Hersteldrank als klapschaats

Als topatleet heeft Marko Koers twee problemen: hij houdt van koken en hij is een fan van chocolade. `Chocoladetaart, chocolademousse, repen, noem maar op.' Laatst, na de NK in Gent, bleef hij bij vrienden in Tilburg slapen....

Rolf Bos

Als sporter is Koers intensief met zijn voeding bezig, hij bakt zijn brood zelf (`meel van de molenaar'), hij eet nooit groenten uit blik. `En veel fruit, dat verhoogt de weerstand.'

In zijn sport, de midden-langeafstand, is gewicht belangrijk. Te veel remt de snelheid, te weinig is ook weer niet goed: dan raak je energie kwijt. Met jaloezie kijkt hij vaak naar de Afrikanen, met hun lange, dunne benen. `Hoe lager het gewicht op je benen, hoe harder je loopt.'

Koers heeft zich al aardig in de materie - voeding en topsport - verdiept: `Als atleet heb je eigenlijk altijd honger.' Hij ging al eens bij een diëtist langs, maar toch blijven er altijd vragen op voedingsgebied.

Wat te doen wanneer je op trainingsstage in Kenia bent, en er ander voedsel op tafel komt? En hoe komt het toch dat hij in Zuid-Europa altijd last van zijn maag heeft? Kwestie van het locale gebruik van olijfolie?

Koers is niet de enige topsporter die veel vragen heeft over voeding. In die leemte gaat NOC*NSF voorzien in het programma Top Food in Training & Competition. Samen met de afdeling diëtetiek en voeding van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) gaat de sportkoepel het voedingspatroon van de Nederlandse topsporters tegen het licht houden en hen waar nodig van de juiste adviezen voorzien.

Veel sporters, zegt Frans van Dijk, hoofd begeleiding topsport en topkader van NOC*NSF, hebben een eetprobleem. `Dat geldt voor duursporters, beoefenaars van esthetische sporten en sporten waar de gewichtsklasse van belang is.'

Daarnaast bestaan er vragen over supplementen. Welke kan ik veilig innemen, zonder het gevaar van een positieve dopingtest, en is het bekend dat sporters na een zware inspanning te weinig drinken?

Dat laatste is urgent, gezien de locatie van de volgende Zomerspelen, het warme en vaak door smog geteisterde Athene. `Daar zullen sporters vier tot tien liter vocht per dag moeten drinken', zegt deskundige Joris Hermans, die in Salt Lake City Jochem Uytdehaage al bijstond (`éérst drinken, dan pas naar de pers!', klonk het na de gouden medaille op de 5000 meter).

Niet drinken, of te weinig, kan een sporter fataal worden: `Dehydratie kan jaren van training in één dag tenietdoen.' Sporters zijn zich daar soms al terdege van bewust. Simon Vroemen dankte zijn zilveren medaille op de

steeple tijdens de laatste EK atletiek deels aan een ander en beter drinkpatroon, dat hij tussen de wedstrijden hanteerde.

Marko Koers weet ook wel dat hij veel moet drinken, maar dan moet het juiste vocht wel in het stadion aanwezig zijn. Vaak staan er kasten met cola of een of andere sportdrank in de atletenruimten, maar de vraag is of die wel goed zijn en je maag ertegen bestand is.

Misschien kan DSM uitkomst bieden. Het chemiebedrijf ontwikkelt een nieuwe sportdrank voor NOC*NSF die voorzien wordt van een `uniek, nieuw eiwitpreparaat'. Dat zorgt ervoor dat de in de drank opgenomen energiebronnen snel in het lijf worden opgenomen.

De `Hersteldrank' komt eind dit jaar beschikbaar. Daarna kunnen sporters er mee gaan trainen, bijvoorbeeld op stages in warme oorden op het zuidelijk halfrond.

Een goede sportdrank kan het verschil zijn tussen winst en verlies in een olympische finale. Wellicht geeft het nieuwe vocht de Nederlandse sporters een voorsprong op de concurrentie, en wordt het de klapschaats van de Zomerspelen in 2004.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden