Nieuws in vijf minuten17 november

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van dinsdag 17 november

Goedenavond. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze dinsdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

Pepijn de Lange
null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Rutte wil niet wijken voor veto Polen en Hongarije: geen EU-geld bij gebrekkige rechtsstaat

Nederland zet het gevecht in de Europese Unie om de koppeling tussen uitkering van begrotingsgelden en handhaving van de rechtsstaat op scherp. Vandaag beloofde premier Rutte de Tweede Kamer het respecteren van de rechtsstaat als voorwaarde voor EU-geld niet te laten varen tijdens de onderhandelingen in Brussel. Daarvoor kreeg de premier alom steun in de Kamer, behalve van SGP en PVV.

Hongarije en Polen weigeren de Europese meerjarenbegroting (1.074 miljard euro) en het coronaherstelfonds (750 miljard euro) goed te keuren, omdat lidstaten alleen geld krijgen als zij democratische waarden als een onafhankelijke rechtsstaat respecteren. Door het veto van Polen en Hongarije, stevent de EU af op een nieuwe crisis.

Rutte stelde afgelopen weekend voorzitter Duitsland al op de hoogte van het Nederlandse standpunt, in het besef dat het vinden van een oplossing hiermee ‘nog ingewikkelder’ is geworden. ‘De snelste oplossing is natuurlijk de dialoog heropenen en een compromis bereiken, maar dat lijkt me onmogelijk vanuit de Nederlandse positie’, aldus de minister-president.

2/5 | Tweede coronagolf neemt veel minder snel af dan de eerste, meldt het RIVM

In zijn wekelijkse update zegt het RIVM dat de tweede coronagolf veel minder snel afneemt dan afgelopen voorjaar de eerste. Nog steeds daalt in alle regio’s en leeftijdsgroepen het aantal besmettingen, maar de daling is met 14 procent minder groot dan vorige week. Toen nam het aantal meldingen nog met 32 procent af. Vandaag meldt het RIVM 4.320 nieuwe besmettingen.

De ziekenhuisbezetting vanwege covid-19 neemt voor de tweede dag op rij licht toe. Er liggen nu 2.146 coronapatiënten in het ziekenhuis, 16 meer dan op maandagmiddag. Op de intensive care liggen nu 576 covid-patiënten, 3 meer dan gisteren. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

3/5 | Nog meer gevallen van longkanker in omgeving Tata Steel: soms 50 procent hoger dan gemiddeld

Het aantal gevallen van longkanker in de directe omgeving van Tata Steel in vergelijking met de rest van Nederland is nog veel hoger dan uit eerder onderzoek van de GGD naar voren kwam. Longkanker komt rond de staalfabrikant soms wel 50 procent vaker voor dan gemiddeld landelijk. Dat blijkt uit cijfers van het Integraal Kankerinstituut Nederland (IKNL), die het televisieprogramma EenVandaag heeft opgevraagd.

Tata Steel ligt al sinds 2018 onder vuur vanwege overlast door zogeheten grafiet- en stofregens in omliggende dorpen als Wijk aan Zee, vanwege de uitstoot van schadelijke stoffen, en het mogelijk overtreden van Europese normen. Omwonenden van de staalfabriek vragen al jaren om maatregelen tegen de vuile lucht in hun regio.

4/5 | Grootschalig geweld in Noord-Ethiopië brengt massale uittocht naar Soedan op gang

Het gewapende conflict in de Ethiopische regio Tigray leidt volgens de VN tot een ‘grootschalige humanitaire crisis’. Meer dan 27 duizend mensen zijn inmiddels al de grens met Soedan over gevlucht, zo verklaarde VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR vandaag.

Twee weken geleden braken in Tigray gevechten uit toen het Ethiopische leger een offensief tegen de plaatselijke machthebbers lanceerde. Volgens UNHCR ontvluchten nu elke dag meer dan vierduizend mensen het strijdtoneel in Tigray door naar Soedan te gaan. De VN verwachten in de komende dagen en weken nog veel meer vluchtelingen uit Tigray, terwijl hulpteams in Soedan nu al worden ‘overweldigd’.

5/5 | Trump keek naar opties om nucleaire installatie Iran aan te vallen

President Trump heeft vorige week zijn adviseurs gevraagd of de Verenigde Staten de belangrijkste nucleaire installatie van Iran kunnen aanvallen, omdat Teheran steeds meer uranium verrijkt. Dat hebben regeringsfunctionarissen tegenover The New York Times bevestigd.

Het is een nieuwe aanwijzing dat Trump vergaande besluiten overweegt voor zijn ambtstermijn op 20 januari afloopt. Doorgaans worden deze grote beslissingen overgelaten aan de nieuwe president.

Topadviseurs wisten Trump ervan te overtuigen Iran niet aan te vallen omdat dit zou leiden tot een grootschalig militair conflict. Of de president definitief van een aanval afziet moet in de komende twee maanden blijken. Begin dit jaar liet Trump een hoge Iraanse generaal met een drone doden.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van dinsdag 17 november tot 17.15 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden