Hervorming van Brits Hogerhuis lijdt schipbreuk

Het Hogerhuis of House of Lords - een bolwerk van Britse traditie - zal niet op korte termijn worden hervormd....

Van onze correspondent Peter de Waard

Er was in het Lagerhuis geen meerderheid voor Blairs plan voor een Hogerhuis met alleen benoemde leden noch voor een alternatief voorstel voor een democratisch gekozen Hogerhuis. Er zal nu een nieuwe commissie worden benoemd die zich moet gaan buigen over de verdere hervormingen van het Hogerhuis.

In Blairs eigen Labourpartij heeft de discussie al tot grote verdeeldheid geleid. Zelfs in het kabinet is er een botsing ontstaan. Een aantal ministers - onder leiding minister van Kabinetszaken Robin Cook - is voorstander van een gekozen Lagerhuis.

Tijdens het debat van gisteren zei Cook dat het Hogerhuis geen democratisch instituut kan worden 'als de leden niet worden gekozen'. Hij wees op de talrijke opiniepeilingen, waaruit blijkt dat het volk zich niet vertegenwoordigd voelt door het Hogerhuis.

Blair zelf wil echter dat het Hogerhuis zal blijven bestaan uit benoemde leden. Hij vreest dat een gekozen Hogerhuis te veel autoriteit zal krijgen en daardoor eerder de besluitvorming in het Lagerhuis zal dwarsbomen. Daarnaast zouden populisten uit het volk makkelijk een stemming kunnen winnen: sommige Lagerhuisleden zeiden zelfs bang te zijn voor een Lord Beckham of Old Trafford in hun midden.

Drie jaar geleden werd door Labour al een begin gemaakt met de hervorming van het Hogerhuis. Een groot deel van de erfadel verloor zijn automatisch recht op een zetel. De vacante zetels werden door Blair opgevuld door de benoeming van politieke vrienden. Niettemin heeft het House of Lords hem al een aantal malen lelijk in het vaarwater gezeten zoals bij de herziening van de zogenoemde sectie 28 - die de voorlichting over alternatieve relaties zoals homoseksualiteit op scholen verbiedt - en het verbod op de drijfjacht met honden.

De regering had gisteren maar liefst acht voorstellen ingediend. Het door premier Blair gesteunde voorstel - hij was gisteren net terug uit Frankrijk om zelf bij wijze van hoge uitzondering ook een stem uit te brengen - voor een volledig benoemd Hogerhuis werd met 323 stemmen tegen en 245 voor afgewezen.

Het door Robin Cook gesteunde voorstel voor een gekozen House of Lords werd eveneens afgewezen, zij het met een veel kleinere marge: 289 stemmen tegen en 272 voor. En ten slotte werd ook het voorstel om het Hogerhuis als overbodig instituut maar helemaal op te heffen met 390 stemmen tegen en 172 voor verworpen.

Het House of Lords stemde zelf gisteren ook over de voorstellen. Daar was een grote meerderheid voor het handhaven van de huidige situatie. 'Niet onbegrijpelijk', zei een van de leden. 'We voelden ons net kalkoenen die moesten stemmen over het voorbestaan van het kerstfeest.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden