Nieuwsin vijf minuten

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van maandag 11 januari

Goedenavond. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze maandag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

Pepijn de Lange
null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Kabinet hoopt basisschool en kinderopvang op 25 januari te openen

Het kabinet hoopt de basisscholen en de kinderopvang op 25 januari te heropenen. Alle andere maatregelen in het kader van de lockdown blijven waarschijnlijk van kracht tot 9 februari.

De heropening is wel afhankelijk van het lopende onderzoek naar de vatbaarheid van jonge kinderen voor de Britse variant van het coronavirus. Daarover komt het Outbreak Management Team eind deze week met een advies.

Intussen wil de Zuid-Hollandse gemeente Lansingerland alle inwoners vanaf 2 jaar laten testen op corona, omdat op een basisschool besmettingen met het Britse coronavirus zijn vastgesteld. Die grootschalige test moet vaststellen in hoeverre en hoe snel de gevreesde variant van het virus zich verspreidt.

2/5 | Aantal nieuwe besmettingen blijft dalen: afname op weekbasis 12 procent

Het aantal nieuw gemelde besmettingen blijft dalen, maar de afname gaat iets trager. Al enige dagen is de afname op weekbasis zo’n 12 procent. Vorige week daalde het aantal besmettingen nog met 18 procent. Vandaag meldt het RIVM 5.499 nieuwe coronabesmettingen.

De ziekenhuisbezetting vanwege corona neemt vandaag weer wat toe, maar op weekbasis blijft ook hier een dalende trend zichtbaar. Momenteel liggen 2.628 covid-patiënten in het ziekenhuis. Vorige week maandag waren dat er nog 2.845: een daling op weekbasis van 7,6 procent. Op de intensive care liggen momenteel 702 coronapatiënten. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Het laatste nieuws over de coronacrisis is te lezen in ons liveblog.

3/5 | Moeder Sharleyne in hoger beroep wél veroordeeld, tot bijna 10 jaar cel

De moeder van Sharleyne (8) is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar en negen maanden gevangenisstraf. Het gerechtshof in Leeuwarden houdt Hélène J. verantwoordelijk voor de dood van het meisje, dat in 2015 onderaan hun flat in Hoogeveen werd gevonden.

J. moet de vader van Sharleyne een schadevergoeding van 20 duizend euro betalen. Nadat het OM de moeder aanvankelijk niet wilde vervolgen, dwong hij dat alsnog af via een zogeheten artikel 12-procedure.

In 2018 sprak de rechtbank in Assen J. nog vrij wegens gebrek aan bewijs. Onmogelijk kon worden vastgesteld of het meisje van de flat was gesprongen, gevallen of gegooid, luidde het oordeel toen. De moeder heeft altijd ontkend verantwoordelijk te zijn voor het drama.

4/5 | Miljardenverkoop T-Mobile lijkt in de maak, grootste telecomdeal in Nederland in jaren

Deutsche Telekom bereidt de verkoop voor van zijn Nederlandse dochter T-Mobile, de nummer drie op de Nederlandse telecommarkt na KPN en VodafoneZiggo. Dat melden bronnen in de telecomsector en in de bancaire wereld aan Het Financieele Dagblad. De krant schat de opbrengst van T-Mobile op 4 à 5 miljard euro.

Het is al de tweede keer in een paar maanden tijd dat er speculaties zijn over de verkoop van een van de telecomreuzen in Nederland. In november ging het gerucht rond dat de Zweedse investeringsmaatschappij EQT plannen zou hebben om marktleider KPN over te nemen. Sindsdien is van dat gerucht niets meer vernomen.

5/5 | Democraten willen haast maken met afzettingsprocedure tegen Trump

Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, wil snel een afzettingsprocedure in gang zetten tegen president Donald Trump, als hij niet binnen enkele dagen uit zijn ambt wordt gezet. Dat heeft ze zondag in een brief aan haar collega’s geschreven.

Volgens Pelosi heeft Trump vorige week opgeroepen tot een opstand tegen de overheid, waarna het Capitool werd bestormd, en vormt hij daardoor een ‘onmiddellijk gevaar’ voor de democratie en de Amerikaanse Grondwet. Daarom zal zij maandagochtend (lokale tijd) een resolutie indienen bij het Huis van Afgevaardigden waarin vicepresident Mike Pence wordt opgeroepen een beroep te doen op het 25ste amendement van de Amerikaanse Grondwet.

De Democraten hebben nog een plan achter de hand voor als Pence en zijn kabinet Trump niet willen afzetten. Dan zal Pelosi de benodigde documenten indienen om de impeachment op te starten via het parlement.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van maandag 11 januari tot 17.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden