Nieuwsin vijf

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van donderdag 29 oktober

Goedendag. Om u bij te praten vatten wij het nieuws van deze donderdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan weet u het belangrijkste.

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

Europa kampt met agressievere variant van coronavirus dan China.

Het coronavirus dat de wereld overspoelt, is een agressievere variant dan het coronavirus dat eind vorig jaar in Wuhan op de mens oversprong. Dat blijkt uit twee nieuwe onderzoeken uit Zwitserland en de VS.

Door een minieme wijziging aan zijn uitsteeksels is het virus dat in Europa en de Verenigde Staten rondgaat, beter in staat zich te vermeerderen. Viroloog Marion Koopmans onderschrijft de nieuwe inzichten: ‘Inmiddels wijzen alle experimenten toch wel echt in dezelfde richting: die van een virus dat gemakkelijker de overhand krijgt.’

Deze wetenschappelijke inzichten zouden mede kunnen verklaren waarom Europa meer moeite heeft het virus onder controle te krijgen dan China. De westerse virusvariant lijkt niet dodelijker of meer ziekmakend.

Het RIVM meldt vandaag 10.280 nieuwe coronabesmettingen, vergelijkbaar met eerdere dagen deze week. Of alle achterstallige meldingen door de storing van woensdag daarin verwerkt zijn, is niet bekend. De toename van het aantal covid-patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is vandaag wat lager. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg spreekt van een ‘gunstige ontwikkeling’.

Drie doden en meerdere gewonden bij steekpartij in Nice.

Bij een aanslag in Nice zijn vanochtend drie doden gevallen en meerdere mensen gewond geraakt. Rond 9 uur stak een man meerdere mensen neer in de Notre-Dame de l’Assomption, een kerk in het stadscentrum.

‘Alles doet een terroristische aanslag in de Basiliek vermoeden’, tweette Christian Estrosi, de burgemeester van de Zuid-Franse stad. Volgens dagblad Le Monde sneed de dader bij een van zijn slachtoffers de keel door.

De dader zelf raakte door politiekogels gewond. Hij is opgepakt en in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. President Emmanuel Macron reist later vandaag af naar Nice.

Uren na de aanslag schoot de politie in Montfavet, vlakbij Avignon, een man dood die omstanders op straat had bedreigd met een wapen. Volgens het Franse radiostation Europe 1 schreeuwde deze man ‘Allahu akbar’, maar volgens andere Franse media zou dit incident niets met terrorisme te maken hebben gehad.

Verder in het nieuws…

- In Arnhem is woensdagavond een 73-jarige man overleden aan de gevolgen van een mishandeling op straat, daarbij zouden ‘mogelijk vijf personen’ betrokken zijn. De politie is een grootschalig onderzoek gestart.

- Bij een vleeskuikenbedrijf in het Gelderse Altforst is een zeer besmettelijke vorm van de vogelgriep vastgesteld. Het gaat om de ernstige, zogeheten hoogpathogene variant van de griep. De besmetting is extra zorgelijk omdat de vogeltrek, waarmee het virus zich doorgaans verspreidt, pas net begonnen is en het vleeskuikenbedrijf te boek staat als zeer zorgvuldig.

- Na PvdA, GroenLinks, D66, SGP en ChristenUnie schrijft ook regeringspartij CDA in haar verkiezingsprogramma terug te willen naar de basisbeurs. ‘Het uitgangspunt om te moeten lenen, is fout’, zegt CDA-Kamerlid Harry van der Molen in de Volkskrant.

- De rechtbank in Haarlem heeft twee mannen veroordeeld tot voorwaardelijke straffen vanwege het delen van een seksfilmpje van Patricia Paay. De straffen zijn lager dan het Openbaar Ministerie had geëist. Paay is ‘teleurgesteld’.

- Shell gaat acht van zijn veertien raffinaderijen afstoten. Ook een aantal chemische fabrieken zal worden afgestoten. De Nederlandse Shell-complexen bij Pernis en Moerdijk blijven wel bij het olieconcern. Bestuursvoorzitter Ben van Beurden: ‘We kunnen gerust zeggen dat 2019 het jaar was waarin de olieproductie van Shell zijn hoogtepunt bereikte.’

- Als de coronapandemie in het huidige tempo blijft voortrazen, zal de Europese Centrale Bank de geldkraan in december nog verder opendraaien. Voor nu houdt zij haar kruit nog even droog.

- Voormalig Labour-leider Jeremy Corbyn is geschorst door zijn eigen Partij. De beslissing volgt op een rapport van de Britse mensenrechtencommissie waarin staat dat Corbyn als leider te weinig heeft gedaan om het antisemitisme binnen zijn partij aan te pakken.

- President Trump heeft harde kritiek geuit op Miles Taylor, de regeringsfunctionaris die de afgelopen twee jaar onder de naam ‘Anonymous’ kritiek leverde op het Witte Huis. Taylor, die Republikein is, onthulde zijn identiteit om te voorkomen dat Trump herkozen wordt.

- Volgend jaar verschijnt de herziene versie van de Nieuwe Bijbelvertaling uit 2004. Daarin zullen duizenden aanpassingen worden doorgevoerd. Zo komen de ‘eerbiedshoofdletters’ in persoonlijke voornaamwoorden die verwijzen naar God, Jezus en de heilige Geest terug in de tekst.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van donderdag 29 oktober tot 16.15 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden