Hervormer wint

De gevaarlijke nationalist Prabowo is verslagen en de hoop is gevestigd op een nuchtere buitenstaander.


Joko 'Jokowi' Widodo heeft de Indonesische presidentsverkiezingen gewonnen. Hij scoorde 53 procent, oftewel 8 miljoen stemmen meer dan zijn rivaal oud-generaal Prabowo Subianto. Dat is goed nieuws, want Widodo, een gewezen meubelmaker met een reputatie als niet-corrupte man-van-het-volk, is de 'good guy'.


Na de val van het regime van Soeharto werd Widodo tien jaar geleden burgemeester van Solo. Ook als gouverneur van metropool Jakarta was de gelovige moslim populair, zowel onder het volk als in de financiële wereld. Hij was aanspreekbaar, pakte de bureaucratie aan en zette zich in voor hervormingen en investeringen. Duizenden expats trokken naar de Indonesische ambassades om op hun favoriet Jokowi te stemmen. Als de legitimiteit van de verkiezingen niet met succes wordt aangevochten door zijn tegenstander, zal Widodo in oktober benoemd worden tot president.


De 'bad guy' is de nationalist Prabowo, die al vijftien jaar probeert president te worden. Hij bediende zich in een keiharde verkiezingscampagne van intimidatie en laster jegens zijn opponent van buiten het Indonesische establishment. Widodo zou in het geheim een Chinees en een christen zijn, in plaats van de devote moslim die naar Mekka op bedevaart ging. Buitenlandse bedrijven zouden Indonesië leegplunderen. Prabowo beschikt over louche bondgenoten en een ordedienst onder commando van een onderwereldfiguur.


Prabowo kondigde weliswaar aan dat hij de verkiezingsuitslag gaat aanvechten, maar het wordt heel moeilijk voor hem om aan te tonen dat zijn tegenstander 8 miljoen stemmen bij elkaar gefraudeerd zouden hebben. Medewerkers en bondgenoten van Prabowo lijken eieren voor hun geld te kiezen en verlaten het kamp van de verliezer. De verwachte rellen bleven in Jakarta tot dusver uit. De koers van de roepiah ging omhoog.


In het parlement beschikt Prabowo in theorie nog over een meerderheid, maar die coalitie zal naar verwachting uiteenvallen. Ook zijn oude makkers uit het leger staan niet te trappelen om door middel van een staatsgreep de macht naar zich toe te trekken. Het echte gevaar komt van extreme groepen als Hizbut Tahrir en de Majelis Mujahidin Indonesia, die banden hebben met terreurorganisaties als Al Qaida. Zij zouden in het gepolariseerde Indonesië met gewelddadige acties de vlam in de pan kunnen doen slaan.


Of Widodo op nationaal niveau kan klaarspelen wat hij in Jakarta heeft laten zien, is de vraag. De tegenwerking onder corrupte bureaucraten en gevestigde belangen zal groot zijn. Een werkbare coalitie smeden vergt compromissen, die bij de kiezers slecht zullen vallen. Het is afwachten, maar de opluchting dat de bad guy heeft verloren is groot.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden