Herzog mailt over injecties met `E*O¿

Haar Spaanse trainer is betrokken bij een dopingzaak, en zelf laadt atlete Herzog ook verdenking op zich.

AMSTERDAM -De Spaanse coach van de Nederlandse atlete Adrienne Herzog wordt verdacht van het verstrekken van doping. Manuel Pascua Piqueras behoort tot een groep van veertien verdachten in een omvangrijk onderzoek van de Spaanse politie.


De politie maakte donderdag bekend dat bij invallen in meerdere steden anabolen, hormonen, epo en zakken bloed in beslag zijn genomen. Tot de verdachten behoort ook de omstreden arts Eufemiano Fuentes, de sleutelfiguur in het omvangrijke bloeddopingschandaal Operacion Puerto.


Pascua Piqueras is de derde persoon uit de nabije omgeving van Herzog die betrokken is bij een dopingaffaire. Zij was de geliefde van oud-steepleloper Simon Vroemen, die onlangs voor twee jaar is geschorst wegens doping in 2008. De Oostenrijker Stefan Matschiner, die is veroordeeld wegens zijn sleutelrol in een bloeddopingschandaal, was enige tijd haar manager.


De Nederlandse Dopingautoriteit houdt Herzog in de gaten, en niet alleen vanwege haar relatie tot Matschiner en Vroemen. Vorig jaar meldde zich een informant, die zegt dat Herzog tegenover hem heeft bekend dat zij doping heeft gebruikt. Dat gebeurde onder andere in emails in januari 2008, toen het tweetal een turbulente vriendschappelijke relatie onderhield.


De Volkskrant beschikt over de emailcorrespondentie tussen de informant en de 25-jarige atlete, die zondag meedoet aan de EK cross in het Portugese Albufeira. De informant heet Dan Korving. Hij werkt als projectleider bij de politie en studeerde twee jaar geleden met Herzog journalistiek.


In de speels geschreven emails, waarin grammatica- en spellingregels niet worden nageleefd, schrijft Herzog dat ze 'bijna dood' ging na 'een verkeerde spuit'. Ze meldt: 'ben heel erg ziek geweest - om maar even met de deur in huis te vallen ¿ soort van junk uit een film zo lag k erbij.'


Herzog schrijft dat ze vermoedt dat ze een infectie heeft. 'Infect in de natrium chloride - denk ik zelf - vloeistof waarmee je verdunt.. naalden steriel is regel A pop :-).'


Elders schrijft ze: 'waarschijnlijk een infect in de spuit maar dat breng je recht j bloed in en daar kun je aan dood gaan - k heb nog nooit zoveel pijn gehad¿'


Herzog laat weten dat ze bezoek heeft gekregen van een huisarts, die ze de waarheid vanaf haar ziekbed niet kon vertellen. 'ja zal k nooit precies weten met die spuiten ¿dokter is geweest maar kan hem moeilijk vragen wat hij denkt van de E*O die k net genomen heb¿' .


E*O verwijst waarschijnlijk naar epo, het verboden stimulerende middel. Volgens de Dopingautoriteit mogen atleten zichzelf sowieso niet injecteren zonder medische indicatie, ook als er geen verboden middel in de spuit zit.


In de emails worden de mededelingen over de injecties terloops gemaakt, tussen allerlei vriendschappelijk geklets door. De schrijfstijl van die dopingpassages lijkt op de rest van de emails.


Herzog is twee jaar geleden geconfronteerd met de emails. Ze beweert dat ze vervalst zijn. Dat is technisch mogelijk.


In een email aan de Volkskrant schreef ze destijds. 'Ik heb nooit maar dan ook nooit zelf een injectie gezet of iets van doping gebruikt.' In een andere email staat: 'Het lijkt me duidelijk dat iemand die mij iets aan wil doen omdat hij gekwetst, gefrustreerd of een psychopaat is en er baat bij heeft mijn mails te verdraaien.'


Herzogs toenmalige trainer Eddy Kiemel liet destijds weten dat hij in haar onschuld gelooft. Bij het doornemen van de trainingslogboeken kwam hij niets tegen over de heftige ziekteverschijnselen die Herzog beschrijft in haar email. In dezelfde mail staat overigens dat ze zich al snel weer 'kiplekker' voelde.


Herzog traint sinds 2009 in Spanje bij Pascua Piqueras. Volgens de GPD-bladen is ze donderdag in Madrid door de Spaanse politie verhoord over haar trainer. Die wilde weten of hij haar ooit doping had verstrekt. Dat ontkende ze 'met de hand op mijn hart'. Ze is zeer tevreden over de samenwerking.


Herzog veroverde vorig jaar brons bij de EK cross. Ze rekent zichzelf zondag bij de EK in Portugal tot de titelkandidaten.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden