Drie vragenOver testcapiciteit

Het aantal afgenomen tests loopt alleen maar terug, hoe kan dat?

De basis voor het langzaam opheffen van de lockdown ligt in het opvoeren van de testcapaciteit. Nu wordt er nog maar mondjesmaat getest. 

Een medewerker van een coronateststraat voor auto's in Houten.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

1. Zijn er voldoende tests?

Er kunnen nu in theorie in veertig laboratoria in Nederland 17.500 tests per dag worden afgenomen, op te voeren tot 29.000. ‘Daarmee is ook voor de aanstaande verruiming van het testbeleid voldoende capaciteit beschikbaar’, schreef minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) op 22 april aan de Tweede Kamer, doelend op leraren en kinderopvangmedewerkers die vanaf woensdag ook getest mogen worden. Maar meer dan 6.791 tests per dag werden er nog niet afgenomen, en dat was begin april. Het aantal afgenomen tests loopt terug.

2. Waarom wordt er dan niet meer getest?

GGD’s zeggen: we zouden meer kunnen testen, maar beperken ons tot de doelgroepen die we volgens het zogeheten ‘testbeleid’ van de Rijksoverheid mogen testen. Wie met een GGD belt, kan zich via een keuzemenu vaak wel aanmelden voor een bezoek aan een teststraat. Daarvoor moet iemand wel aan de voorwaarden voldoen: behoren tot een aangewezen doelgroep en 24 uur lang klachten hebben. In principe is de landelijke instructie dat er bovendien een verwijzing nodig is van de (bedrijfs)arts. Maar bijvoorbeeld in Drenthe en Groningen is dat niet noodzakelijk. In beide provincies ziet men een lichte toename van het aantal tests nu ook schoolpersoneel zich mag melden. ‘Maar het loopt niet plotseling storm. We zijn flexibel en kunnen opschalen.’

3. En bron- en contactonderzoek?

Dat is het vervolg op een positieve test: het achterhalen van de waarschijnlijke besmettingsbron en het in kaart brengen en waarschuwen van de contacten die iemand na besmetting heeft gehad. Vaak wordt dit overgelaten aan de besmette persoon zelf (passief). Soms speelt de GGD hier nog een actieve rol in. Voor opschaling nu er meer groepen voor een test in aanmerking komen is nog geen plan, meldde de NOS dinsdag. Vanwege een gebrek aan capaciteit zouden verschillende GGD’s zelfs helemaal geen contactonderzoek meer doen bij besmetting. GGD-koepel GHOR reageerde als door een wesp gestoken: ‘Bron- en contactonderzoek is een kerntaak van het dagelijks werk van de GGD en een speerpunt voor álle GGD’s in Nederland. Ze zijn hier nooit mee gestopt.’ Doorgaans duurt een contactonderzoek drie uur. GGD Drenthe heeft 15 contactonderzoekers . Nu zijn er slechts twee van hen nodig.

Lees ook

Vooralsnog geen file in de corona-teststraat
Een gebrek aan testcapaciteit om versoepeling van de coronamaatregelen goed te monitoren? In de teststraat in Houten is daar geen sprake van, ook niet nu sinds woensdag basisonderwijs- en kinderopvangpersoneel zich mag melden.

Corona wereldwijd – cijfers over het coronavirus in alle landen op een rij
Alle landen in de wereld publiceren dagelijks cijfers over de uitbraak van het coronavirus. Maar in elk land zijn de problemen weer anders en bevindt de crisis zich in een andere fase. Hoe moeten we de statistieken met elkaar vergelijken?

De teugels losser – maar hoe houden we zicht op het virus?
Leuk, weer naar buiten, maar dé grote vraag hangt het kabinet nog altijd als een molensteen om de nek: hoeveel ketenen kun je het virus afdoen voordat het ons weer bespringt? Trouwens, zien we dat dan wel op tijd?

Zij zijn klaar voor ‘het nieuwe normaal’, maar de stress is er niet minder om
Van het kabinet mogen bedrijven die letterlijk dicht op de klant zitten maandag weer open, als ze maatregelen nemen om besmettingen te voorkomen. Hoe pakken een caféhouder, kapster en rijschoolhouder dat aan?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden