Hertog weigert advocaat vindersloon voor Da Vinci

De kunstroof uit het Schotse kasteel Drumlanrig was een van de meest geruchtmakende in de Britse geschiedenis. De Madonna van Buccleuch keerde weer terug. Nu is de eigenaar aangeklaagd.

PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - Advocaat Marshall Ronald had zich al rijk gerekend. Zeven jaar geleden benaderde hij de hertog van Buccleuch met de mededeling dat hij diens gestolen Da Vinci kon terugbezorgen voor 4,25 miljoen pond, omgerekend 5,3 miljoen euro. Het schilderij kwam terug, maar geld heeft Ronald nooit gezien. Nu wil de 56-jarige advocaat zijn 'beloning' via de rechter opeisen.

Op eenvoudige wijze werd het schilderij Madonna met het spinnewei van de Italiaanse schilder in de ochtend van 27 augustus 2003 ontvreemd uit kasteel Drumlanrig in het zuiden van Schotland. Twee mannen, vermomd als toeristen, haalden het vijfhonderd jaar oude meesterwerk (waarde: meer dan 40 miljoen euro) van de muur en klommen door het raam naar buiten. Ze wisten verbaasde omstanders ervan te overtuigen dat ze voor de politie werkten. Jarenlang bleef het doek spoorloos.

Ruim vier jaar later werd de verzekeringsagent van de Buccleuchs, de grootste landeigenaren van het Verenigd Koninkrijk, benaderd door advocaat Ronald. Hij kreeg meteen bezoek van twee undercoveragenten. Het duo zou zich hebben uitgegeven als kunsthistoricus en vertegenwoordiger van de edelman. Na te hebben geconstateerd dat het inderdaad om de ontvoerde Da Vinci ging, werd er een overdracht geregeld op een advocatenkantoor in Glasgow.

Dit treffen verliep anders dan Ronald had gehoopt. In plaats van weg te lopen met koffers vol geld, werd hij met drie medewerkers in politiebusjes afgevoerd. De verdenking: afpersing.

In april 2010 bepaalde de rechter echter dat de mannen zich niet schuldig hadden gemaakt aan een strafbaar feit. Zij hadden slechts bemiddeld, zo luidde hun verklaring, voor een onbekende aanbieder van het schilderij. De verdere toedracht bleef onbekend; de dieven zijn nooit gepakt.

Wel werd Ronald uit de Orde van Advocaten gezet. Zonder betrekking en zonder geld gaat hij nu de hertog vervolgen wegens het schenden van een financiële afspraak die diens 'gezant' zou hebben gemaakt.

Volgens de hertog is er helemaal geen afspraak gemaakt en was het een undercoveragent die alles deed om het doek terug te krijgen. Voor de zekerheid stuurt Ronald daarom ook de politie een dagvaarding. Zijn eerste zorg is het financieren van zijn proces. Hij heeft een verzoek tot rechtsbijstand ingediend. Als dat wordt gehonoreerd begint de zaak in maart. Het doek is tegenwoordig te zien in de National Gallery van Edinburgh, uitgeleend door de hertog.

De vader van de huidige hertog heeft de terugkeer van de Da Vinci nooit kunnen meemaken. Hij stierf een maand eerder. Het onderhavige schilderij, dat vermoedelijk begin 16de eeuw werd gemaakt, heeft als bijnaam The Buccleuch Madonna. Van alle aristocraten heeeft Buccleuch een van de mooiste privéverzamelingen, waar onder meer Rembrandts Lezende oude vrouw.

undefined

ROTTERDAM

De geschiedenis van het geslacht Buccleuch gaat terug naar de 17de eeuw, om precies te zijn naar Rotterdam. Daar werd in 1649 James Scott geboren, een buitenechtelijk kind van de verbannen Engelse koning Charles II. Hij werd door een huwelijk de eerste Duke of Buccleuch.

In 1685 zou hij als opstandeling tegen de katholieke koning James II worden onthoofd. Na de executie bleek dat er nog geen officieel portret van hem was gemaakt. Daarop werd het hoofd, speciaal voor de portretschilder, weer op het lichaam genaaid.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden