lid van 50Plus en droop teleurgesteld af bij de Partij voor de Toekomst. Het bracht Femke Merel van Kooten-Arissen tot de conclusie dat ze beter voor zichzelf kon beginnen. Vandaag presenteerde het Tweede Kamerlid haar nieuwe partij, met een geuzennaam: Splinter.

Van Kooten-Arissen mikt op een zeer ruime groep kiezers: Splinter moet het ‘groene, progressieve, liberale, sociaal-democratische’ geluid worden dat nu in de Tweede Kamer zou ontbreken, zo staat in het voorlopige verkiezingsprogramma.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van maandag 21 december tot 17.00 uur.

Als u opmerkingen of suggesties heeft, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden