Nieuws in 5 minuten10 december

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van donderdag 10 december

Goedenavond. Om u bij te praten, vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze donderdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Sterke toename: hoogste aantal nieuwe coronameldingen sinds 31 oktober

Het aantal nieuw gemelde coronabesmettingen blijft in een rap tempo stijgen. Door de registratie van 8.793 meldingen – het hoogste aantal sinds 31 oktober – komt de stijging op weekbasis uit op 36 procent. Slechts een klein deel van deze toename komt door het verruimde testbeleid, bleek dinsdag uit de wekelijkse rapportage van het RIVM.

Er liggen nu 1.648 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, 36 minder dan woensdagmiddag. Op weekbasis neemt de bezetting wel toe: zeven dagen geleden lagen er 1.595 coronapatiënten in het ziekenhuis. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding.

Al het nieuws over de coronacrisis is te lezen in het liveblog van de Volkskrant.

2/5 | AIVD rolt Russisch spionagenetwerk op: twee diplomaten uitgezet

De AIVD heeft onlangs twee Russische diplomaten betrapt op spionage op het gebied van technologie en wetenschap. Ze werkten voor de Russische buitenlandse veiligheidsdienst SVR en zochten specifiek naar informatie over kunstmatige intelligentie, nanotechnologie en halfgeleiders. De twee hadden een uitgebreid netwerk opgebouwd in de Nederlandse hightech-sector.

Volgens de AIVD heeft de spionage ‘zeer waarschijnlijk’ schade toegebracht aan de Nederlandse economie en de nationale veiligheid. De twee spionnen zijn per­so­na non grata verklaard en Nederland uitgezet. Ook is de Russische ambassadeur ontboden.

3/5 | Parlementsvoorzitter Polen klaagt bij Arib over houding Tweede Kamer

De Europese discussie over de rechtsstaat krijgt trekken van een moddergevecht tussen Nederland en Polen. Voorzitter Elzbieta Witek van het Poolse parlement noemt de motie van het Nederlandse kabinet om Polen voor het Europese Hof te dagen ‘een serieuze klap voor de bilaterale relaties’. Dat schrijft ze in een brief aan Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib.

De brief bevat een litanie van klachten over Nederlandse praktijken ‘waar het Poolse parlement tot dusver over heeft gezwegen’. Deze lopen uiteen van de Nederlandse rol als belastingparadijs en het ‘gebrek aan respect voor de mensenrechten’ van arbeidsmigranten tot de ineffectieve aanpak van mensenhandel.

Op 1 december nam een grote Kamermeerderheid een motie aan waarin de Nederlandse regering verzocht wordt te onderzoeken of met gelijkgezinde EU-landen Polen voor het Hof van Justitie gedaagd kan worden wegens het niet nakomen van zijn verdragsverplichtingen.

4/5 | ECB pompt nog eens half biljoen in economie vanwege tweede golf

Om de schade van de tweede coronagolf te beperken, injecteert de Europese Centrale Bank (ECB) 500 miljard euro extra in de economie. Dat hebben de centrale bankiers donderdag, na afloop van hun monetaire overleg, bekendgemaakt. Ook wordt de rente niet verder verlaagd.

De actie van de ECB komt niet als een verrassing. Zes weken geleden kondigde president Christine Lagarde al aan dat het herstel in de economie ‘sneller dan verwacht aan momentum verliest’. Eerder stelde de ECB al 1.350 miljard euro beschikbaar om staats- en bedrijfsschulden te kopen. Het pandemieprogramma eindigt nu op zijn vroegst eind maart 2022.

5/5 | Onderzoek naar langdurige seksuele intimidatie binnen D66

D66 stelt een intern onderzoek in naar seksuele intimidatie binnen de partij. In een bericht, dat sinds gisteravond in online D66-circuits circuleert, schrijft een anonieme vrouw dat ‘een aantal Tweede Kamerleden, oud-partijleiders en machtige strategen achter deze leiders, zich veelvuldig storten op stagiaires en vrouwen met ambitie binnen de partij.’

De zwaarste beschuldiging is aan het adres van een invloedrijke partijadviseur die betrokken is bij de campagne van Kaag. Hij zou de vrouw zijn gaan lastigvallen toen zij niet op avances van zijn kant inging.

Partijleider Sigrid Kaag schrijft op de D66-website ‘enorm geschrokken’ te zijn van het bericht. ‘Ik leid een partij waar we respectvol met elkaar omgaan en die voor iedereen een veilige werkomgeving en politieke vereniging moet zijn. Daarom hecht ik eraan dat dit zo snel mogelijk grondig wordt onderzocht.’

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van donderdag 10 december tot 17.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden