Het apothekersclubje is boos

'Wie voor de vijand zwicht, zal meer dan lijf en leed verliezen. Dan dooft het licht.' Verwijzend naar de beroemde regels van journalist/dichter H.M....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De verzekeringsmaatschappij Zilveren Kruis begint binnenkort met een postorderapotheek. Deze plannen zijn een doorn in het oog van vrijwel alle Nederlandse apothekers, die een deel van hun omzet dreigen te verliezen.

Anderhalf jaar geleden wisten zij een soortgelijk initiatief van verzekeraar Geové de nek om te draaien door de Nederlandse medicijngroothandels onder druk te zetten. Zilveren Kruis denkt met de expertise van de Amerikaanse postorderapotheek Caremark die barrière te kunnen omzeilen.

De overkoepelende organisatie KNMP, waarbij 90 procent van alle apothekers is aangesloten, ziet deze keer af van dergelijke acties. Wel hebben apothekers in Den Haag geweigerd medicijnen te verstrekken aan klanten van Zilveren Kruis. Nu deze verzekeraar klanten doorverwijst naar het Haagse ziekenfonds Azivo, hebben de apothekers de Ziekenfondsraad gevraagd een einde te maken aan deze 'onwettige' situatie.

De VOA, een klein groepje militante apothekers, trekt heel wat feller van leer. In een brief roepen zij hun collega's op rechtszaken aan te spannen tegen Caremark, klanten te vragen over te stappen naar een andere verzekeraar, en anders contant te laten betalen of - 'nog beter' - door te verwijzen naar de 'criminele organisatie' Caremark.

Het citaat van Van Randwijks springt in het oog. Niet alleen omdat minder militante apothekers impliciet worden vergeleken met landverraders, maar omdat de dichtregels verkeerd zijn overgenomen. De werkelijke tekst luidt 'Een volk dat voor tirannen zwicht zal meer dan lijf en goed verliezen / dan dooft het licht'.

Harder is de beschuldiging dat Caremark een criminiele organisatie is. Vorig jaar kreeg de postorderapotheek, die in de VS dagelijks veertigduizend recepten aan huis bezorgt, een boete van 159 miljoen dollar wegens het betalen van steekpenningen aan huisartsen die een bepaald middel van Caremark voorschreven.

Zilveren Kruis legt de aantuiging van de VOA naast zich neer. 'Ach, het gaat om een heel ander land. We hebben hier bovendien niet te maken met Caremark USA, maar met Caremark Nederland. Trouwens, we praten nog niet eens over Caremark, want de zaak is nog niet helemaal rond, al mogen we de naam al wel in contacten met de pers laten vallen.'

De achteloosheid van Zilveren Kruis laat zich goed verklaren uit het feit dat niet alleen Caremark door VOA wordt omschreven als crimineel. Het boze apothekersclubje scheert Zilveren Kruis, maar ook de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Economische Zaken over dezelfde kam, 'verkapte criminelen'.

VWS en EZ steunen het initiatief van Zilveren Kruis om te gaan postorderen, omdat ze ervan uit gaan dat de kosten van de gezondheidszorg erdoor zullen dalen. 'U hoeft zich dan ook op generlei wijze te generen om tegen deze criminelen ten strijde te trekken', steekt de VOA collega's een hart onder de riem. 'Het rechtsgevoel wordt door de handelswijze van deze drie organisaties ten zeerste ondermijnd.'

Wie of wat de VOA precies is, is niet duidelijk. Op de brief aan de leden ontbreken een duidelijke afzender ('N. Comm', met een postbusnummer in Zaltbommel) en een telefoonnummer. Een woordvoerder van de KNMP zegt dat hij in het verleden wel post van deze vereniging heeft ontvangen. 'Maar die nemen we hier voor kennisgeving aan. We weten hier ook niet om wie het gaat.'

Wel vermoedt men bij de KNMP dat apotheker C. van de Ven, eigenaar van De Wolput uit Vlijmen, bij de VOA betrokken is. Daar wordt direct doorverwezen naar Nijst Communicatie in Zaltbommel, 'want ik denk dat u meneer Van der Ven niet te spreken kunt krijgen'. Nijst is met vakantie, maar een medewerkster geeft de naam en het telefoonnummer van VOA-voorzitter G. Schuiringa. Alleen was die gisteren niet bereikbaar.

Zilveren-Kruiswoordvoerder K. Bruintjes meldt aan het einde van de middag nog even dat de VOA 'maar twee of drie leden telt. We hebben de brief natuurlijk ook ontvangen, want de VOA doet er alles aan om zijn standpunt bekendheid te geven', aldus de zegsman. 'Maar omdat het zo'n kleine club is, hebben we besloten dat we de zaak maar laten lopen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden