Hertzberger heeft gelijk dat de voedselgoeroes een religie prediken

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 13 april.

Verse groenten op de Albert CuypmarktBeeld Aurélie Geurts

Brief van de dag E-nummers uit den boze. Hoezo?

Volgens Stephany Caparn in de Volkskrant van 11 april zijn E-nummers uit den boze. (Wie is zij? Moet ik haar kennen?) In mijn lessen aan 3 havo en 3 vwo stel ik altijd de vraag of het mogelijk is zonder E-nummers te leven. Daarna geef ik ze het volgende rijtje: als je, zoals Caparn, zonder E-nummers leeft, dan eet je dus geen tomaten, rozenbottels of watermeloen, want daarin zit de rode kleurstof lycopeen (E160d). Je eet ook geen wortels (bevat caroteen, E160a), geen appels (appelzuur is E296), geen zure augurken of mayonaise (azijnzuur is E260) en citrusfruit (bevat citroenzuur, E330). Caparn zal evenmin karnemelk of yoghurt drinken (melkzuur is E270). Vetten zijn helemaal uit den boze, want bij vertering splitst een molecuul vet zich in drie moleculen vetzuur en een molecuul glycerol (E442). Het wordt lastig om überhaupt iets te eten, want alle verse groente en fruit bevat ascorbinezuur (E300). Dit klinkt heel gevaarlijk, maar het is hetzelfde als vitamine C. Tot slot zal Caparn ook stoppen met ademen, om te zorgen dat ze geen E948 (zuurstof) binnen krijgt. Rosanne Hertzberger heeft gelijk als ze stelt dat de voedselgoeroes een religie prediken. Hun waarheid is waar omdat ze het zeggen, niet omdat ze het onderzoeken. Voor de meesten zal de scheikunde in de derde klas al te moeilijk zijn geweest, zodat ze nu zonder kennis van zaken maar wat uitkwaken.

Han Vermaat, docent scheikunde, Oldenzaal

Reuzenpanda's

Duizenden mensen gaan naar de voedselbank, bijna 400.000 kinderen leven in armoede, maar meneer Boekhoorn, gesteund door minister-president Rutte, gaat panda's huren en voeren. Het hoogste belastingtarief kan makkelijk nog stijgen, dan los je gelijk de echte problemen op.

Goede tip voor de formatie.

Marly Smeenk, Lelystad

Pandakoorts

Tenminste één dier dat in China niet wordt gegeten.

Ronald Lange, Maastricht

Panda's revisited

Groot op de voorpagina, 12 april, 'voor het eerst komen er vandaag pandaberen naar Nederland'. Alom bekend is dat er in de zomer van 1987 in het safariepark Beekse Bergen al pandaberen te zien waren. Gewoon in een verblijf, slapend en bamboe etend de dagen doorbrengend. Leuk om ze toen al eens gezien te hebben.

Hans Raymaekers, Elkenrade

Stop Erdogan

Het artikel van historicus Coen de Jong ('Neem maatregelen tegen inmenging door Erdogan', Volkskrant, 12 april) is mij uit het hart gegrepen en laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Waarom moet Nederland altijd het braafste jongetje/meisje van de klas zijn? Wacht niet tot Erdogan op 16 april wint, want ook als hij verliest zouden de door De Jong genoemde maatregelen moeten worden uitgevoerd. Erdogan moet tegengas krijgen en gestopt worden in het ontwikkelen van een dictatuur.

Nel Tijburg, Monnickendam

Niet normaal

Onder de titel 'Wie is er nog normaal?' wijdde Volkskrant Magazine afgelopen zaterdag een uitgebreid artikel aan 'modeziekten'. De teneur van het artikel is dat zo langzamerhand iedereen wel onder een bepaald psychologisch of psychiatrisch label te scharen is. Dit komt vooral, aldus de auteur, doordat het aantal aandoeningen in de DSM, het internationale handboek waarin alle psychische en psychiatrische ziekten zijn opgenomen, in vergelijking met eerdere versies sterk is toegenomen.

Maar wie stelt die lijst op? Dat zijn de professionals en niet de mensen die daar later al of niet terecht onder blijken te vallen.

In het artikel is tevens een lijst met 14 voorbeelden opgenomen van dergelijke psychische 'modeziekten', waaronder 'CVS/ME' en de ziekte van Lyme. Hier worden alternatieve feiten gecreëerd. ME heeft nooit in welke versie van de DSM dan ook gestaan. Zelfs CVS (Chronisch Vermoeidheidssyndroom) niet. En ook de ziekte van Lyme niet.

Sterker nog, ME is al sinds 1969 onafgebroken geclassificeerd als neurologische aandoening in de ICD (The International Classification of Diseases van de WHO; huidige code G93.3).

Michael Koolhaas, Amsterdam

Tais-toi, Marine

Voor Marine Le Pen, die Frankrijk niet verantwoordelijk acht voor het massaal oppakken van Joden in de Tweede Wereldoorlog, geldt wat ook al voor haar vader gold, toen die de Holocaust bagatelliseerde: 'Au lieu d'avoir des idées bien arrêtées ils feraient bien d'arrêter d'avoir des idées.' Deze uitspraak uit een Franse krant is veelzeggend: 'Tegen sommige mensen met heel uitgesproken ideeën zou je willen zeggen: het was beter geweest als je die ideeën onuitgesproken had gelaten.'

Wim Neijboer, Alkmaar

Waar is mijn Matthäus?

Op Palmzondag ging ik gewoontegetrouw om 12 uur in alle stilte bij de radio zitten om voor de komende vier uren mij geheel en al onder te dompelen in de Matthäus Passion. De hele Palmzondag was er altijd naar ingericht, deur op slot, kinderen geïnstrueerd, geen afspraken. Zestig jaar lang was voor mij het beluisteren van een uitvoering een verplichting. En niet alleen voor mij. Je beleefde het als een nationaal-traditioneel gebeuren. Hoe verrassend was het dat er de afgelopen Palmzondag geheel geen Matthäus op de radio was. Ik heb in de media geen berichten over deze grote omwenteling gelezen. Ben ik echt zo ouderwets dat ik het schrappen van de Matthäus niet ervaar als zomaar iets schrappen?

Evert Rulf, Soest

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden