Hersteld Hervormde Kerk geeft juridisch verzet op
AMSTERDAM De Hersteld Hervormde Kerk staakt zijn jarenlange juridische verzet tegen de fusiekerk Protestantse Kerk in Nederland (PKN), waarin hervormden, gereformeerden en lutheranen in 2004 zijn opgegaan....
Het synodebestuur van de Hersteld Hervormde Kerk adviseert gemeenten niet verder te procederen tegen de PKN. Twee weken geleden bepaalde de rechtbank in Utrecht dat alle hervormde gemeenten juridisch zijn opgegaan in de Protestantse Kerk. Bezwaarde gemeenten – die nu als hersteld-hervormde gemeenten door het leven gaan – kunnen daardoor niet, met behoud van kerkelijke goederen en de naam ‘hervormd’, buiten de PKN blijven.
Dominee D. Heemskerk, praeses van de synode van de Hersteld Hervormde Kerk, wil niet op de inhoud van het advies ingaan. ‘Het besluit is genomen in een besloten vergadering. We koppelen dat nu terug. Over een maand wordt de knoop definitief doorgehakt.’
Redenen om niet verder te procederen zijn de lange duur van eventueel beroep en cassatie, de kosten van de procedures en de duidelijke standpunten van de rechters tot nu toe.
Nederland telt 130 hersteld-hervormde gemeenten met tussen de 50 en 70 duizend volgelingen, merendeels aanhangers van SGP en ChristenUnie. Zij keerden zich in 2004 tegen de fusie. Die zou in strijd zijn met de Heilige Schrift en een eind maken aan de Hervormde Kerk als monument van de Nederlandse identiteit.
Van de 130 gemeenten hebben er 55 juridische stappen tegen PKN ondernomen aangaande het eigendom van kerken, bijbels en andere bezittingen.
Onduidelijk is of alle gemeenten het synodeadvies volgen. In Katwijk zijn de gemoederen verhit. De dominee van de hersteld-hervormde gemeente preekt daar noodgedwongen in een sporthal, omdat hem het recht tot de kerk naast zijn woning is ontzegd. Hervormde gezinnen en families verkeren in onderlinge onmin.
Overigens ontkent Heemskerk dat het einde van de procedures zou betekenen dat de hersteld hervormden ook in de PKN zullen opgaan.
Peter de Waard