Nieuws in vijf minuten19 november

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van donderdag 19 november

Goedenavond. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze donderdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Gezondheidsraad adviseert: geef vaccin eerst aan ouderen met onderliggende aandoeningen

Als straks gestart kan worden met de inentingen tegen het coronavirus, moeten eerst de ouderen met een onderliggende aandoening aan de beurt komen. Daarna volgen andere zestig-plussers, en daarna zestig-minners die tot een medische risicogroep behoren. Die volgorde levert de meeste gezondheidswinst op, stelt de Gezondheidsraad in een advies aan de minister.

‘Bij schaarste is de leidende strategie dat de mensen die het hoogste risico op een ernstige ziekte of overlijden lopen, als eerste te vaccineren. Dat zal niemand verbazen’, zegt Bart-Jan Kullberg, voorzitter van de Gezondheidsraad in een toelichting.

Minister De Jonge van Volksgezondheid had in juni om zo’n advies gevraagd. Afgelopen weken maakten fabrikanten Pfizer en Moderna bekend dat hun vaccins rond de 95 procent effectief zijn. Beide hopen nog dit jaar goedkeuring van de geneesmiddelenautoriteiten te krijgen voor hun vaccin.

2/5 | RIVM: op weekbasis blijft het aantal nieuwe besmettingen dalen, maar tempo neemt af

In de weekcijfers, betrouwbaarder dan de trend van de schommelende dagcijfers, blijft het aantal nieuwe coronabesmettingen dalen. Wel neemt het tempo van de daling af. De afgelopen zeven dagen werden 8 procent minder personen positief getest op het coronavirus dan een week eerder.

Over de afgelopen 24 uur meldt het RIVM 5.725 nieuwe coronabesmettingen. Dat aantal is aanzienlijk hoger dan de 4.628 meldingen van woensdag, toen door een storing zo’n duizend positieve testen niet konden worden meegeteld.

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen daalde vandaag verder naar in totaal 2.030, waarvan 555 op de intensive care. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

3/5 | Europese Unie wil 25 keer meer windparken op zee in 2050

De Europese Unie gaat komende decennia 800 miljard euro investeren in duurzame windparken op zee. Dat moet leiden tot een vervijfvoudiging van de offshore windcapaciteit in 2030. In 2050 moeten er zelfs 25 keer meer windturbines in de Europese wateren staan dan nu.

Dat staat in de EU-strategie voor hernieuwbare energie op zee die de Europese Commissie vandaag bekend heeft gemaakt. Deze grootste investering in offshore windenergie ooit is een cruciaal onderdeel van de Europese Green Deal, het masterplan om de Europese economieën klimaatneutraal te maken in 2050.

De windparken moeten overal in de Europese wateren verrijzen, van de Noordzee en de Oostzee tot de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. De Commissie hoopt dat het plan veel nieuwe duurzame banen zal opleveren.

4/5 | Griekenland behandelt migranten ‘onmenselijk en vernederend’

Migranten krijgen in Griekenland een ‘onmenselijke behandeling’. Dat constateert het Comité ter voorkoming van foltering (CPT) van de Raad van Europa. Het comité roept Griekenland op om ‘de houding tegenover detentie voor migranten te heroverwegen’ en vraagt om een reactie van de Griekse regering.

Waarnemers troffen in de haven van het eiland verspreid over twee cellen van 32 en 42 vierkante meter in totaal 93 personen aan. onder wie twintig kinderen. Ze waren opgesloten zonder verwarming, licht of bedden. Ook uit de Evros-regio, dichtbij de grens met Turkije, meldt het comité voorbeelden van de ‘onmenselijke en vernederende behandeling’ van migranten.

5/5 | Honderden miljoenen inloggegevens liggen op straat, ook van Nederlandse sites

Ruim 226 miljoen inloggegevens van 23 duizend websites liggen op straat. Dat meldt de Australische beveiligingsonderzoeker Troy Hunt. De kraak valt net buiten de top-10 grootste bekende datalekken ooit.

Van de websites hebben er 155 een domeinnaam die eindigt op .nl, waardoor het zeer waarschijnlijk is dat ook de inloggegevens van Nederlanders gelekt zijn. Tussen de gekraakte sites zitten geen hele grote namen. Het zijn vooral sites van kleine ondernemers, hobbysites en fora.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van donderdag 19 november tot 17.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden