Herzog zet tegenslagen om in brons

VAN ONZE VERSLAGGEVERMARK VAN DRIEL

AMSTERDAM - Veldlopen past bij Adrienne Herzog. Het is een sport voor taaie vrouwen die met tegenslagen kunnen omgaan. De 27-jarige Amersfoortse, die zondag bij de EK cross in Hongarije na 8.050 meter als derde eindigde in een wedstrijd die over besneeuwde heuvels was uitgezet, bezit een zeldzaam soort doorzettingsvermogen.

Herzog veroverde de medaille niet lang na de jongste tegenslag in haar leven. Haar Amerikaanse verloofde overleed ruim vier maanden geleden, nadat hij door een auto van zijn fiets was gereden in Boulder, een populair trainingsoord aan de voet van de Rocky Mountains in de staat Colorado. Het leverde haar extra motivatie op.

'Vanaf dat moment ben ik heel gefocust geweest om iets bijzonders te laten zien op dit kampioenschap', zei ze na haar derde plaats tegen de NOS. 'Het is, denk ik, echt iets dat me op de been heeft gehouden in die periode. Ik ben heel blij dat ik nu die medaille kan winnen en kan waarmaken wat ik heel graag wilde laten zien.'

Herzog was met haar geliefde naar Boulder getrokken, in de hoop te ontkomen aan de turbulentie die haar atletiekloopbaan tot dan toe kenmerkte. Ze had jarenlang een merkwaardige hand in de keuze van begeleiders. Haar manager was enige tijd Stefan Matschiner, de spil in een omvangrijk Oostenrijks bloeddopingschandaal. Haar geliefde was Simon Vroemen, een oud-atleet die wegens doping is geschorst. En ze trainde bij de omstreden Duitser Helmut Stechemesser, die geregeld met doping in verband is gebracht.

In Spanje, waar ze haar Amerikaanse geliefde ontmoette, raakte ze twee jaar geleden verwikkeld in een dopingaffaire. Haar Spaanse trainer Manuel Pascua Piqueras werd opgepakt en verklaarde volgens artikelen in de Spaanse pers dat Herzog op zijn advies bloed had laten afnemen met de bedoeling dat kort voor de EK cross, in december 2010, terug te plaatsen. De transfusie ging niet door, omdat de Spaanse politie tal van arrestaties verrichtte op de dag dat Herzog haar bloed zou terugkrijgen.

Volgens de trainer droeg Herzog in de dopingschema's die hij voor haar en andere atleten opstelde de codenaam AA50. De Spaanse politie zou in het huis van Pascua een bloedzak hebben aangetroffen die zou toebehoren aan Herzog. Ze zou ook om het verboden middel epo hebben gevraagd.

Die beschuldigingen lagen in lijn met e-mails van Herzog waarover de Nederlandse Dopingautoriteit al beschikte. In correspondentie met een toenmalige studiegenoot journalistiek - tevens projectleider bij de politie - schreef ze dat ze doodziek was geworden nadat ze zichzelf had geïnjecteerd met 'E*O'. Die afkorting verwijst waarschijnlijk naar epo. Herzog heeft ontkend dat ze de e-mails heeft verstuurd. Ook in de Spaanse zaak heeft ze elke betrokkenheid bij vals spel afgewezen. Ze is nooit geschorst wegens doping.

De Atletiekunie heeft wel onderzocht of Herzog vanwege de Spaanse zaak geschorst kon worden, maar oordeelde destijds dat de eigen regels het niet toelaten. 'Als we haar in deze fase zouden uitsluiten, dan zouden we bakzeil moeten halen als zij het juridisch zou aanvechten', zei toenmalig directeur Rien van Haperen in maart 2011.

In plaats van Herzog te ontmoedigen, ontfermde de bond zich over de atlete. Ze werd als slachtoffer opgevangen, niet als mogelijke overtreder buiten gesloten. Ze kwam onder de hoede van bondscoach Honoré Hoedt, al keerde ze niet terug naar Nederland om te trainen. Ze bleef in Boulder, ver weg van Nederlandse dopingcontroleurs. Inmiddels heeft ze een Amerikaanse trainer, voor zover bekend zonder kwalijke reputatie.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden