Herstel van titelverdediger Bos komt ondanks wereldrecord net te laat Wotherspoon superieur op eigen wonderbaan

Een zwakke openingsdag heeft Jan Bos zijn wereldtitel op de sprint gekost. Zaterdag keek hij toe hoe de Canadees Jeremy Wotherspoon op zijn thuisbaan twee wereldrecords reed en daarmee zijn eerste kampioenschap zo goed als veiligstelde....

TYNKE LANDSMEER

Van onze verslaggeefster

Tynke Landsmeer

CALGARY

De Olympic Oval maakte zijn faam van recordbaan het afgelopen weekeinde meer dan waar. In de regen aan persoonlijke en nationale records ontsteeg één man echter het gemiddelde niveau: maar liefst drie keer dook Wotherspoon dit weekeinde onder een wereldrecord. Hij scherpte de tijden aan tot 34,76 op de 500 meter en 1.08,99 op de 1000 meter. Bovendien verbeterde hij het wereldrecord punten: 138.310.

Bos verpulverde het record op de 1000 meter één dag later weer (tot 1.08,55), maar het herstel van de titelverdediger kwam net te laat. Eerder op de dag stelde hij zijn beste tijd op de 500 meter al op 34,87, waarmee hij als derde man ter wereld de 35 seconden-arrière slechtte. Vóór dit weekeinde leek dat alleen aan Hiroyasu Shimizu voorbehouden. De Japanner verbeterde zaterdag weliswaar zijn persoonlijke record, maar was niet opgewassen tegen het Canadese sprintgeweld. Zondag verspeelde hij bovendien zijn tweede plaats aan Jan Bos.

Wotherspoon consolideerde op de tweede dag schijnbaar moeiteloos zijn riante voorsprong. Met zijn tweede plaats op de 500 meter bleef hij slechts 0,06 seconde verwijderd van de snelste tijd van Bos, die beduusd naar het scorebord keek. Het duurde lang voordat zijn tijd in beeld verscheen, maar toen het dan eindelijk zover was, kon hij het nauwelijks geloven. 'Dit is ongelooflijk. Het ging zo verschrikkelijk hard.' Ook op de afsluitende duizend meter werd Wotherspoon tweede, hij gaf slechts driehonderdste toe op Bos. Wotherspoon noemde het 'magische' ijs doorslaggevend voor zijn eclatante zeges van de eerste dag. Tien maanden per jaar traint hij op de recordbaan en daardoor is hij als geen ander vertrouwd geraakt aan de hoge snelheden. 'Ik weet op welke manier ik de bochten moet rijden om toch heel hard te schaatsen. Ik kan dit ijs volledig benutten', zei Wotherspoon, die op de duizend meter een gemiddelde snelheid bereikte van 52,4 kilometer per uur.

Dat was voor Shimizu reden geweest om extra vroeg naar Canada te reizen. Terwijl de rest van de sprintelite het tijdens Worldcupwedstrijden in Europa tegen elkaar opnam, hield de olympisch kampioen van de 500 meter zich al een maand lang schuil op de Olympic Oval, om zich optimaal te prepareren op het snelle ijs.

In een vlaag van hoogmoed liet de kleine Japanner zich daags voor het toernooi ontvallen de 34 seconden-grens te willen slechten, maar daarvoor was zelfs het ijs in Calgary niet snel genoeg. Bovendien had de solitaire voorbereiding op het WK - na de Spelen zei Shimizu zijn coach vaarwel, omdat hij van mening was zich beter zelf te kunnen trainen - toch niet het gewenste effect. Vooral zenuwen speelden Shimizu parten. In de bochten hield de Japanner zich ternauwernood staande.

In het eindklassement bezetten de Nederlandse sprinters de plaatsen twee, vier (Leeuwangh) en vijf (Wennemars), maar bij het geweld van Wotherspoon staken die verrichtingen toch een beetje schril af. Het verlies was met name te wijten aan de slechte eerste dag waarop vooral de teleurstelling over het verlies op de 1000 meter groot was. Nog geen wedstrijd werd dit seizoen van Wotherspoon verloren, maar op het moment dat het er echt om draaide, lieten zij zich toch verrassen.

Erben Wennemars verspeelde na een slechte opening op de 500 meter al uitzicht op een podiumplaats en ook titelverdediger Jan Bos verkeerde zaterdag niet in de supervorm die hij zelf voor ogen had.

Hij toonde zich bovendien van zijn minst sportieve kant door zijn verlies op de 1000 meter af te schuiven op een rare actie van zijn directe tegenstander Kevin Overland, eveneens een Canadees.

Na twee valse starts, van beide rijders één, liet Overland zich op het ijs zakken om een braam onder zijn schaats vandaan te halen. Bos: 'Zoiets flik je niet vlak voor de start. Als er een braam onder je schaats zit dan voel je dat al tijdens het inrijden. Mijn concentratie was direct weg. Ik dacht alleen maar: wat een eikel.'

De grote achterstand op Wotherspoon wist Bos de tweede dag niet meer goed te maken, hoewel hij zondag wel weer de juiste drive te pakken had. De twee overwinningen waren niet meer voldoende om Wotherspoon de eindzege te ontfutselen.

Ook Wennemars liet een goede op een slechte dag volgen. Hij bleek zaterdag niet bestand tegen de druk. Peter Mueller, die verrast werd door de onprofessionele houding van beide rijders, toonde zich na afloop een teleurgesteld man. 'Zulke dingen mogen niet gebeuren', zei hij. Alleen Jakko Jan Leeuwangh steeg zaterdag boven zichzelf uit. Ondanks een hardnekkige liesblessure kon hij de wereldtop verrassend lang bijbenen. Hij werd vierde.

Wennemars tenslotte: 'We kwamen om te winnen, maar er is er gewoon eentje die veel sneller is.'

Uitslagen pagina 18

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden