Nieuws in vijf minuten15 december

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van dinsdag 15 december

Goedenavond. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze dinsdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Europees Geneesmiddelenagenschap besluit komende maandag over toelating Pfizer-vaccin

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) besluit aanstaande maandag al of het vaccin van de farmaceuten Pfizer en BioNTech de Europese markt op mag. Dat heeft het agentschap vandaag laten weten. Oorspronkelijk stond de beslissing ruim een week later gepland.

De aankondiging komt na uitspraken van de Duitse gezondheidsminister Jens Spahn eerder vandaag. Hij zei erop te rekenen dat Duitsland nog dit jaar kan beginnen met vaccineren. Vervolgens meldden Europese media dat het EMA inderdaad al op 23 december met een besluit zou komen, maar het agentschap gaat nu nog twee dagen eerder zitten.

Als het vaccin al eerder groen licht krijgt, kunnen de doses ook eerder geleverd worden. Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse tak van farmaceut Pfizer dinsdag gezegd.

2/5 | Flinke toename aantal covidpatiënten op intensive care

De druk op de zorg neemt toe. In de afgelopen zeven dagen zijn er 1.702 nieuwe opnamen gemeld. Dat zijn 294 opnamen meer dan in de week ervoor: een toename van 21 procent op weekbasis. Dat meldt het RIVM in zijn wekelijkse update.

Het aantal covidpatiënten op de Nederlandse intensive care-afdelingen nam vandaag flink toe. Er liggen momenteel 524 patiënten op de ic, 21 meer dan op maandagmiddag. Dat is de grootste toename in een etmaal sinds 3 november. Een week eerder lagen er nog 464 patiënten met covid op de ic. Op weekbasis is de stijging daarmee 13 procent.

In totaal liggen er nu 1.954 covidpatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, 82 meer dan gisteren. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding.

3/5 | Forum voor Democratie zegt officieel het vertrouwen op in het coronabeleid

Voor het eerst sinds de uitbraak van de pandemie trekt een partij in de Tweede Kamer officieel de handen af van het coronabeleid. Forum voor Democratie kondigde vandaag een motie van wantrouwen aan tegen de koers van het kabinet.

De partij meent dat premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid het spoor volledig bijster zijn. Tweede Kamerlid Wybren van Haga vindt dat de ernst van het virus zwaar wordt overdreven, dat het aantal doden door corona slechts een fractie is van het aantal jaarlijkse doden door kanker en door hart- en vaatziekten en dat de schade van de lockdown groter is dan de schade die het virus zou kunnen aanrichten.

Op veel steun kan de motie niet rekenen. Veel oppositiefracties steunen in grote lijnen wel de maatregelen die maandagavond werden aangekondigd. Ook vinden de meeste fracties het van belang om de politieke verdeeldheid op dit thema niet te hoog op te voeren.

Het nieuws over de coronacrisis is te lezen in het liveblog van de Volkskrant.

4/5 | FNV sleept Uber voor de rechter

Vakbond FNV daagt Uber voor de rechter om af te dwingen dat het techbedrijf zijn freelance chauffeurs in dienst neemt en volgens de taxi-cao betaalt. In aanwezigheid van enkele Uber-chauffeurs overhandigde FNV vanmiddag de dagvaarding aan het Amerikaanse techbedrijf.

De positie van Uber-chauffeurs is al jaren onderwerp van discussie. Volgens het techbedrijf zijn alle chauffeurs die via de app rijden zelfstandig ondernemers. Maar vakbonden, en verschillende buitenlandse rechters en overheden, stellen dat er sprake is van een verkapt dienstverband.

De vakbond dreigde al twee weken met een zaak als hun eis, een arbeidsovereenkomst voor alle vierduizend chauffeurs, niet zou worden ingewilligd. Uber liet toen weten in gesprek te willen gaan, maar dat is volgens FNV niet voldoende.

5/5 | Europa wil met nieuwe wetten grip op Big Tech krijgen

De Europese Commissie presenteert vanmiddag twee nieuwe wetten om weerstand te bieden tegen de macht en invloed van de grote techbedrijven als YouTube en Facebook. De huidige e-commerce wet uit 2000 wordt vervangen door de Digital Services Act (DSA). De Digital Markets Act (DMA) wordt de nieuwe mededingingswet voor digitale bedrijven.

De DSA, die bedoeld is om de burger te beschermen, is al in zijn geheel uitgelekt. Platforms met meer dan 45 miljoen gebruikers in Europa moeten zich aan nieuwe en extra strenge regels houden op straffe van torenhoge boetes, die kunnen oplopen tot 6 procent van de jaarlijkse omzet.

Wat niet verandert is dat platformen nog steeds worden gezien als tussenpersoon. Dat betekent dat ze niet per definitie verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor alles wat hun gebruikers doen. Al moeten ze wel kunnen aantonen dat ze redelijkerwijs geen weet konden hebben van illegale zaken op hun platformen.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van dinsdag 15 december tot 17.00 uur.

De Volkskrant wil graag weten wat u vindt van ‘Het nieuws in vijf minuten’ en u graag enkele vragen stellen. Invullen van deze enquête neemt ongeveer vijf minuten in beslag.

Als u opmerkingen of suggesties heeft, horen wij het ook graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden