Hervorming zorg dichterbij dan ooit

Nog nooit is het onbereikbare doel van generaties Democratische politici zo dichtbij gekomen. Het Huis van Afgevaardigden nam zaterdagavond laat een zorgwet aan die bijna alle Amerikanen een ziektekostenverzekering geeft.

Van onze correspondent Philippe Remarque

President Obama belde vanuit Camp David voorzitter Pelosi van het Huis van Afgevaardigden op om haar te feliciteren met de – krappe – overwinning. Zondag bedankte hij de Congresleden voor hun ‘moedige’ besluit en riep hij hun collega’s in de Senaat op ‘de estafettestok over te nemen en naar de finish te brengen’.

Want de wet is er nog niet. Eerst moet de Senaat besluiten over een eigen wet. Vervolgens moeten de twee ontwerpen worden samengevoegd en stemmen beide kamers opnieuw over de eindversie.

Hoe moeilijk dat nog kan worden, bleek zaterdag uit de nipte meerderheid die de Democraten na lang getouwtrek bijeen wisten te krijgen: ze hadden 218 stemmen nodig, en kregen er 220. Een daarvan kwam van een dissidente Republikein uit Louisiana.

Bang

De wet kreeg 215 stemmen tegen, waarvan 39 van centristische Democraten die bang zijn dat hun centrum-rechtse kiezers ze volgend jaar afstraffen.

Volgens de wet van het Huis van Afgevaardigden is iedere Amerikaan verplicht een ziektekostenverzekering te nemen. Verzekeringsmaatschappijen kunnen niet langer mensen met een ziekte weigeren, klanten onderbetalen of polissen opzeggen. Armen krijgen subsidies om hun premie te betalen. De meeste bedrijven hebben de plicht werknemers te verzekeren. Onverzekerden kunnen een polis nemen bij een nieuwe overheidsverzekeraar.

Of deze laatste ‘publieke optie’ er werkelijk komt, is de vraag. De Senaat is wat conservatiever getint. Bovendien hebben de Democraten er 60 van de 100 stemmen nodig.

Bezuiniging

Het Huis betaalt voor de hervorming, die 670 miljard euro kost, door bezuinigingen op het overheidsprogramma voor ouderen Medicare en extra belasting voor de allerrijksten. De Senaat is in meerderheid tegen die belasting.

Om de meerderheid te bereiken, moesten de Democraten in het Huis concessies doen aan de anti-abortusvleugel in eigen partij. Na weken van geworstel werd een amendement aangenomen waardoor abortus niet kan worden gedekt in polissen met publiek geld. Linkse Democraten protesteerden, maar kozen voor het grotere doel van zorghervorming.

Obama kwam zaterdag naar Capitol Hill om twijfelaars in zijn partij over te halen: ‘Zo’n soort kans komt misschien maar een keer in een generatie voorbij.’ Hiervoor hebben de kiezers ons naar Washington gestuurd, zei Obama. ‘Dit is ons moment om te leveren.’

Het plenaire debat op zaterdag werd op schrille toon gevoerd. Amerika is diep verdeeld over deze hervorming, die eenzesde van de Amerikaanse economie op zijn kop zet.

Slechtste wet ooit

Republikeinen spraken van de ‘slechtste wet ooit’. Dit plan ‘creëert een Europese verzorgingsstaat’, zette Republikein Paul Ryan zwaar geschut in. ‘Aan welke kant van de geschiedenis wilt u staan?’ De Democraat John Lewis stelde juist dat ‘de geschiedenis niet aardig zal zijn’ voor degenen die tegen stemmen. Hij sprak van een morele verplichting om een nieuw tijdperk in te luiden, waarin ‘gezondheidszorg een recht is, geen privilege’.

De ene Democraat na de andere sprak over het leed van gewone mensen, die op het moment in groten getale persoonlijk faillissement aanvragen vanwege doktersrekeningen. ‘Ik daag u uit naar huis te gaan en uw kiezers te vertellen dat u tegen hun toegang tot betaalbare gezondheidszorg heeft gestemd’, zei Pete Stark.

De Republikeinen hekelden de plicht een polis te nemen. ‘De wet dwingt iedereen om door de overheid goedgekeurde gezondheidszorg te nemen of naar de gevangenis te gaan’, zei Sam Johnson.

Beide zijden brachten kinderen mee om hun argumenten kracht bij te zetten. ‘Maddie gelooft in vrijheid. Ze wil niet dat haar mama’s belastingen omhoog gaan met honderden miljarden, toch Maddie?’, zei de Republikein Shadegg tegen de geleende baby op zijn arm.

Zorg (ANP) Beeld
Zorg (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden