NieuwsVan 26 november

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van donderdag 26 november

Goedenavond. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze donderdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

Pepijn de Lange
null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Oxfordvaccin vertoont toch wat barstjes

Aan het vlaggeschip van de coronavaccins blijken bij nader inzien toch wat mankementen te kleven. Daags nadat farmaceut AstraZeneca en de Universiteit van Oxford klinkende resultaten meldden over hun ‘Oxfordvaccin’, twijfelen kenners of die resultaten wel echt zo mooi zijn, of toch wat opgepoetst.

Zo zou het vaccin – met 300 miljoen bestelde doses de grootste aankoop van de EU – weleens minder goed kunnen werken bij ouderen, uitgerekend de groep die het meest baat heeft bij vaccinatie. Bovendien zijn er aanwijzingen dat de fabrikant zijn mooie resultaten bij elkaar heeft gezocht, in plaats van op zich af heeft laten komen.

2/5 | Amerikaanse Hooggerechtshof: kerken VS mogen coronaregels voortaan negeren

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een grote draai gemaakt door de coronabeperkingen voor gebedshuizen in New York op te heffen. Kerken en synagogen hoeven zich voortaan niet meer aan de groepsgrootte van 10 tot 25 personen te houden. Dat kan flinke gevolgen hebben nu een reeks religieuze feestdagen voor de deur staat.

De uitspraak is de eerste indicatie dat het hof naar rechts helt sinds de streng katholieke rechter Amy Coney Barrett door president Donald Trump vorige maand is aangesteld als opperrechter. Zoals verwacht steunde ook Barrett de religieuze gemeenschappen, waardoor de stemming met vijf tegen vier in het voordeel van de conservatieven uitviel.

3/5 Economische groei gloort aan de horizon – als we corona maar onder controle krijgen

Als de coronapandemie onder controle komt, stuitert de economie volgend jaar terug van krimp naar groei. Dat voorziet het Centraal Planbureau in ramingen die vandaag zijn gepubliceerd. Als de pandemie voortduurt, tekent zich een zwart scenario af, waarin de economie in 2021 verder krimpt.

In het gunstigste scenario zit volgend jaar ruim 6 procent van de beroepsbevolking zonder werk. Vooral jongeren, flexwerkers, zelfstandigen en zzp’ers worden geraakt. In het ongunstige scenario loopt de werkeloosheid op naar 8 procent in 2021.

De ramingen worden gebruikt bij de doorrekening van verkiezingsprogramma’s die politieke partijen aan het CPB kunnen voorleggen.

4/5 Loonverschil tussen mannen en vrouwen voor het eerst sinds 2008 niet kleiner

Tussen 2016 en 2018 is de loonkloof tussen mannen en vrouwen in het bedrijfsleven niet kleiner geworden. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS in de tweejaarlijks gepubliceerde Monitor Loonverschillen mannen en vrouwen. Van 2008 tot 2016 werden zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid de verschillen in uurloon elke twee jaar 1 procent kleiner.

Een deel van het loonverschil heeft volgens het CBS te maken met verschillen op het gebied van functie- en onderwijsniveau, leeftijd en andere persoonseigenschappen. Daarom heeft het bureau ook uitgerekend hoe ver de inkomens uiteenlopen als dit soort verschillen er niet zouden zijn.

5/5 | Arib weer naast Asscher in de voorhoede van de PvdA-campagne

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib gaat als de nummer twee van de PvdA de komende verkiezingscampagne in. Op de conceptkandidatenlijst die de sociaaldemocraten vandaag publiceerden, volgt zij direct na partijleider Lodewijk Asscher.

Na Arib volgen de zittende Kamerleden Lilianne Ploumen, Henk Nijboer en Attje Kuiken. De meest verrassende zij-instromer (op plek 7) is Joris Thijssen, nu nog directeur van Greenpeace. De definitieve lijst wordt vastgesteld door de leden op een partijcongres in januari.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van donderdag 26 november tot 17.30 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden