Het Amsterdamse The Duchess kan beter hele gerechten serveren

Recensent Mac van Dinther eet in The Duchess in het W Amsterdam-hotel, waar het eetconcept roet in het eten gooit.

Beeld Els Zweerink

Wat brengt ons naar The Duchess?

Hotelgastronomie is in opkomst. En het is vooral een Amsterdams fenomeen. Van de achttien Michelinsterren in Amsterdam zijn er twaalf in handen van hotelrestaurants. Wat nieuw is: hotels besteden het eten uit aan mensen die daar verstand van hebben. Zo liet het nieuwe W Amsterdam-hotel zijn restaurant opzetten door Yossi Eliyahoo, uitbater van Momo en Izakaya, twee trendy eetgelegenheden in Amsterdam. Voor W bedacht Yossi The Duchess.

De cijfers
Kosten: euro 72
Eten 7-
Bediening 7
Entourage 8
Prijs-kwaliteit 6

Klinkt chic.

The Duchess heeft de wow-factor. Als we onze jas hebben afgegeven aan dames in ultranauwsluitende glimjurken stappen we in een eetzaal met kathedraalachtige allure: duizelingwekkend hoge wanden, marmeren pilaren en een plafond van glas in lood. Zwermen gloeilampen werpen een schemerig licht over het meubilair van zwart leer en donker hout. Tikje somber, maar stijlvol. Centraal staat een standbeeld van de Romeinse handelsgod Mercurius: hier werd vroeger de god van het geld aanbeden. Waar ooit een bank was, klinkt nu harde loungemuziek. Wat de conversatie niet ten goede komt, want de akoestiek is beroerd.

Het menu
Paper thin pumpkin carpaccio
Crunchy zucchini with truffle
Crispy Whitebait Linguine Cacio e Pepe
Beef Wellington
Salted baked Sea Bass Chocolate Explosion.

Wat eten we?

De kaart is opvallend uitgebreid en verdeeld in Hors-d'oeuvres en Les Plats. Daaruit mogen we zelf een menu bij elkaar sprokkelen. Wat kouds vooraf, een pasta tussendoor en twee klassiekers als hoofdgerecht: Beef Wellington en zeebaars in zoutkorst.

Smaakt het?

We eten echt wel een paar lekkere dingen: frisse salade van dunne velletjes rauwe pompoen met citroensap en rode peper, beetgare pasta met 'cacio e pepe' (pecorino en zwarte peper), gefrituurde visjes met aioli - al smaken die een tikje taai en bitter, dus misschien waren ze niet helemaal vers. Maar we snappen het concept niet.

Hoezo dat?

The Duchess hanteert een vaag concept van shared dining waarbij je gerechten deelt met je tafelgenoot. Maar wat je krijgt, zijn meer onderdelen van gerechten dan gerechten zelf. Dat komt het schrijnendst tot uiting bij de zeebaars in zoutkorst. Die wordt triomfantelijk aan tafel getoond in zijn meesterlijke korst, maar verdwijnt daarna weer schielijk naar de keuken om terug te komen als twee uitgeklede visfilets op een schaaltje met een schijfje citroen. Die waren heerlijk geweest met een rolletje van die mooie pasta en wat pompoensalade. Maar die stations zijn we al gepasseerd, dus rest ons niets anders dan een kaal stuk vis naar binnen te lepelen. Het is alsof je een auto bestelt, eerst de wielen krijgt en een maand later de carrosserie.

Dat is gek, ja. Hoe was het vlees?

Beef Wellington is ossenhaas in een krokante deegkorst. Een klassieker, maar dan moet-ie wel perfect zijn. Dat is deze niet. De binnenkant van het deeg is nat en zompig, het vlees te rauw. Het dessert is een vissenkom van chocolade die aan tafel wordt stukgeslagen en gevuld is met allerlei chocolekkernijen. Spectaculair, maar ook een beetje een rommeltje.

Goede bediening?

De jongens in hun geruite giletjes zijn gelikt en professioneel. De meesten spreken geen Nederlands. De voertaal is hier Engels.

Iets om te onthouden?

Voor het geld hoef je het niet te doen: The Duchess is aan de prijs. En misschien moet de keuken toch een voorbeeld nemen aan de auto-industrie en voortaan hele auto's serveren.

The Duchess

Spuistraat 172
Amsterdam

the-duchess.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden