Het aantal rijken in Afrika groeit het snelst in Ethiopië

Van 'hongerland' naar 'miljonairsland'. Nergens in Afrika is de afgelopen jaren het aantal zeer rijken zo snel gegroeid als in Ethiopië. Ook elders in het continent stijgt het aantal dollar-miljonairs gestaag. Maar terwijl de elite het steeds beter krijgt, vergaat het honderden miljoenen Afrikanen nog altijd bar slecht.

NAIROBI - Zes jaar geleden kende Ethiopië, het land in de Hoorn van Afrika dat voor velen daarbuiten nog altijd gelijkstaat met droogte en hongersnood, 1.300 dollar-miljonairs. Inmiddels zijn dat er 2.700, een stijging van meer dan 100 procent, zo berekende deze maand het Brits en Zuid-Afrikaanse consultancybureau New World Wealth.


De op één na grootste miljonairsstijging (68 procent) is in Angola, het land van olie, diamanten, en voor de armen vrijwel onbetaalbare eerste levensbehoeften. Tanzania staat met een stijging van ruim 50 procent op de derde plaats.


Maar datzelfde land komt op nog een ander recent lijstje voor, maar dan in negatieve zin. 'Na tien jaren van groei in Afrika is van verandering in armoede aan de basis van de samenleving nauwelijks sprake.' Dat stelt het onderzoeksproject Afrobarometer in een recent rapport. In sommige landen is de armoede zelfs toegenomen. Voorbeelden die Afrobarometer geeft: Botswana, Mali, Senegal, Zuid-Afrika en, jawel, Tanzania.


'Er is sprake van groei, maar de effecten daarvan sijpelen niet door naar de armste burgers', zo stelt het rapport. Van de circa een miljard Afrikanen leeft ongeveer 20 procent nog steeds zonder voldoende voedsel, schoon drinkwater en medische zorg. Zeker 40 procent van de mensen in het continent zegt over te weinig geld te beschikken om fatsoenlijk rond te komen.


De tegengestelde berichten - toenemende rijkdom versus stagnerende armoede - vormen de kern van het huidige Afrikaanse economische verhaal. De afgelopen tien jaar is in het continent sprake geweest van bijna 5 procent groei per jaar. Maar 'groei' is niet hetzelfde als 'ontwikkeling'. En in veel landen vertaalt de groei zich niet in banen, met name voor de meerderheid van Afrikaanse jongeren.


Toch zijn er lichtpunten. Zo is in Ethiopië de spectaculaire groei van de afgelopen jaren niet, zoals op veel andere plaatsen in Afrika, te danken aan de export van ruwe grondstoffen. Ethiopië groeit door zijn landbouw en transport. Ook is de dienstensector, zoals informatietechnologie, in opkomst.


Het nieuwe succesverhaal van het continent, dat vaak als 'Africa Rising' wordt omschreven, heeft zo zijn aanhangers. Zo schreef de econoom en Afrika-kenner Charles Robertson deze week dat in 2050 de gezamenlijke economie van Afrika groter zal zijn dan de huidige cijfers van de Verenigde Staten en de Europese Unie bij elkaar opgeteld. Het economisch belangrijkste land in het continent zal Nigeria zijn.


Robertson ziet met de groei uiteindelijk ook een einde komen aan de corruptie die in veel Afrikaanse landen de rijken rijker maakt en de armen arm houdt. Als katalysator hiervoor noemt hij de groeiende middenklasse in het continent. 'Investeren is de beste manier om corruptie te beëindigen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden