Nieuws in vijf minutendinsdag 27 oktober

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van dinsdag 27 oktober

Goedenavond. Om u bij te praten vatten wij het nieuws van deze dinsdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan weet u het belangrijkste.

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

Kabinet geeft nog eens half miljard euro coronasteun aan getroffen ondernemers...

Ook tijdens de tweede coronagolf blijft de overheid het bedrijfsleven steunen. Vanmiddag maakten ministers Wouter Koolmees, Eric Wiebes en Wopke Hoekstra bekend de geldkraan andermaal open te draaien. Getroffen sectoren kunnen rekenen op een half miljard euro.

In deze uitbreiding van het derde steunpakket krijgen horecagelegenheden een eenmalige omzetafhankelijke tegemoetkoming van gemiddeld 2.500 euro. Ook de evenementenbranche wordt geholpen. De tegemoetkoming in vaste lasten komt beschikbaar voor alle ondernemers met omzetverlies en hoge vaste lasten. Eerder was deze alleen beschikbaar voor ondernemers in direct getroffen branches.

Vanmiddag maakte het RIVM bekend dat de tweede golf begint af te vlakken, waarschijnlijk door de maatregelen van eind september en medio oktober. Het aantal nieuwe covid-besmettingen lag vandaag met 10.315 iets onder dat van gisteren.

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen neemt wel nog snel toe. Er zijn nu 2.358 patiënten opgenomen vanwege covid-19, 109 meer dan op maandagmiddag. Op de intensive care liggen 529 covid-patiënten, 23 meer dan gisteren.

... en gezonde zestigers moeten dit jaar van griepprik afzien.

Omdat er niet genoeg griepprikken zijn, zouden gezonde zestigers de griepprik dit jaar aan zich voorbij moeten laten gaan. Die opmerkelijke oproep doet staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Hij vraagt aan gezonde mensen van 60 tot en met 69 jaar nu niet in te gaan op de uitnodiging voor de griepprik. ‘Zo kunnen in ieder geval de meest kwetsbare mensen een vaccin krijgen,’ aldus Blokhuis.

Vorige week spoorde Blokhuis nog iedereen aan die een uitnodiging voor de griepprik had ontvangen om deze ook daadwerkelijk te halen.

In Nederland krijgen alle mensen van 60 en ouder en mensen met een kwetsbare gezondheid ieder jaar een oproep van de huisarts voor een griepprik. In totaal zijn dat zes miljoen personen. Normaal gesproken haalt iets meer dan de helft de vaccinatie daadwerkelijk op. Door de coronapandemie ligt dat percentage dit jaar veel hoger.

Bij de inkoop van vaccins was al met een hogere opkomst rekening gehouden, maar dat blijkt niet voldoende. Extra inkopen is niet meer mogelijk, schrijft Blokhuis.

Verder in het nieuws…

- Het bindend studieadvies (BSA) in het hoger onderwijs moet niet langer bindend zijn, maar worden vervangen door een advies dat alleen adviserend is. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een motie van GroenLinks die de regering oproept hierover met onderwijsinstellingen in gesprek te gaan.

- De veelbesproken coronawet is een feit. Dinsdag stemde de Eerste Kamer in met de wet, die het juridisch fundament gaat vormen voor de huidige en nieuwe coronamaatregelen. De coronawet vervangt de noodverordeningen waarmee het coronabeleid tot nu toe werd geregeld en vergroot de greep van het parlement op het beleid.

- Inge van Dijk, voorzitter van het CDA in Noord-Brabant, komt op plek drie van de CDA-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. De nummers één en twee op die lijst, Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt, waren al sinds de lijsttrekkersverkiezing van juli bekend. Tv-presentatrice Lucille Werner staat verrassend op de tiende plek.

- De rechtbank in Groningen heeft de 34-jarige man die vorig jaar in een bioscoop in diezelfde stad twee schoonmakers ombracht, veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

- Vrouwen die door hun verslaving, psychiatrische ziekte of verstandelijke handicap niet goed voor een kind kunnen zorgen, moeten volgens een groep deskundigen door een rechter tot anticonceptie kunnen worden verplicht. De groep heeft een petitie naar de Tweede Kamer gestuurd.

- De advocaat van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een aanklacht ingediend tegen PVV-leider Geert Wilders. Volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu vindt Erdogan dat Wilders hem heeft beledigd.

- De Belgische koning Albert heeft in het bijzijn van zijn vrouw, koningin Paola, zijn buitenechtelijke dochter Delphine afgelopen zondag ontvangen. Enkele weken geleden werd dit nog voor onmogelijk gehouden. Eerder weigerde het voormalig staatshoofd stelselmatig haar te erkennen als zijn kind.

- In heel Italië gingen demonstranten de afgelopen dagen de straat op tegen strengere coronamaatregelen. In Rome, Milaan, Turijn en Napels liepen de protesten zelfs uit op rellen.

- Precies een week voor de presidentsverkiezingen heeft een recordaantal Amerikanen al gestemd. Al bijna 65 miljoen kiezers brachten per post hun stem uit, zo’n 18 miljoen meer dan in 2016. Als dit aanhoudt, stevenen de VS af op de hoogste opkomst in meer dan honderd jaar.

- De Amerikaanse Senaat heeft vannacht ingestemd met de benoeming van Amy Coney Barrett tot rechter aan het Hooggerechtshof. Coney Barrett legde meteen in het Witte Huis de eerste eed af, waarin ze zei haar eigen politieke voorkeuren geen rol te zullen laten spelen in de vervulling van haar ambt.

- In de Amerikaanse stad Philadelphia zijn maandagavond protesten uitgebroken nadat twee politieagenten een zwarte man voor de ogen van zijn moeder hadden doodgeschoten. Er zijn winkels geplunderd en er is een politiewagen in brand gestoken.

- Lotte Velvet heeft op het Amsterdams Kleinkunst Festival de AKF Sonneveldprijs én de publieksprijs gewonnen. Volgens de jury liet ze met haar voorstelling over ‘de grote maatschappelijke gesprekken van deze tijd’ zien ‘een opvallende theaterpersoonlijkheid met veel potentie’ te zijn.

- De Philharmonie Zuidnederland krijgt een nieuwe chef-dirigent: Duncan Ward (31). De Engelsman volgt per september 2021 Dmitri Liss op.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van dinsdag 27 oktober tot 17.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden