Nieuws in vijf minuten3 november

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van dinsdag 3 november

Goedenavond. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze dinsdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Trump en Biden sluiten hun campagnes af: het is nu aan de kiezer

Vannacht kiezen de Verenigde Staten een nieuwe president. Door het Amerikaanse kiessysteem wordt de uitslag waarschijnlijk bepaald door een klein aantal swing states. Florida, Michigan, Texas, Pennsylvania, Winconsin en Georgia - de Volkskrant zet op een rij wat de verwachte uitslag is, en wanneer deze uitslag te verwachten valt.

Maandag hebben de twee Amerikaanse presidentskandidaten hun campagnes afgesloten. President Donald Trump hield vijf bijeenkomsten in vier verschillende staten, waarin hij waarschuwde voor een ‘Biden-lockdown’, als zijn concurrent de verkiezingen wint. Joe Biden beperkte zich tot slechts twee bijeenkomsten, waarin hij zei een einde te willen maken aan de verdeeldheid in het land: ‘Ik beloof jullie dat ik net zo hard zal werken voor diegenen die mij niet steunen. Dat is de taak van een Amerikaanse president.

De communicatiekanalen Twitter, Facebook, Instagram en YouTube vrezen een roerige nacht en wapenen zich tegen de verspreiding van foutieve informatie.

2/5 | Piloten dan toch akkoord met KLM over langere loonsverlaging

De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers, ook wel ‘pilotenvakbond’, is als laatste vakbond akkoord gegaan met een loonoffer voor de duur van de noodlening aan KLM die het kabinet bereid is te verstrekken. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij vandaag. KLM kan zo toch een beroep doen op de rest van de overheidssteun van ruim 3 miljard euro om de coronacrisis door te komen.

Eerder vandaag stemde ook vakbond FNV al in met de voorwaarde van minister Wopke Hoekstra van Financiën dat de loonmatiging zou duren tot 2025, het jaar waarin de overheidssteun aan KLM afloopt.

3/5 | Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) schiet door onderbezetting in haar taken tekort

De de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is zodanig onderbezet, dat het in tweederde van haar taken tekortschiet. Het gevolg: risico’s voor volksgezondheid, dierenwelzijn en milieu. Dit blijkt uit onderzoek van Deloitte naar het functioneren van de overheidsinstantie, die toeziet op voedsel- en productveiligheid in Nederland.

Het capaciteitstekort is vooral zichtbaar bij de controle op niet-eetbare producten. Het lukt de NVWA bijvoorbeeld slechts 1 procent van de 275 duizend ‘toezichtlocaties’ in dit domein controleren. Daardoor kunnen onveilige producten op de markt komen.

4/5 | Trends zetten door: aantal coronabesmettingen blijft dalen, aantal ziekenhuisopnamen blijft stijgen

Voor de vierde dag op rij is het aantal nieuwe coronabesmettingen afgenomen. Vandaag meldt het RIVM 7.776 nieuwe besmettingen, het laagste aantal in drie weken. De afgelopen week waren er - voor het eerst in twee maanden - minder nieuwe meldingen van positief geteste personen dan in de week daarvoor.

Het aantal covid-patiënten in het ziekenhuis is wel opnieuw flink gestegen. Er liggen nu 2.653 patiënten vanwege corona in het ziekenhuis. Dat zijn er 108 meer dan op maandagmiddag. Op de intensive care liggen nu 609 covid-patiënten, 22 meer dan gisteren. Ook de sterftecijfers namen toe: vandaag zijn er 113 overledenen gemeld.

Musea, podia en bibliotheken kwamen vandaag met het voorstel alleen nog publiek uit de regio toe te laten, om reisbewegingen tegen te gaan. Met het voorstel reageert de sector op geruchten dat het kabinet tijdens de persconferentie van vanavond bekend zal maken dat alle culturele instellingen opnieuw hun deuren moeten sluiten.

5/5 | Gemeenten moeten volgend jaar een fors hoger aantal asielzoekers huisvesten

Als resultaat van het wegwerken van achterstallige asielaanvragen, zullen komend jaar naar verwachting 27 duizend asielzoekers met een verblijfsvergunning een woning toebedeeld moeten krijgen. Dat tegenover 12 duizend dit 2020. Een speciale taskforce wil, in opdracht van de Immigratie- en Naturalisatiedienst, nog voor het einde van dit jaar 14 duizend aanvragen afhandelen. Al deze statushouders hebben recht op een woning.

Voor gemeenten wordt dit een lastige opgave: de woningmarkt is al krap. De voorrangsregeling voor statushouders bij sociale huurwoningen zorgt bovendien vaak voor maatschappelijke onrust. Volgens staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid kunnen gemeenten statushouders ook onderbrengen in verbouwde kantoorpanden, flexwoningen of huurkamers.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van dinsdag 3 november tot 17.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden