NieuwsNieuws in vijf minuten

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van maandag 16 november

Goedemiddag. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze maandag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

Beeld Sophia Twigt

1/5 | Tweede farmaceut komt met vaccin: ‘94,5 procent effectief’

Nadat vorige week Pfizer meldde dat hun vaccin ‘meer dan 90 procent effectief’ is’ komt nu het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna met vergelijkbaar nieuws. Uit een tussentijdse analyse blijkt dat het Moderna-vaccin 94,5 procent effectief is: van elke 100 mensen die de inenting krijgen, zijn er zo’n 94 beschermd tegen het coronavirus.

Moderna diende bij 30.000 proefpersonen van uiteenlopende leeftijden en etniciteit het vaccin of een placebo toe. De resultaten van dat experiment maakte het Amerikaanse biotechbedrijf vandaag in een persbericht bekend. Het vaccin moet nog wel worden goedgekeurd door instanties.

Moderna kan nog dit jaar 20 miljoen vaccins leveren in de Verenigde Staten. Volgend jaar kan de farmaceut tussen de 500 miljoen en 1 miljard vaccins wereldwijd distribueren.

2/5 | Wederopbouw van cultuursector gaat zeker vijf jaar duren, zegt Raad voor Cultuur

De Raad voor Cultuur roept het kabinet op zeker vijf jaar uit te trekken voor het opnieuw opbouwen van de cultuursector, die door het coronavirus grotendeels is platgelegd. De noodsteun van bijna 900 miljoen euro die het kabinet tot juli 2021 voor cultuur heeft uitgetrokken, moet daarom worden verlengd.

Dat is de strekking van het advies dat vandaag aan de minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur is overhandigd. De minister had de Raad, als wettelijk adviesorgaan van de regering richtinggevend voor het kunst- en cultuurbeleid, gevraagd te onderzoeken hoe de culturele en creatieve sector op langere termijn ‘weerbaarder’ kan worden.

De Raad doet eveneens aanbevelingen om het subsidiebestel te moderniseren. Daarmee kan de sector bestaande knelpunten aanpakken en zich aanpassen aan het ‘nieuwe normaal’. Voorzitter van de Raad voor Cultuur, Marijke van Hees: ‘Het is belangrijk om te beseffen dat als er een vaccin komt, de culturele sector niet binnen een maand weer up and running is.’

3/5 | Aantal besmettingen gedaald, maar op weekbasis lijkt sprake van stagnatie

Het RIVM meldt vandaag 4.873 nieuwe coronabemsettingen, bijna zeshonderd minder dan zondag. Toch lijkt er op weekbasis sprake van enige stagnatie. De afgelopen zeven dagen werden er 19 procent minder besmettingen gemeld dan in de zeven dagen daarvoor, maar een week eerder daalde het weekpercentage nog met 35 procent.

Na een dagenlange afname nam het aantal covid-patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen vandaag licht toe. Er liggen nu 2.130 met het coronavirus besmette patiënten in het ziekenhuis. De bezetting van de intensive care name juist met 12 af tot 573 coronapatiënten.

Vorige week werden in Nederland in totaal 226.094 coronatesten uitgevoerd. Dat zijn bijna 19 duizend tests minder dan in de week daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van de GGD-GHOR.

4/5 | FNV wil dat Uber zijn chauffeurs in dienst neemt (en kan nog weleens zijn zin krijgen)

De FNV dreigt met een rechtszaak tegen Uber. In een maandag gesteld ultimatum geeft de vakbond het taxiplatform twee weken de tijd om alle zzp’ers die via het platform werken in dienst te nemen volgens de taxi-cao.

De Hoge Raad oordeelde vorige week dat de opdrachtovereenkomst niet leidend moet zijn bij zzp-constructies, maar dat moet worden gekeken hoe die in de praktijk uitpakt. Voor Uber zou dat wel eens verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Uber-chauffeurs werven namelijk geen eigen klanten en bepalen hun prijzen en arbeidsvoorwaarden niet zelf. Daarom is er volgens vakbonden en verschillende buitenlandse rechters en overheden sprake van een verkapt dienstverband.

Volgens hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp zal Uber niet zomaar overstag gaan. ‘Uber heeft het verdienmodel niet voor niets op deze manier vormgegeven. Als de taxi-cao gaat gelden en chauffeurs pensioen en sociale premies moeten afdragen, stijgt hun prijs en neemt de vraag naar Uber af.’ Uber zelf vindt het ‘te vroeg’ om inhoudelijk te reageren.

5/5 | Obama: herstel van de verdeeldheid in Amerika duurt langer dan één termijn

De Verenigde Staten staan voor de enorme taak om het geloof in ‘gestoorde complottheorieën’, die het land tot op het bot hebben verdeeld, te doorbreken. Dat heeft voormalig president Barack Obama gezegd in interviews met de BBC en CBS naar aanleiding van de publicatie van zijn memoires, die dinsdag verschijnen.

Obama noemt Amerika ‘meer verdeeld dan vier jaar geleden’, toen Donald Trump zijn opvolger werd in het Witte Huis. Het herstelproces zal volgens hem dan ook meer dan één presidentstermijn duren.

Eerder werd al bekend dat Obama in zijn memoires de winst van Trump in 2016 ziet als een tegenreactie op zijn eigen presidentschap: ‘Trump beloofde miljoenen Amerikanen die opgeschrikt waren door een zwarte man in het Witte Huis een toverdrankje voor hun raciale angst.’

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van maandag 16 november tot 16.30 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden