Hertenstoofpot met spek en ui

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: stoofpotje van hert (voor 6-8 personen).

Marcus Huibers
null Beeld
Beeld

We zijn nu al meer dan twintig jaar samen, hebben met z'n tweeën voor heel wat hete vuren gestaan en als ik haar eens lekker wil verwennen, dan wrijf ik haar stevig in met olijfolie.

Ik heb het natuurlijk over mijn gietijzeren braadpan. Mag ik mij in de zomer graag uitleven op mijn oude, vertrouwde Weber-barbecue, in de wintermaanden is mijn braadpan de onbetwiste ster.

Apart, hoe die twee elkaar geruisloos aflossen met het wisselen van de seizoenen. In de zomer woont mijn braadpan in het onderste keukenkastje, terwijl mijn Weber altijd in het schuurtje overwintert, and never the twain shall meet. Mijn Weber is ontegenzeglijk van het mannelijke geslacht: stoer, gedegen en volstrekt onbehouwen, wat je noemt een dommekracht. Maar mijn braadpan moet haast wel een vrouw zijn: ze is mysterieus en onvoorspelbaar, af en toe zo koppig als een Iron Lady, maar ook volgzaam en gepassioneerd onder de juiste, vaardige handen.

Dat laatste heeft alles met aandacht te maken (zoals zoveel dingen). Het begon ermee dat ik haar eerst maandenlang, stapje voor stapje heb getraind voordat ze aan het grote werk mocht beginnen. Brandde er in het begin weleens wat aan, dan vond ik dat helemaal niet erg. Voor het schoonmaken gebruik ik alleen maar heet water, nóóit afwasmiddel, want dan kun je weer helemaal opnieuw beginnen. En als ze eenmaal lekker schoon en afgedroogd staat te glimmen op het aanrecht, dan giet ik dus een klein straaltje olie op het warme gietijzer, en wrijf totdat ik elk plekje heb gehad. Best erotisch inderdaad, ik kan het ook niet helpen.

In een braadpan braad je stukken vlees, want anders zou je het geen braadpan noemen. Toch gebruik ik die van mij het vaakst voor een stevige stoofpot, zoals deze hartverwarmende hertenstoof.

Kruid het vlees royaal met peper en zout, en bak even aan in een ruime sliert olijfolie (gebruik daarvoor een koekenpan). Doe dat in porties en verzamel het aangebakken vlees in de braadpan. Bak ook de spekjes even aan, schep de ui, knoflook, rozemarijn en salie even mee en doe bij het vlees. Bak de bleekselderij en de wortel in wat olie, en doe met de geraspte citroen, het kaneelstokje en de wijn bij het vlees. Roer even door en zet de braadpan op het vuur. Breng tot het kookpunt, doe het deksel erop en zet de pan vervolgens zo'n 2,5 uur in een oven op 125 graden. Controleer tegen het einde of de stoof niet droog staat (voeg dan wat wijn toe).

Eet er rodekool met appeltjes bij, of een stamppotje.

volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

1 kg hertenpoulet

Olijfolie

Peper en zout

150 gram spek, in blokjes

1 flinke ui, gesnipperd

6 tenen knoflook, gehakt

Naalden van 3 takken rozemarijn, gehakt

8 blaadjes salie, in reepjes

3 stengels bleekselderij, dun gesneden

1 winterpeen, in blokjes

Geraspte schil van 1 citroen

1 kaneelstokje

4 dl rode wijn

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden