Nieuwsin vijf minuten

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van dinsdag 26 januari

Goedenavond. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze dinsdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

Pepijn de Lange
null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | RIVM: Britse variant wint in Nederland terrein

Het aantal gemelde besmettingen daalt nog steeds, hoewel minder snel dan begin januari. Ondertussen neemt het aandeel van de Britse variant in de besmettingen toe. Dat meldt het RIVM in zijn wekelijkse update.

Naar schatting was ruim eenderde van de positieve testen van afgelopen week het gevolg van de meer besmettelijke mutatie. In de week van 4 tot 10 januari was dit nog maar 8,6 procent.

2/5 | Bijna 164 duizend Nederlanders hebben eerste coronavaccinatie gehad

Tot en met maandag hebben 163.931 Nederlanders een eerste dosis van het coronavaccin ontvangen. Vanaf vandaag worden deze cijfers weergegeven op het coronadashboard van de Rijksoverheid. De GGD’s hebben bijna 107 duizend vaccins toegediend, voornamelijk aan zorgmedewerkers. De ziekenhuizen hebben ruim 40 duizend mensen ingeënt, de langdurige zorginstellingen bijna 17 duizend.

Vandaag is begonnen met het vaccineren van thuiswonende ouderen boven de 90. Later deze week zijn mensen ouder dan 85 aan de beurt. Per persoons zijn twee inentingen nodig.

Het laatste nieuws over de coronacrisis is te lezen in ons liveblog.

3/5 | Eerste Kamer zegt ja tegen referendum, maar uitzicht op invoering is nog ver weg

Met een minieme meerderheid heeft de Eerste Kamer vanmiddag voor invoering van het correctief bindend referendum gestemd. Met de beoogde grondwetswijziging kan een wet die door de Tweede en Eerste Kamer is goedgekeurd, voor de invoering nog aan de bevolking worden voorgelegd.

Het wetsvoorstel moet na de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart opnieuw worden ingediend in de Tweede Kamer. Of het daar een tweederde meerderheid haalt, hangt af van de verkiezingsuitslag. Een meerderheid in de Eerste Kamer komt waarschijnlijk alleen in zicht als die wordt afgedwongen in de formatie-onderhandelingen over een nieuw kabinet.

4/5 | Woedende Indiase boeren bestormen het Rode Fort in oude stad van Delhi

Tienduizenden boze boeren zijn vandaag met hun tractor naar het hart van de Indiase hoofdstad New Delhi gereden, waar zij het beroemde Rode Fort hebben bestormd, en hun vlaggen gehesen.

De boeren bivakkeren al ruim twee maanden aan de rand van de stad, uit protest tegen de invoering van een aantal nieuwe wetten: ze zijn bang de macht te verliezen om over de prijs van hun eigen producten te onderhandelen, en overgeleverd te worden aan de nukken van grote inkopers. Pas vandaag, op de Dag van de Republiek, kregen zij toestemming de stad in te gaan.

5/5 | Oegandese oppositieleider Bobi Wine mag zijn huis weer uit

Het leger en de politie in Oeganda hebben vandaag hun omsingeling van het huis van oppositieleider Bobi Wine beëindigd. De 38-jarige Wine kan na een huisarrest van elf dagen weer bezoek ontvangen in zijn woning in de hoofdstad Kampala.

Wine had het in de presidentsverkiezingen opgenomen tegen de 76-jarige Yoweri Museveni, die al sinds 1986 de macht stevig in handen heeft. Museveni werd tot winnaar uitgeroepen, maar Wine maakte gewag van grootschalige stembusfraude. Zijn detentie moest voorkomen dat hij zijn omvangrijke achterban zou mobiliseren voor protesten tegen de uitslag.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van dinsdag 26 januari tot 17.15 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden