Nieuwsin vijf minuten

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van donderdag 28 januari

Goedenavond. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze donderdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Brussel wil export coronavaccins binnen enkele dagen verbieden

De Europese Commissie wil de export van vaccins verbieden als de producenten ervan de beloofde leveranties aan EU-landen niet nakomen. Vrijdag beslissen de Commissarissen over de exportrestricties. De lidstaten zullen hun besluit naar verwachting zeer snel goedkeuren. De maatregel zou zo binnen enkele dagen van kracht moeten zijn.

De EU antwoordt hiermee op de hoogoplopende ruzie met de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca dat onlangs liet weten maar een kwart van de beloofde vaccins dit eerste kwartaal te kunnen leveren. In het Commissievoorstel worden farmaceuten verplicht hun plannen voor de export van vaccins buiten de EU vooraf aan te melden bij het land waar de fabriek staat.

2/5 | Duits advies: Oxfordvaccin niet voor 65-plussers

Duitsland wil het ‘Oxfordvaccin’ van AstraZeneca niet beschikbaar stellen voor ouderen. ‘Er zijn momenteel onvoldoende gegevens om de effectiviteit van het vaccin vanaf 65 jaar te kunnen beoordelen’, adviseert het Duitse RIVM, vooruitlopend op de officiële beoordeling van het vaccin door het Europees geneesmiddelenbureau EMA, die vrijdag wordt verwacht.

Voor Nederland zou het weinig uitmaken als het vaccin niet wordt toegelaten voor 65-plussers: het zal in ons land vooral worden ingezet om de grote bulk van de bevolking in te enten, de volwassenen tussen 18 en 60 jaar.

3/5 | EMA scherpt advies aan: tweede prik coronavaccin Pfizer na drie weken

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft een strenger standpunt ingenomen over de tijd die mag verstrijken tussen de eerste en tweede prik met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. In de bijgewerkte versie van de bijsluiter wordt nu expliciet aangeraden de tweede dosis na drie weken toe te dienen.

Ook de fabrikant zelf raadt een interval van drie weken aan. Nederland en diverse andere landen hebben onlangs juist besloten het interval tussen de twee injecties op te rekken tot zes weken.

Het laatste nieuws over de coronacrisis is te lezen in ons liveblog.

4/5 | Beurs dreigt zeepbel te worden, waarschuwt IMF

Op de aandelenmarkt is een grote zeepbel aan het ontstaan. Hiervoor waarschuwt het Internationaal Monetaire Fonds (IMF). Terwijl de economie diep is weggezakt door de coronacrisis, zijn de aandelenkoersen geëxplodeerd. Het IMF spreekt van een ‘gespleten realiteit’ en trekt een vergelijking met de dotcom-crisis van begin deze eeuw.

‘De financiële markten laten de pandemie van zich afglijden. Ze gokken erop dat aanhoudende beleidsondersteuning voorlopig elk slecht economisch nieuws zal compenseren en een brug naar de toekomst zal bieden’, aldus het IMF. De organisatie vreest dat dit een gevaar kan vormen voor de stabiliteit van het financiële systeem.

5/5 | Apple haalt omzet van meer dan 100 miljard dollar in drie maanden

Apple heeft voor het eerst een kwartaalomzet van meer dan 100 miljard dollar gehaald. In de laatste drie maanden van 2020 was de omzet van Apple 111,4 miljard dollar (92,1 miljard euro). Daarvan is 28,7 miljard dollar (23,7 miljard euro) winst.

De recordcijfers komen vooral door de verkoop van de iPhone 12, het eerste model van Apple dat van het 5G-netwerk gebruik maakt. Kopers van een nieuwe telefoon wachtten met de aanschaf, tot de iPhone 12 in de laatste maanden van vorig jaar beschikbaar kwam. Wereldwijd zijn nu meer dan een miljard iPhones in gebruik.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van donderdag 28 januari tot 17.15 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden