Het bekende ongezegd gelaten

Met The Motorcycle Diaries is iets bijzonders aan de hand. Niet iets heel bijzonders, maar toch. Het is een romantische, komische en warme roadmovie over twee vrienden uit het gegoede milieu van Buenos Aires die begin jaren vijftig aan een reis door Zuid-Amerika beginnen. De een is biochemicus, de ander een weifelende, astmatische student medicijnen. Het wordt een amusante, stuntelige reis, niet in de laatste plaats door de op instorten staande motor waarop het tweetal de reis aanvangt. Maar stilaan wordt de toon van de film minder luchtig. Niet omdat de armlastige studenten bijvoorbeeld mot met elkaar krijgen, wat ze overigens wel voortdurend krijgen. Maar omdat ze vaker en vaker worden geconfronteerd met sociale misstanden, vooral tijdens een medische stage in Venezuela, het doel van hun reis.

Bart Koetsenruijter

Het zou allemaal weinig opvallen als wij al niet vanaf het begin hadden geweten dat Fuser, zoals de student medicijnen heet, later Che Guevara zal worden. Iets wat de film zelf uitdrukkelijk níét vermeldt, maar wat in de publiciteit een hoofdrol speelde. En iets wat regisseur Salles probeerde uit te buiten door alles wat bekend is ongezegd te laten en Fusers groeiend engagement zoveel mogelijk tussen de regels door te tonen.


The Motorcycle Diaries (Walter Salles, 2004)


Canvas, 20.40 uur.


Cinema, aspirinas e urubus


(Marcelo Gomes, 2005) Aangenaam voortkabbelende roadmovie over een Duitse oorlogsvluchteling en zijn Braziliaanse assistent die met een rondtrekkend bioscoopje aspirines verkopen in het verlaten noordoosten van Brazilië.


Arte, 23.05 uur.


The Human Stain

(Robert Benton, 2003) Verfilming van een onverfilmbaar geachte roman van Philip Roth over Coleman Silk, een man die niet is wat hij lijkt, die zijn geschiedenis heeft uitgewist. Hij is een neger met groene ogen en een lichte huid, die ervoor gekozen heeft als blanke door het leven te gaan. Hij wordt als decaan ontslagen wanneer twee zwarte studenten hem van racisme beschuldigen.


BBC 1, 00.25 uur.


CINEMA.NL/TV


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden