Hervullen geeft pas zuivere koffie

In deze rubriek worden producten met een duurzaamheidsclaim bekeken. Vandaag: Coffeeduck.

LOETHE OLTHUIS

Nespressokoffie is lekker, maar slechts 60 procent van die koffie is 'duurzaam': het AAA Sustainable Quality Program is, ondanks samenwerking met de Rainforest Alliance, toch een eigen merkje, geen onafhankelijk gecontroleerd keurmerk.

De cupjes zijn van milieubelastend aluminium, dat prima te recyclen is mits het gescheiden kan worden van het andere afval (dat kan nog bijna nergens). In de praktijk belanden de cupjes meestal in de vuilnisbak. Toegegeven: Nespresso heeft de inzameling en recycling aanzienlijk verbeterd. Zo kan de Nespressodrinker zijn gebruikte cupjes nu retour geven bij levering van de koffie aan huis en kun je ze ook inleveren bij tien vestigingen van De Bijenkorf en ruim vierhonder zogenoemde Kialapunten - in winkels en supermarkten - door heel Nederland.

Wie begint met Nespresso, zit aan Nespresso vast. Althans: dat was zo. Maar doordat het patent op de cupjes is afgelopen, zijn er nu concurrerende cupjes op de markt die bruikbaar zijn in de Nespressomachines. Zo heeft Douwe Egberts kunststof cupjes: L'Or. The Ethical Coffee Company (ECC) heeft cupjes van 'biologisch afbreekbaar plastic' en Coffeeduck levert herbruikbare kunststof cupjes die je zelf kunt vullen. Goede alternatieven?

Deels. Kunststof is weliswaar goed in te zamelen en te recyclen, maar dan moet je eerst de koffiedrab uit de L'Or-cupjes schrapen en dat doet geen mens. Bovendien zijn ze individueel verpakt: in plastic folie met een aluminiumlaagje, dat absoluut niet recyclebaar is. L'Or heeft wel het betrouwbare UTZ Certified keurmerk voor redelijk eerlijk en milieuvriendelijk verbouwde koffie. 'Biologisch afbreekbaar' zegt niets. ECC beweert te voldoen aan de Europese EN 13432-norm, maar nergens op de website of de verpakking is enig bewijs te vinden, zoals het Kiemplantlogo of OK Compostlogo. Dan zouden de cupjes in de biobak mogen, maar niet op de eigen composthoop, zegt Milieu Centraal, al beweert ECC van wel. ECC-koffie heeft daarnaast geen enkel duurzaamheidskeurmerk.

Ten slotte Coffeeduck. Je kunt de cups honderden malen hervullen met (duurzame) koffie naar keuze. Wél espressokoffie van gelijkmatige maling, anders verstopt het filter. UTZ-koffie van AH en DE werken goed, zeggen gebruikers. Coffeeduck heeft een lijst van andere merken. In oktober 2010 heeft Nespresso zijn machines veranderd om concurrenten te weren. Zo zijn er nu Coffeeduckcups voor machines van vóór en ná die datum. Als je je daaraan houdt, werkt het systeem prima. En geeft Coffeeduck Nespresso en concurrenten, gelet op mileu en prijs, het nakijken.

Prijs per kopje: ca. € 0,07

Verkrijgbaar: coffeeduckstore.nl

Oordeel:

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden