8 december

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van dinsdag 8 december

Goedemiddag. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze dinsdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Zorgwekkende stijging aantal besmettingen komt volgens RIVM niet alleen door meer tests

Net nu het kabinet de knoop doorhakt over eventuele versoepelingen van de coronamaatregelen tijdens de Kerstdagen, blijkt de uitbraak van het coronavirus weer aan te zwellen. Het opgelopen aantal besmettingen van de afgelopen dagen komt niet alleen maar door het sinds 1 december uitgebreide testbeleid, maar ook doordat meer geteste personen daadwerkelijk positief zijn. Dat blijkt uit de rapportage van het RIVM.

Het RIVM spreekt zelf van een zorgwekkende stijging van het aantal besmettingen. Bij zowel patiënten met als zonder klachten is ruim 1 op de 10 testen positief.

Voor de eerste keer sinds vier weken is er ook sprake van een stijging op weekbasis van het aantal bezette bedden in het ziekenhuis. Er liggen momenteel 1.700 patiënten met covid-19 in het ziekenhuis. Vorige week dinsdag waren dit er 1.683.

2/5 | Amerikaanse medicijnenautoriteit keurt Pfizer-vaccin goed, Verenigd Koninkrijk start met inenten

Het coronavaccin van farmaceut Pfizer en biotechnoloog BioNTech voldoet aan de veiligheids- en effectiviteitseisen die de Amerikaanse medicijnenwaakhond FDA stelt. Dat schrijven Amerikaanse wetenschappers in een rapportage over het vaccin. Dat betekent overigens nog niet dat het vaccin vanaf nu in de Verenigde Staten mag worden toegediend. Daarover beslist de FDA later deze week.

De rapportage is de eerste uitgebreide, openbare beschrijving van het vaccin. Tot nu toe waren de resultaten van de uitgebreide vaccintesten alleen bekend door de persberichten van de farmaceuten zelf.

In het Verenigd Koninkrijk werd vandaag wel al een start gemaakt met de inentingen. De 90-jarige Margaret Keenan kreeg in een ziekenhuis in Coventry als eerste persoon buiten een onderzoeksomgeving het middel kreeg toegediend.

Al het nieuws over de coronacrisis is te lezen in de liveblog van de Volkskrant.

3/5 | In Nederland andere vaccinatie-volgorde: eerst het zorgpersoneel, dan de kwetsbare ouderen en gehandicapten

Zorgmedewerkers in de ouderen- en de gehandicaptenzorg krijgen in januari als eerste een corona-vaccinatie. Daarna volgen pas de bewoners van de verpleeghuizen en andere instellingen, die in de eerdere plannen juist vooraan stonden.

Dit is de uitkomst van een overleg maandagmiddag tussen het RIVM en vertegenwoordigers van zorgorganisaties uit verschillende sectoren, bevestigt een woordvoerder van de Vereniging Gehandicaptenzorg.

Eerder vandaag werd bekend dat slechts eenderde van het zorgpersoneel zich wil laten inenten met het coronavaccin. Eenderde wil dat niet en eenderde geeft aan het nog niet te weten. Dat blijkt uit een ledenpeiling van de beroepsorganisatie voor verplegenden en verzorgenden, NU’91, onder 3.300 respondenten.

4/5 | Tata Steel trekt 300 miljoen euro uit om overlast staalfabriek te beperken

Staalfabrikant Tata Steel neemt direct nieuwe maatregelen om de overlast van de fabriek voor de omgeving te beperken. Dat heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt. In totaal gaat het bedrijf 300 miljoen euro investeren om onder meer de uitstoot van stikstof, fijnstof en zware metalen terug te dringen.

Sinds de zomer van 2018 ligt de staalfabriek onder vuur vanwege overlast door zogeheten grafiet- en stofregens in omliggende dorpen als Wijk aan Zee, vanwege de uitstoot van schadelijke stoffen en het mogelijk overtreden van Europese normen. Omwonenden van Tata Steel vragen al jaren om maatregelen tegen de vuile lucht en menen dat de staalfabrikant veel te weinig doet om hen te behoeden voor deze overlast.

5/5 | Britten komen Europese Unie tegemoet: afspraken over Noord-Ierland blijven staan

Het Verenigd Koninkrijk is de Europese Unie tegemoet gekomen door toch niet terug te komen op eerdere afspraken die over Noord-Ierland zijn gemaakt. Dit wordt gezien als een opstapje naar een Brits-Europees handelsakkoord. De hoop leeft dat het bezoek van Boris Johnson aan EU-baas Ursula von der Leyen, woensdag, de onderhandelingen vlot trekt.

Boris Johnson legde enkele maanden geleden een bom onder de onderhandelingen door een wetsvoorstel in te dienen dat indruist tegen het door hem ondertekende Scheidingsakkoord met de EU. De Europese leiders waren ziedend over deze actie, en ook de aanstaande Amerikaanse president Joe Biden toonde zich not amused.

Aanvankelijk trokken Johnson en zijn ministers zich weinig aan van de kritiek. In een poging het vertrouwen te herstellen heeft Londen nu besloten om de omstreden clausules uit de wet te halen. Ook aan Europese kant zouden concessies gedaan zijn.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van dinsdag 8 december tot 17.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden