Hervormingsgezinde kerkleider Heyns in Zuid-Afrika vermoord

In zijn huis in een voorstad van Pretoria is zaterdagavond prof. Johan Heyns vermoord, de hervormingsgezinde vice-voorzitter van de Broederbond....

THE GUARDIAN

The Guardian

JOHANNESBURG

Hoewel Heyns officieel geen functie meer had in de Nederduitse Gereformeerde Kerk (NGK), stond hij nog steeds bekend als de invloedrijkste blanke kerkelijk leider in Zuid-Afrika en was hij een van de 'verligte' kopstukken van de NGK.

Heyns (66) werd door een raam van zijn woning met een schot uit een geweer voor de olifantenjacht doodgeschoten, toen hij thuis met twee van zijn kleinkinderen zat te kaarten. Zijn echtgenote raakte gewond. De politie heeft een beloning van 50 duizend gulden uitgeloofd voor het opsporen van de schutter.

De moord is in Zuid-Afrika scherp veroordeeld. President Mandela omschreef Heyns als 'een soldaat van de vrede'. De conservatieve leider generaal Viljoen zei dat de moord aantoont dat de onderhuidse spanningen in Zuid-Afrika nog steeds groot zijn.

De politie gist nog naar een motief voor de moord. In extreem-rechtse kringen werd Heyns gehaat wegens zijn baanbrekende rol bij het hervormingsproces binnen de NGK, die in het verleden een belangrijke steunpilaar van het apartheidsbewind was. Heyns was regelmatig met de dood bedreigd.

Heyns was van 1986 tot 1990 voorzitter van de NGK-synode. Mandela's historische bezoek van vorige maand aan de synode van de NGK was volgens kerkelijke kringen grotendeels aan Heyns te danken. Hij was ook de drijvende kracht achter de openbare verontschuldigingen die de NGK-synode Beyers Naudé en diens vrouw in oktober aanbood voor de manier waarop zij wegens hun anti-apartheidsrol door de NGK waren behandeld. Ook op initiatief van Heyns werd toenadering gezocht tot de niet-blanke zusterkerken.

Toen Heyns in 1986 voorzitter van de synode was geworden, erkende de NGK tijdens de historische synodevergadering in dat jaar voor het eerst dat er geen rechtvaardiging voor apartheid in de bijbel te vinden is.

Door toedoen van Heyns werd de NGK voor het eerst in 150 jaar opengesteld voor zwarten. Als reactie op dat besluit verlieten 30 duizend rechtse extremisten het kerkgenootschap. Al in 1979 begon professor Heyns openlijk kritiek te leveren op de apartheid en de houding van de NGK.

Heyns was emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Pretoria. Hij schreef 28 boeken en studeerde filosofie en theologie aan onder meer de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Universiteit van Basel. Daar was de theoloog Karl Barth zijn leermeester.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden