Hervorming spelling stuit ook op verzet bij bevolking

Van de Nederlanders die op de hoogte zijn van de veranderingen in de spelling steunt ruim 70 procent de boycot waartoe een aantal media heeft besloten....

Van onze verslaggever

Volgens het NIPO zijn opvallend veel Nederlanders op de hoogte van de spellingshervorming en het verzet daartegen. Vier van de vijf ondervraagden weet ervan. Een juiste spelling wordt ook van groot belang geacht: 91 procent geeft dat aan. Opvallend is dat 60procent niet of nauwelijks weet wat de nieuwe spellingsregels inhouden.

Twee van de vijf ondervraagden kunnen wel een woord noemen waarvan ze de nieuwe spelling afkeuren. Meest genoemd is pannenkoek. Maar dat woord kreeg zijn tussen-n al bij de vorige hervorming in 1995. Ook appel (in plaats van appèl) is een steen des aanstoots.

De Nederlandse Taalunie, verantwoordelijk voor de veranderingen, is niet verbaasd over de uitkomst van de enquête en wil het komende halfjaar veel energie steken in voorlichting. ‘Burgers vinden goed Nederlands belangrijk en steeds weer blijkt dat taal raakt aan emotie’, zegt algemeen secretaris Linde van den Bosch. ‘Dat is op zich een positieve constatering.’

Ze waarschuwt dat een ideale spelling onmogelijk is en er dus altijd wat te klagen zal blijven. Met de opstandige redacties, die nog niet van plan zijn de nieuwe spelling te accepteren, zal de Nederlandse Taalunie volgende maand overleggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden