Het angstig vasthouden aan een baan is voorbij

Met de vaderlandse kerstinkopen ging het goed, hier en daar zat er zelfs een iPad in het kerstpakket. En de lonen stegen weliswaar niet veel - gemiddeld 0,8 procent - maar daalden in elk geval niet. Dus: crisis, welke crisis?


Oké, in bevindelijk-economische kring denkt men dat de echte klap nog moet komen, ook al krabbelen wat sectoren weer op. Maar hoe schatten de beloningsadviseurs de kansen in van werknemers? Stijgen de lonen? Is er meer werk of moet je blij zijn met een baan, tegen welk salaris dan ook? Kortom, valt er in 2011 jaar nog wat te onderhandelen?


'Niets is zo moeilijk als voorspellen, vooral als het om de toekomst gaat', citeert Jacco van den Berg, directeur van het gelijknamige adviesbureau, uit een oudejaarsconference.


De beloningsadviseurs onthouden zich dus liever van boude uitspraken. Wel beoordelen de drie specialisten de loonplannen van het kabinet verschillend. Minister Kamp (Sociale Zaken) - aanhanger van loonmatiging - komt het lage groeipercentage mooi uit, maar volgens adviseur Frank Knauf van FNV Bondgenoten valt op dat percentage wel wat af te dingen. Kamp betoogt in de Najaarsrapportage cao-afspraken 2010 dat de stijging 'fors lager' is, gelet op de stijging met 3,5 procent in 2008.


Knauf: 'Men vergelijkt hier met een topjaar, 2008. Het jaar daarop was het nog 2,7 procent. Dan klinkt 1,1 procent - waarop de maandcijfers over 2010 van de cao-lonen inclusief bijzondere beloning wijzen - als een domper. Kijk iets verder terug naar 2006 en 2007. Toen was de stijging respectievelijk 2,1 procent en 2 procent. Dan is de domper minder groot en klinkt het verhaal toch anders.' Bovendien liepen in 2008 en 2009 gemaakte afspraken door en is in 2010 een pas op de plaats gemaakt met kortdurende cao's. 'Dat wordt nu al ingehaald.'


Jacco van den Berg schaart zich daarentegen achter de loonmatigers en adviseert: 'cao-partners, beperk de loonstijging tot een minimum'. Of de koopkracht daardoor schade oploopt? 'Het vrijgeven van het spaarloon dit jaar, gaf ook geen boost aan de koopkracht.'


Een stuk pragmatischer is de visie van Hans van der Spek, beloningsadviseur bij Berenschot. 'Uitspraken in algemene termen over 'de arbeidsmarkt' en 'de salarissen' zijn, zeker nu, niet of nauwelijks te doen. Er zijn bedrijven waar het inmiddels weer wat beter tot goed gaat en sectoren, bijvoorbeeld de bouw, waarin van herstel niet of nauwelijks sprake is. Ook de naderende krapte op de arbeidsmarkt is functiespecifiek en/of sectorspecifiek.' Toch gebeurt er nog wel wat: 'de arbeidsmobiliteit neemt in 2011 toe'. Volgens verschillende onderzoeken overweegt een kwart van de werknemers van baan te wisselen. Tussen denken en doen zit een kloof, maar het bange baanbehoud van 2010 lijkt passé. En zoals Knauf al opmerkte: de eerste babyboomers van jaargang 1946 verlaten de arbeidsmarkt. Daarvan moet iets te merken zijn.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden