Nieuws in vijf minutenmaandag 19 oktober

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van maandag 19 oktober

Goedenavond. Om u bij te praten vatten wij het nieuws van deze maandag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan weet u het belangrijkste.

Pepijn de Lange
Medewerkers in een coronateststraat. Beeld ANP
Medewerkers in een coronateststraat.Beeld ANP

De groei van het aantal dagelijkse coronabesmettingen lijkt voorzichtig af te nemen...

Goed nieuws is geen nieuws, zegt men wel eens. Maar nu het aantal dagelijkse coronabesmettingen al wekenlang oploopt – het dwingt Nederland zelfs tot de gedeeltelijke lockdown – kan een positief nieuwtje geen kwaad. Al is er nog geen reden om te juichen.

Het aantal besmettingen is afgelopen week namelijk nog ‘gewoon’ gestegen. In totaal werden 33 procent meer mensen positief getest dan een week eerder. Maar dit groeipercentage nam wel af. Een week eerder nam het aantal besmettingen nog met zo’n 58 procent toe.

Het weektotaal is een betere indicator voor het verloop van de tweede coronagolf, omdat de dagelijkse aantallen enigszins kunnen schommelen.

De ziekenhuisbezetting loopt nog steeds verder op. Op het moment liggen 1.738 covidpatiënten in Nederlandse ziekenhuizen, van wie 379 op de intensive care. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

... en Frankrijk in de ban van onthoofding om Mohammed-spotprenten.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin wil islamitische verenigingen die ‘vijanden van de republiek zijn’ gaan verbieden. Het plan komt als reactie op de moord op geschiedenisleraar Samuel Paty afgelopen vrijdag in Conflans Saint-Honorine, een doorgaans rustige voorstad van Parijs.

Darmanin richt zijn pijlen onder meer op het ‘Collectif contre l’islamofobie en France’, een vereniging die in de aanloop naar de aanslag zou hebben bijgedragen aan de verspreiding van ‘een fatwa’ over de vermoorde docent.

De Franse regering gaat bovendien dinsdag in gesprek met vertegenwoordigers van de sociale media, die volgens de regering ‘op grote schaal’ ingezet worden ‘om oproepen tot geweld te verspreiden’.

Afgelopen vrijdag werd Paty op straat door een 18-jarige, uit Tsjetsjenië afkomstige, man met een keukenmes onthoofd, omdat hij tijdens een les over de vrijheid van meningsuiting spotprenten van de profeet Mohammed had vertoond. Voorafgaand aan de moord zou de Tsjetsjeen scholieren geld hebben geboden in ruil voor informatie. Hij kwam vlak na de aanslag door politiekogels om het leven.

Zondag gingen in het hele land mensen de straat op om de leraar Paty te herdenken.

Verder in het nieuws…

- Voedselbanken zijn de dupe van supermarktacties om voedselverspilling tegen te gaan. Sinds supermarktketens producten die tegen de uiterste houdbaarheidsdatum aanzitten met korting verkopen, blijft er minder vers eten over voor in de gratis voedselpakketten. Tegelijkertijd neemt door de coronacrisis het aantal mensen dat gebruik maakt van van een voedselbank fors toe.

- Het milieuagentschap van de Europese Unie luidt de noodklok: door niet-duurzame landbouw en bosbouw, woningbouw en vervuiling is de verscheidenheid aan dier- en plantensoorten tussen 2013 en 2018 weer verder afgenomen. De EU-landen hebben de doelen voor dit jaar niet gehaald.

- Een interview met Nobelprijswinnaar Reinhard Genzel in het Duitse Der Spiegel heeft geleid tot felle kritiek van collegawetenschappers. In het interview zei Genzel dat hij alleen won omdat z’n mede-laureaat een vrouw is.

- De Chinese economie is in het derde kwartaal met 4,9 procent gegroeid. Dat blijkt uit cijfers van het Chinese Nationale Bureau voor Statistiek. De krimp die de coronaepidemie in het eerste kwartaal teweegbracht, is nu volledig gecompenseerd. Analisten zien de Chinese economie inderdaad herstellen, maar volgens sommigen zijn de officiële cijfers te rooskleurig.

- De presidentsverkiezingen in de Turkse Republiek Noord-Cyprus hebben een verrassende winnaar gekregen: Ersin Tatar, de huidige premier. Tatar wil een nauwere samenwerking met Turkije en werd in de aanloop naar de verkiezingen door de regering in Ankara gesteund.

- In Bolivia heeft de Beweging naar Socialisme (MAS) van de naar het buitenland gevluchte ex-president Evo Morales opnieuw de verkiezingen gewonnen. Iets meer dan de helft van de Bolivianen stemde voor MAS-kandidaat Luis Arce. Dat blijkt uit de eerste voorlopige stemuitslag.

Achtergrond: het raadsel van de corona-herinfectie

‘Herinfectie’ is in de coronacrisis een woord waar menigeen van schrikt, waar bestuurders liever niet aan denken en waar experts uiterst voorzichtig mee omspringen. Want denk eens even in: als een patiënt geen immuniteit opbouwt, kan van groepsimmuniteit al helemaal geen sprake zijn. Bovendien zou de werking van een vaccin weleens discutabel kunnen worden. Toch onderkennen de meeste kenners dat we na pakweg een jaar opnieuw besmet kunnen raken met het coronavirus. Maar er zijn gevallen bekend van snellere herbesmettingen. Het RIVM kent inmiddels ‘enkele tientallen vermoedelijke gevallen’, aldus RIVM-viroloog Chantal Reusken.

De vraag rijst: hoe is zo’n snelle herbesmetting mogelijk? Viroloog Lia van der Hoek legt uit dat sommige patiënten – bijvoorbeeld met immuunproblemen – te weinig of geen effectieve antistoffen aanmaken. Daardoor blijven ze kwetsbaar.

Voor deskundigen is een andere vraag interessanter: hoe vaak vinden herinfecties precies plaats? Niet al te vaak, denkt men, maar vast wel vaker dan we nu weten.

Dit artikel bevat het belangrijkste nieuws van maandag 19 oktober tot 17.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden