Commentaar

Het belang van dna-registratie

Had een moord voorkomen kunnen worden? Met een betere dna-registratie wellicht wel.

Raoul du Pre
Politie bij de woning van Els Borst aan de Ruysdaellaan. Beeld anp
Politie bij de woning van Els Borst aan de Ruysdaellaan.Beeld anp

Wat ging er eigenlijk wél goed in de omgang van justitie en politie met Bart van U., de verwarde man die vorig jaar oud-minister Els Borst van het leven zou hebben beroofd? In 2012, toen hij tot drie jaar celstraf werd veroordeeld wegens wapenbezit, had de politie zijn dna moeten afnemen. Dat gebeurde niet. Hij ging ook niet de cel in, zelfs niet toen hij opzichtig de aandacht van de politie vroeg. Toen hij uiteindelijk toch van de straat was, werd hij weer vrijgelaten op last van een rechter.

Achteraf is het makkelijk praten, maar als hier beter was opgelet zou Els Borst nu mogelijk nog leven. Nog veel waarschijnlijker is het dat Van U's zus - die hij pas een jaar na Borst vermoordde - er nu nog zou zijn. De excuses die OM-baas Bolhaar en minister Van der Steur donderdag aan de nabestaanden maakten, waren dan ook onvermijdelijk.

Ingewikkeld systeem

De onderzoekscommissie doet veel aanbevelingen om zulk onheil in de toekomst te voorkomen. Eentje springt eruit: maak de dna-registratie sluitend. Door het te ingewikkelde systeem wordt nu van 20 tot 30 procent van de veroordeelden voor ernstige misdrijven géén dna afgenomen, terwijl dat wel de bedoeling is. De commissie zet daarom een principiële stap: neem voortaan al dna af bij verdenking van een ernstig misdrijf, meteen na de aanhouding van de verdachte.

Zoals altijd in het dna-debat geldt hier de proportionaliteit. Wat weegt zwaarder: de veiligheid of de privacy en de lichamelijke integriteit van verdachten? Mits het dna onmiddellijk wordt vernietigd bij een vrijspraak of het uitblijven van vervolging, wint hier de veiligheid.

In de afgelopen jaren is al vele keren aangetoond dat de dna-databank een uiterst effectief hulpmiddel is bij het oplossen van (oude) zaken. Sinds alleen wat wangslijm nodig is, valt het met de schending van de lichamelijke integriteit ook wel mee.

En de privacy? In de praktijk is opname van het dna-profiel in de databank nauwelijks een beperking voor het maatschappelijk functioneren van een verdachte. Zoals de commissie stelt: je wordt slechts beperkt in je kans op het succesvol verzwijgen van je betrokkenheid bij nieuwe strafbare feiten.

En laat dat nou net de bedoeling zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden