Herweging AEX is oorzaak extra daling

De recente herweging van de AEX op 4 maart is één van de oorzaken voor de extra koersdalingen van de afgelopen week....

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

Ook maandag was het weer raak. Aegon verloor 8,4 procent, ING daalde 8,0 procent en Fortis 7,3 procent. Mede als gevolg van hun koersdalingen ging ook de index weer verder omlaag. De AEX sloot 3,4 procent lager op 228,26 punten.

De herweging heeft zo'n invloed vanwege de regels die Euronext Amsterdam hanteert voor de jaarlijkse aanpassing. De AEX bestaat uit een mandje waarbij de 25 hoofdfondsen elk met een bepaald aantal aandelen meewegen. De beursdirectie wijzigt jaarlijks het aantal aandelen waarmee een fonds meetelt.

Met de aanpassingen wil de beurs voorkomen dat een fonds te veel invloed heeft op de index. Deze regel leidt ertoe dat goed presterende fondsen na een herweging weer minder zwaar mee tellen. Neem Unilever. De levensmiddelenfabrikant was een dag voor de aanpassing verantwoordelijk voor 14 procent van de index. Aangezien de beurs vindt dat een fonds maar voor maximaal 10 procent mag meetellen, is de wegingsfactor nu aangepast. Waar Unilever voor 4 maart nog met 74 aandelen meetelde, is dit afgenomen naar 52 stuks.

Bij fondsen waarvan de koersen sneller zijn gedaald dan de index, kan de herweging ertoe leiden dat ze weer zwaarder meetellen. Aegon zag zijn wegingsfactor stijgen van 145 naar 204 aandelen. Fortis steeg van 175 naar 181 en ING van 183 naar 212 aandelen.

De aanpassing werkt sinds 4 maart als een vliegwiel. Aegon, ING en Fortis zijn door een combinatie van oorlogsvrees en boekhoudschandelen fors weggezakt. Zij zijn voor een aanzienlijk deel verantwoordelijk voor de val van de index. Maandag daalde de index bijvoorbeeld 7,94 punten. Het drietal nam daarvan 4,33 punten voor zijn rekening.

In vergelijking met het buitenland presteert de Amsterdamse beurs ronduit beroerd. De AEX is sinds 1 januari het diepste weggezakt van de 76 indices die persbureau Bloomberg nauwgezet volgt.

De koersdalingen van de financiële waarden brengen de koersen van deze bedrijven op nieuwe dieptepunten. Aegon staat met 6,30 euro op het laagste niveau sinds augustus 1995. ING bereikte de koers van 9,25 euro voor het laatst in november 1995. Fortis noteerde in juli 1996 voor het laatst een koers van 10,22 euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden