Herstel van olieprijs blijft uit

De daling van de olieprijs en die van andere delfstoffen, edelmetalen en landbouwproducten is vrijdag tot staan gebracht. Maar een verwacht herstel als gevolg van goede cijfers over het grote aantal nieuwe banen in de VS bleef uit.

PETER DE WAARD

AMSTERDAM - De prijs van de meest toonaangevende Amerikaanse oliesoort West Texas Intermediate zakte vrijdagavond na een kleine rally weer terug tot onder de 100 dollar per vat (67 ,80 euro) op 99,58 dollar.

Donderdag was de olieprijs ingestort na de bekendmaking van tegenvallende cijfers over de stijging van het aantal werkloosheidsuitkeringen in de laatste week van april. Een vat West Texas Intermediate daalde met bijna 10 procent tot vlak onder de grens van 100 dollar. Vrijdagmorgen ging de daling door en kwam de prijs zelfs onder de 95 dollar terecht. Maar nadat was gemeld dat het aantal nieuwe banen in de VS is gestegen met 244 duizend, waar op een stijging van 185 duizend was gerekend, ontstond een opleving. De zakenbank Goldman Sachs, de invloedrijkste partij op de oliemarkt, voorspelde zelfs een nieuwe rally waarbij de olieprijs boven het record van anderhalve week geleden zal uitkomen.

Toen noteerde de Noordzee-olie Brent 125 dollar per vat. Gisteren was dat 109 dollar. De olie- en goederenmarkten zijn inmiddels net zo gevoelig voor goede tijdingen en tegenslagen als de effecten- en valutamarkten. Woorden als bloedbad en crash werden voorheen alleen gebruikt voor de aandelenmarkt, nu worden ze ook gebezigd om de spectaculaire val van de grondstof- en landbouwprijzenprijzen te beschrijven.

De daling van een vat ruwe olie in een enkele handelssessie op donderdag met 12,70 dollar was in absolute termen nog nooit voorgekomen. Edelmetalen als goud en zilver, andere metalen als koper en lood en zelfs landbouwproducten als graan en cacao werden in de val meegesleept.

Ralph Sandelowsky van vermogensbeheerder M&N noemt dergelijke dalingen onverklaarbaar. 'Er zijn redenen te bedenken waarom dit is gebeurd. Maar waarom dit gebeurde na de publicatie van slechte banencijfers uit de VS is volstrekt onduidelijk. Slechte banencijfers worden wel vaker naar buiten gebracht.'

In de afgelopen twee jaar zijn de prijzen van veel grondstoffen en landbouwproducten gestegen tot nieuwe recordhoogten.

Eind vorige week bleken de voorraden ruwe olie in de VS in een week echter met 6,2 miljoen vaten opgelopen tot 363,1 miljoen. Deze week nam de voorraad met 3 miljoen vaten toe, hetgeen erop duidt dat de Amerikanen bij de huidige benzineprijs van 4 dollar per gallon minder gaan rijden. Daarnaast was de angst dat de onrust in Libië en Syrië naar het olierijke Arabische schiereiland zou overslaan, enigszins weggeëbd. Verder is de dollar sterker geworden doordat president Trichet van de Europese Centrale Bank een nieuwe renteverhoging in de eurozone in juni uitsluit en de onrust in het eurogebied groter is geworden. Ook was er donderdag onverwacht slecht nieuws over een daling van de industriële productie van 4 procent in Duitsland, de groeimotor van de EU.

'Overal zie je nu dat handelaren en beleggers hun contracten proberen af te wikkelen. Iedereen vreest dat de weg naar beneden wel eens een stuk sneller zal kunnen verlopen dan de weg naar boven', aldus een handelaar in New York. Een andere handelaar sprak van een 'rampzalige uitverkoop'.

Benzine iets goedkoper

Een liter euro ongelood kost vandaag aan de pomp 1,738 euro. Dat is 0,015 euro minder dan vrijdag. De gemiddelde landelijke adviesprijs van diesel ligt zaterdag 0,018 euro lager.

De olieprijs ging donderdag met 10 procent omlaag, maar de prijs aan de pomp daalt maar heel licht.

Volgens directeur Paul van Selms van UnitedConsumers zit er wat vertraging in het doorgeven van de prijsdaling. 'Als de olieprijs op dit lagere niveau blijft, of de daling verder doorzet, moet er volgende week nog veel meer van de prijs aan de pomp afgaan.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden